5.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSportFormula 1Tenebroasele afaceri ale serviciilor secrete. Maior și familia, cu Ghiță și Coldea...

Tenebroasele afaceri ale serviciilor secrete. Maior și familia, cu Ghiță și Coldea la Disneyland? Ambasadorul Maior păstrează tăcerea, iar MAE nu consideră că sunt informații de interes public

George Maior a fost în vacanțe cu Sebastian Ghiță nu doar în Toscana, ci și la Paris și chiar în exoticele insule Seychelles. Sursele RL au infirmat, astfel, declarația șefului Comisiei de control al SRI, senatorul Adrian Țuțuianu. Acesta din urmă a admis doar concediul din Toscana, dar a negat că Maior ar fi fost în Seychelles.

Sursele RL au arătat încă de acum peste două săptămâni că fostul șef al SRI, George Maior, a participat la mai toate concediile cuplului Sebastian Ghiță – Florian Coldea. Conform acestor surse, Maior nu a participat doar la concediile din Toscana și Seychelles, ci și la cel de la Disneyland Paris.


Citește și: O sintagmă inventată: Ghiță a avut statut special și ne-legal în SRI


 

De altfel, acest concediu a fost singurul ilustrat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță cu o fotografie în care apar personaje. Fotografia le arată pe soția lui Ghiță și pe cea a lui Coldea, Dorina, colonel în SRI. Cele două, fiecare însoțite de câte un copil, stau așezate într-un vagon de montaigne russe, dar pe rânduri diferite. Între cele două se află un cuplu cu un copil, dar fețele tuturor celor trei (bărbat, femeie și copil) sunt acoperite. Informațiile furnizate de sursele RL spun că personajele cu fețele ascunse sunt George Maior, soția sa și fetița acestora.

MAE: Nu sunt „informații de interes public“

În momentul în care RL a avut datele referitoare la prezența lui Maior în concediile „binomului“ Ghiță-Coldea, solicitări de informații au fost adresate atât Ministerului Afacerilor Externe (Maior fiind ambasador al României la Washington), cât și lui George Maior, direct. Fostul șef al SRI nu a răspuns în nici un fel solicitării RL. MAE, însă, a răspuns astfel pe 16 ianuarie a.c.: „Referitor la solicitarea dumneavoastră, făcută în baza Legii 544/2001, precizăm că aceasta nu privește informații de interes public în sensul art. 2 punctul b) din legea menționată, datele solicitate excedând atribuțiilor şi competenţelor MAE, stabilite prin HG nr. 8/2013, privind organizarea şi funcţionarea MAE, cu modificările şi completările ulterioare.”.  

Dezvăluirile lui Guccifer: Maior a fost informat că firma lui Ghiţă voia să dea şpăgi la Bruxelles

Pe 10 martie 2010, George Maior, pe atunci director al SRI, a primit un e-mail despre o serie de presupuse practici dubioase ale companiei Teamnet a lui Sebastian Ghiţă. Mailul a fost trimis de Nelu Neacşu, un român plecat cu politică şi afaceri la Bruxelles. Maior era avertizat că şefii Teamnet se pregătesc să mituiască oficiali din cadrul Comisiei Europene. Acest mail a devenit public, după ce celebrul hacker Guccifer i-a spart contul de Yahoo! fostului director SRI. De altfel, Guccifer a fost condamnat în SUA la 52 de luni de închisoare pentru că a atacat cibernetic peste 100 de americani, timp de 14 luni. Victime i-au căzut un consilier al lui Hillary Clinton, dar şi fostul secretar de stat al SUA Colin Powell.

În 2010, compania Teamnet era parte a grupului „Asesoft”, deţinut de Sebastian Ghiţă. Acesta este prietenul lui Victor Ponta, care, la rândul său, este finul lui George Maior.

Sistemul corupt

Reproducem un fragment din mail-ul cu pricina: „ Bună seara, după cum deja v-am informat RSC şi Asesoft, ambele din România au lansat la Bruxelles un birou la care este condus de Mircea Cotoros (…)Toate bune şi frumoase, până când au depus spre finanţare două proiecte: unul în valoare de 1.200.000 de euro pentru Consiliul raional “Ştefan Vodă” din Moldova (…) şi unul în valoare de 4.000.000 euro depus de consorțiul Teamnet International Bucharest pentru servicii de IT externalizate la Comisia Europeană. (…)

Lui Mircea i-a fost promis un comision de reuşită (…) Cum suma primită creşte direct proporţional cu valoarea proiectului încerca în mod disperat să intervină la oficialii de la Comisie (…) Ieri am avut o întâlnire interesantă cu Mircea şi am aflat care este sistemul de lucru. Astfel; va încerca să-l «atragă» de partea sa pe Bent Hauschildt, subalternul lui De Vrient ( Karel De Vriendt, oficial CE la Directoratul pentru informatică – n.r.) şi, dacă va fi cazul, îl va motiva suplimentar financiar (…) Mi-a zis că are mână liberă de până la maxim 5.000 de euro, iar dacă suma cerută depăşeşte acest barem se va deplasa la Bruxelles Bogdan Badiu, directorul general al Teamnet România, și va rezolva problema (…) De asemenea, folosindu- se de sprijinul «discret» al lui Vlădescu (Sebastian Vlădescu, fost ministru român de Finanţe – n.red.) au intrat pe piaţa din Moldova, au avut întâlniri la nivel de miniştri şi chiar de prim-ministru. La RSC este acţionar ministrul Vlădescu, iar în spatele lui Asesoft printre alţii este şi fostul general Gioni Popescu. Sper ca info transmise să vă fie utile. Cu consideraţie, Nelu Neacşu”

Nu e foarte clar ce s-a întâmplat cu informaţiile primite de Maior. În mod normal, ele trebuiau transmise procurorilor, pentru a fi investigate. Până în prezent nu a fost deschis niciun dosar pe această temă. (Silviu Sergiu)

Legături puternice

Sebastian Ghiță a dat, la vila sa din Cheia,  o petrecere de despărțire  în cinstea lui George Cristian Maior, fost șef al SRI. Era cadoul lui Ghiță pentru Maior. Era sărbătorirea despărțirii lui Maior de SRI, de colegi, de colaboratorii apropiați, după ce acesta și-a dat demisia din funcția de șef al serviciului secret.

La acea petrecere, George Cristian Maior ar fi fost cel care a făcut invitațiile, spun sursele noastre. Maior i-ar fi invitat pe prim-adjunctul său, generalul Florian Coldea, dar și pe alți ofițeri din conducerea SRI de care era apropiat. Acest lucru demonstrează legăturile puternice dintre Sebastian Ghiță și George Maior.

Ar mai fi de amintit că fostul parlamentar a dispărut de sub filajul polițiștilor de la direcția Operațiuni Speciale, după ce a fost la o petrecere dată, de astă dată de conducerea SRI, unde s-a sărbătorit tot o despărțire: despărțirea SRI de membrii comisiei de control a acestui serviciu secret din legislatura trecută. (Ondine Gherguț)

 

 

Cele mai citite

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă