4.1 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Dezvăluire: Afacerista Carmen Palade și tatăl securist de la contrainformații economice. Vasile...

Dezvăluire: Afacerista Carmen Palade și tatăl securist de la contrainformații economice. Vasile Costache Palade, avansat maior de către unul din cei mai loiali oameni ai lui Ceaușescu

Păsuită în mod ciudat pentru încălcări de legislație fiscală de către personaje cu legături cu regimul comunist, Carmen Palade are, la rândul ei, legături cu Securitatea ceaușistă. Tatăl acesteia era, în 1972, maior de Securitate și adjunct al șefului contrainformațiilor economice Bacău.

Contabil înainte de stagiul militar obligatoriu și puțină vreme după, Palade Vasile Costache și-a folosit cunoștințele economice în Securitate. I-au fost necesare pentru a fi avansat cel puțin până la gradul de maior cu atribuții în contrainformații economice, în 1972, de către unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Ceaușescu din Ministerul de Interne.


Citește și: Scrisoare deschisă. Alexander Adamescu și sora lui Dan Adamescu: Nu avem cuvinte să ne exprimăm șocul și durerea provocate de gestul ipocrit al doamnei Carmen Palade


 

Maiorul Palade de la contrainformații economice

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut publice mai multe documente din arhivele instituției, documente referitoare la ordinele semnate de către adjuncți ai Ministerului de Interne comunist. Unul dintre aceste ordine poartă numărul 04341, este datat 1 ­noiembrie 1972 și semnat de către general-locotenent Grigore Răduică, prim-adjunct al ministrului de Interne. Conform acestui document, “maiorul PALADE V. COSTACHE, din Inspectoratul județean Bacău, se promovează în funcția de adjunct șef serviciu la Serviciul contrainformații economice din același inspectorat (…)” (vezi facsimil jos). 

Era vorba despre Inspectoratul de Securitate al județului Bacău. Atașată acestui ordin era o caracterizare extinsă despre maiorul Palade. Un rezumat al caracterizării era plasat la începutul descrierii: 

“ – Membru de partid din 1955;
  – Născut la 15 aprilie 1928 în comuna Măgura, județul Bacău;
  – Naționalitatea: română;
  – Originea socială: țărani cu gospodărie mijlocie (co­operatori agricoli);
  – Studii: Facultatea de ­drept cu examenul de diplomă;
  – Profesia: contabil 2 ani; ofițer 19 ani;
  – Căsătorit are un copil
  – Încadrat în securitate la 15 februarie 1953, în prezent șef birou la Serviciul contrainformații economice”.

În UTC la 19 ani

Caracterizarea extinsă menționează că Palade și-a început drumul către Securitate prin intermediul UTC. “După absolvirea celor 4 clase de liceu, a stat la casa părintească un an, ocupîndu-se cu diferite treburi gospodărești, după care a urmat școala de contabili cooperatori din Bacău, pe care a absolvit-o în 1948. (…)


Citește și: Dezvăluire. Fosta doamnă Adamescu a simțit mirosul banilor. Carmen Palade a pus piedici înmormântării omului de afaceri Dan Grigore Adamescu


 

În 1947, a fost primit membru al U.T.C., activînd în organizația școlii pînă la absolvire, timp în care a dovedit spirit revoluționar și de acțiune. (…) Pe linie de U.T.C., a continuat să fie activ, ceea ce a făcut ca de mai multe ori să fie trimis de către județeana U.T.C în îndeplinirea diferitelor sarcini de răspundere, concretizate în îndrumarea unor organizații de tineret din județ. A avut o comportare corespunzătoare atît în serviciu, cît și în societate”, se notează în documentul semnat de șeful Securității Bacău din 1972, generalul maior Radu Dumitru.

În 1953, „încadrat în Securitate“

Costache Palade a ajuns în Securitate după terminarea stagiului militar obligatoriu. “Între anii 1949-1952 a îndeplinit stagiul militar în termen la Unitatea militară de marină nr. 03429 Constanța, fiind trecut în rezervă cu gradul de sergent major. 

