3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Schema prin care Lukoil scoate din România miliarde de euro

Schema prin care Lukoil scoate din România miliarde de euro

Sechestrul-record de peste 2,007 miliarde euro pus pe bunurile și conturile SC Petrotel Lukoil SA din România, Olanda și Marea Britanie arată dimensiunile fraudelor unei firme rusești din țara noastră. La cele peste două miliarde euro se adaugă și prejudiciul de 230 milioane euro stabilit în octombrie, sumă evazionată și apoi spălată și exportată.

Interesele Lukoil  au fost apărate, în octombrie anul trecut, de către  premierul Victor Ponta, care a solicitat ridicarea sechestrului pe cele 230 milioane de euro cu motivarea  protejării locurilor de muncă. Pe lângă premierul Ponta, a lansat amenințări cu închiderea rafinăriei Petrotel Lukoil Ploiești și vicepreședintele holdingului Lukoil, Vladimir Nekrasov.

Atunci ni s-a părut ciudat că procurorii au renunțat atât de ușor, dar parțial, la sechestrul asigurător, însă noile extinderi ale urmăririi penale anunțate miercuri de Parchetul Curții de Apel Ploiești și dimensiunile jafului arată că anchetatorii au vrut să valorifice în liniște, fără presiuni, probele materiale – documente multe și unități IT – ridicate la percheziții.

De asemenea, au avut liniște pentru a reface trasee de devalizare a Petrotel Lukoil Ploiești, apoi de spălare și exportare a banilor furați din societate.  S-a colaborat, spun surse extrajudiciare,  cu autorități din Olanda și Marea Britanie, membre ale Uniunii Europene, cu care există acorduri de reciprocitate pentru transmisii rapide de date financiare. Evident, nu și cu cele din Rusia.

Metodele folosite pentru devalizarea societății Petrotel Lukoil Ploiești și scoaterea din România a miliarde de euro

În rezumat, miliarde de euro au fost exportate de-a lungul anilor prin metode des folosite de experți în fraude financiare.

Primul pas era împrumutarea fictivă, de-a lungul anilor, a SC Petrotel Lukoil SA Ploiești cu sume  de ordinul miliardelor de euro și de dolari de către acționarul majoritar, respectiv de către  Lukoil Europe Holdings BV Olanda.

Sumele care au fost date cu împrumut firmei românești depășeau cu mult capitalul firmei-„mamă“ din Olanda, după cum au stabilit procurorii în urma colaborării judiciare intracomunitare.

Al doilea pas era majorarea de capital a Lukoil Ploiești de către firma-mamă Lukoil Europe Holdings BV Olanda cu sume imense, însă și aceste sume depășeau capitalul social al “investitorului“.

Al treilea pas era ca, a doua zi după ce  se făcea majorarea de capital fictivă, să se ramburseze împrumuturile fictive cu bani reali, care ajungeau în conturile firmei-mamă Lukoil din Olanda și Marea Britanie.

Așa s-au scos din țară peste 2.007.000.000 euro. Pe această sumă procurorii ploieșteni au pus ieri sechestre asigurătorii.

Bunurile pe care s-au pus sechestre asigurătorii de 2,007 miliarde euro

Procurorii de la Parchetul Curții de Apel Ploiești au dispus instituirea sechestrului  asigurător asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni în valoare de 442.101.572,5 lei,  asupra primelor  de emisiune deţinute de LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV OLANDA  în valoare de 1.880.931,388 lei, asupra conturilor deţinute de S.C.  PETROTEL LUKOIL S.A.  în Olanda şi asupra conturilor deținute de  LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV OLANDA în Marea Britanie, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent în dolari SUA.

În rezumat, valoarea bunurilor indisponibilizate  prin sechestrul asigurător este formată din: valoarea acţiunilor, valoarea primelor de emisiune și valoarea pentru care s-a aplicat  sechestrul asigurător pe conturile din Marea Britanie şi Olanda.

Urmăriții penal

În octombrie anul trecut, procurorii ploieșteni au început urmărirea penală pentru evaziune fiscală și spălarea a circa 230 de milioane de euro față de societatea Petrotel Lukoil și față de directorul general Andrey Bogdanov, căruia i-au impus și controlul judiciar.

Miercuri, procurorii au extins urmărirea penală atât față de Petrotel Lukoil Ploiești, cât și față de directorul general Bogdanov cu noi infracțiuni, și anume de folosire cu rea- credință a creditului societății și alte infracțiuni de spălare de bani, în cuantum de peste 2,007 miliarde de euro.

De asemenea, au pus în mișcare acțiunea penală și i-au pus sub control judiciar pe Andrei Rață, Dan Dănulescu, Dorel Duțu, Yuri Erogov (cetățean rus), Alexey Voinstev (cetățean rus), toți angajați la Petrotel Lukoil Ploiești.

Cum a intrat Lukoil în România

Lukoil a cumpărat rafinăria Petrotel Ploiești și o rețea de peste 300 de benzinării, în anul 1998, cu 53 de milioane de dolari. După ce a pus piciorul în România, Lukoil a înființat mai mulți „pui“. La rafinărie, în celelalte firme și la benzinării lucrează acum circa 4.000 de angajați.

Deși rulează anual peste un miliard de euro, rețeaua Lukoil din România NU a înregistrat niciodată profit, spun specialiștii.

România a concesionat companiei Lukoil mare parte din platoul continental al Mării Negre, unde rușii vor să foreze pentru a găsi petrol.

Lukoil este una dintre cele mai mari firme private din Rusia, care activează în 14 țări, printre care și Bulgaria (la Burgas). Veniturile anuale ale Lukoil sunt de peste 140 mili­arde dolari.

Ultima mișcare

 Lukoil  a contestat joi sechestrul asigurător pe bunurile și conturile sale din România, Marea Britanie și Olanda.   

Cele mai citite

5 tipuri de lenjerii de pat care îți vor înfrumuseța dormitorul

Un dormitor confortabil și estetic depinde de alegerea corectă a detaliilor, iar lenjeriile de pat joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute....

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Totul despre Biroul de credit și scorul de credit. Cum să îți îmbunătățești relația cu instituțiile de creditare

Nu de puține ori se întâmplă să te afli în situația în care ai nevoie o soluție de creditare rapidă, neprevăzutul fiind deja un...
Ultima oră
Pe aceeași temă