Cel de-al 65-lea Congres al FIFA va aduce schimbări majore la vârful fotbalului mondial. Vineri este ales noul președinte al forului internațional, doar doi candidați rămânând în cursă, Joseph Blatter și Ali bin Al Hussein.
Actualul președinte Joseph Blatter rămâne favoritul în cursa pentru un nou mandat la cârma fotbalului mondial. Implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri de corupție, ultimul dintre ele izbucnind cu doar două zile înaintea alegerilor, Blatter a ajuns prima dată președinte al forului în 1998, când i-a luat locul lui João Havelange. Elvețianul, în vârstă de 79 de ani, a dus la capăt 3 mandate în cei 17 ani la șefia FIFA.
Sepp Blatter este acuzat că ar fi intervenit în repetate rânduri în favoarea diferitor grupuri de interese, inclusiv în vederea stabilirii țării organizatoare a Cupei Mondiale. În prim-plan sunt edițiile CM din 2018 și 2022, care vor fi organizate de Rusia, respectiv Qatar, cu toate că suspiciuni au existat și la CM Germania 2006. Cu doar două zile înaintea alegerilor, 6 înalți oficiali FIFA, unii dintre ei apropiați ai elvețianului, au fost arestați, acuzați de fapte de corupție. În total, în ultimii 20 de ani, se estimează că s-ar fi încasat drept mită sume de circa 100 milioane de dolari.
Cu toate acestea Blatter nu este încă inculpat în niciun dosar, iar majoritatea federațiilor din afara Europei și-au anunțat susținerea pentru el în cursa prezidențială.
Prințul Iordaniei – susținut de FRF
Prințul iordanian Ali bin Al Hussein este așteptat să producă schimbări majore o dată ce va ajunge la șefia FIFA. El este susținut în mare parte de către federațiile naționale din Europa, printre care și Federația Română de Fotbal (FRF).
Prinţul Ali, în vârstă de 39 de ani, ar fi cel mai tânăr șef din istoria forului mondial. El este frate vitreg al regelui Abdallah II al Iordaniei şi a fost ridicat la gradul de general în armata acestei țări. Căsătorit din 2004 cu o fostă jurnalistă, Rym Brahimi, are o fetiţă şi un băiat. Ali provine dintr-o familie cu o lungă tradiție în sport, mulți dintre membri fiind implicați în viața sportivă.
Discursul lui Ali, în lupta pentru președinție, a fost, după cum era de așteptat, unul care propune schimbarea, transparența și noi valori la centrul fotbalului mondial. Una dintre principalele sale promisiuni este ca la Cupa Mondială numărul echipelor participante să crească, de la 32, la 36.
Citește și Greg Dyke: Europa ar putea boicota Cupa Mondială din Rusia, din 2018
Care este sistemul de vot
Toate cele șase confederații sunt prezente, vineri, la Zurich, pentru alegerea președintelui. Alături de UEFA (Europa), celelalte cinci foruri continentale sunt: CONMEBOL (America de Sud), CONCACAF (America de Nord), CAF (Africa), AFC (Asia) și OFC (Oceania).
În total sunt 209 voturi, câte unul pentru fiecare țară reprezentată la nivelul FIFA.
Cum sunt împărțite voturile: CAF – 54 voturi, UEFA – 53, AFC – 46, CONCACAF – 35, OFC – 11, CONMEBOL – 10.