Ca militar, a fost ordonat și disciplinat, cu rezultate bune în pregătirea de luptă și politică. I s-a acordat insigna «Militar de frunte», permisii, premii în bani și înaintat în grad pînă la sergent major inclusiv. La trecerea în rezervă s-a reîncadrat în funcția de contabil la fostul loc de ­muncă, unde a ­funcționat pînă la 15.02.1953 cînd a fost încadrat în Securitate.”, mai arată documentul ­menționat. Intrarea în partidul unic a venit doi ani mai târziu: “În 1955, a fost primit în rîndul membrilor de partid, în perioada octombrie 1955 – mai 1956 a urmat și absolvit un curs de perfecționare la Școala nr. 4 București”.

„Bine pregătit politic și profesional“

Finalul actului certifică îndeplinirea condițiilor pentru avansare: “În concluzie: maior PALADE COSTACHE este bine pregătit politic și profesional, are experiență în munca de Securitate și se străduiește să execute în bune condițiuni sarcinile de serviciu. Are comportări frumoase, este ordonat și respectuos.

Față de cele de mai sus, propunem să fie promovat în funcția de adjunct șef serviciu la Serviciul contrainformații economice din Inspectoratul județean Bacău”. Recomandarea e semnată atât de șeful Securității Bacău, generalul maior Radu Dumitru, cât și de maiorul “PLATON E.”, șeful Serviciului.   

CONEXIUNI. Sancțiuni palide de la Negrițoiu

Președinte al Consiliului de Administrație al Unirea Shopping Center (USC), Carmen Palade refuză de aproape un an, în mod ilegal, să depună situațiile financiare ale USC (companie deținută în proporție de peste 74% de către The Nova Grup Investments).

Cu toate acestea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a dat sancțiuni absolut insignifiante: abia în luna august a anului trecut, reglementatorul pieței de capital le-a amendat pe Carmen Palade cu 7.500 de lei și pe Marina Leu, director economic al USC (societate listată la bursă), cu 5.000 de lei. Pe 12 octombrie 2016, ASF a emis o decizie prin care societatea era sancționată cu avertisment pentru netransmiterea raportului anual aferent exercițiului financiar 2015. Praf în ochi, pentru că decizia menționată nu stabilea nici o răspundere financiară pentru cei vinovați.

În ciuda unui proces intentat de către acționarul majoritar The Nova Grup Investments, care a cerut detronarea lui Carmen Palade de la șefia CA al USC, situația e neschimbată. În mod ciudat, de nouă luni, Curtea de Apel București s-a încâlcit în chestiuni colaterale ridicate de acționari nesemnificativi și nu reușește să rezolve cererea acționarului majoritar.

Mișu Negrițoiu, șeful ASF, este suspect de colaborare cu Securitatea în perioada în care se ocupa de comerț exterior pentru statul comunist.

 

 

Cele mai citite

Impactul AI în sectorul financiar: Băncile ar putea reduce 200.000 de locuri de muncă

Peste 200.000 de locuri de muncă din sectorul bancar la nivel global ar putea dispărea în următorii 3-5 ani, pe măsură ce inteligența artificială...

FCSB nu-l crede pe Luis Phelipe! Absența brazilianului, pusă sub semnul întrebării

Luis Phelipe, mijlocașul brazilian de 23 de ani al FCSB, riscă o sancțiune severă după ce a lipsit nejustificat de la cantonamentul de iarnă...

Unirea Slobozia – Sepsi Sfântu Gheorghe. Meci cu cinci goluri și show total

Unirea Slobozia - Sepsi Sfântu Gheorghe 3-2. Slobozia a obținut o victorie dramatică în fața echipei Sepsi Sfântu Gheorghe, în etapa a 22-a din...
Ultima oră
Pe aceeași temă