21.2 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSportFormula 1Primarul din Deva, Petru Mărginean, folosește banii publici în interes propriu

Primarul din Deva, Petru Mărginean, folosește banii publici în interes propriu

Edilul municipiului Deva este într-un posibil conflict de interese, care ar putea duce atât la pierderea mandatului înainte de vreme, cât și la încheierea carierei sale politice. Petru Mărginean deține, în paralel cu funcția de Primar al Devei, și pe cea de președinte al Asociației „Salvital” Hunedoara către care,  în calitate de ordonator principal de credite, face anual plăți de mai multe sute de mii de lei. Mai mult decât atât, Petru Mărginean susține financiar, din banii municipiului Deva, televiziunea al cărei acționar a fost și care până nu de multă vreme a fost administrată de soția acestuia.

Surse din cadrul ANI susțin că în curând va fi finalizat dosarul primarului Devei, Petru Mărginean, care este suspectat de inspectorii de integritate că ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de „conflict de interese”.

SMURD te ridică, SMURD te coboară

Edilul Devei a câștigat alegerile în anul 2012 folosind în mod mincinos, în campania electorală, brandul SMURD. În realitate, el deținea funcția de președinte al Asociației „Salvital”, care are o relație de colaborare cu Serviciul de Urgență din subordinea ISU, fără a se confunda cu acesta.  Petru Mărginean a rămas ancorat în structurile de conducere ale Salvital și după ce a fost învestit în funcția de Primar. Prezența sa atât  la conducerea asociației de interes public, cât și în fruntea municipalității din Deva ar putea constitui o stare de incompatibilitate pe care inspectorii ANI să o analizeze. Mai grave sunt însă alte două fapte ale edilului devean, care sunt pedepsite de Legea penală. Petru Mărginean a omis să menționeze în Declarația de Interese postată pe pagina web a Primăriei Deva calitatea de Președinte-Director al Salvital, funcție în care a fost reconfirmat prin Actul Constitutiv aprobat în ședința AGA din 26 februarie 2014.  În documentul menționat, Mărginean este suspendat din Consiliul Director al „Salvital”, dar păstrează în continuare o funcție de conducere  prevăzută expres în Actul Constitutiv și anume pe cea de „Președinte – Director” (foto).  O altă posibilă faptă penală constă în plățile pe care Primăria Deva le face în mod regulat către „Salvital”. În calitate  de ordonator principal de credite, Petru Mărginean a plătit numai în anul 2014, din bugetul municipiului Deva, suma de  332.000 de lei către asociația al cărei angajat a fost până să ajungă primar și al cărei Președinte – Director este încă.

Femeia te ridică, femeia te coboară

Un alt posibil conflict de interese în care este prins primarul Devei, Petru Mărginean, este legat de finanțarea postului de televiziune locală Antena 1 Deva, al cărui administrator a fost până în data de 24 iunie 2014 soția acestuia, Gabriela Mărginean. Aceasta conduce de facto în continuare societatea comercială Antena 1 SRL, chiar dacă în acte administrator a fost numit Producătorul General al postului TV, Emil Gherghe. Până la mijlocul anului 2012, chiar și Petru Mărginean a deținut 10 la sută din părțile sociale ale firmei Antena 1 Deva SRL. Conform unor date incomplete primite după lungi insistențe de la Primăria Deva, instituția condusă de Petru Mărginean plătește în fiecare lună sume considerabile pentru promovarea activității edililor pe canalele TV din județul Hunedoara. Rapoartele de difuzare pe baza cărora se fac deconturile către instituțiile de presă audio-vizuală din Deva sunt completate evaziv, fără să reiasă din înscrisurile oficiale destinatarii finali ai banilor plătiți. Totuși, surse din Primăria Deva susțin că majoritatea fondurilor dedicate publicității în audio-vizual ajung la firma administrată până nu de mult de soția primarului, Gabriela Mărginean. Un asemenea raport de difuzare încheiat în luna marite 2013 menționează Antena 1 Deva printre societățile care au prestat servicii de difuzare și producție de emisiuni informative. În aceea lună, factura plătită de Primăria Deva, pentru posturile locale de televiziune, a fost de 74.685 de lei. Suma este identică cu cea din luna precedentă. Din registrele Primăriei Deva reiese că, de fapt, instituția condusă de Petru Mărginean aloca lunar o sumă fixă destinată televiziunilor din Deva și regla costurile în așa fel încât să se încadreze în această sumă. În perioada iulie – decembrie 2013, primăria a plătit în fiecare lună 54.746 lei pentru televiziunile din Deva, principalul beneficiar fiind postul administrat de soția edilului.

Legea pedepsește strict conflictul de interese  

În articolul 301, Noul Cod Penal definește conflictul de interese ca fiind „fapta funcţionarului care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie public”. Aplicând aceste prevederi faptelor săvârșite de primarul Devei, Petru Mărginean, se poate constata că acesta a avut raporturi de muncă cu Asociația „Salvital”, al cărei salariat a fost până în vara anului 2012, al cărei Președinte este în continuare, chiar dacă nu remunerate, și către care face anual plăți în calitate de ordonator principal de credite al municipiului Deva. De asemenea plățile făcute, chiar și printr-o firmă intermediară de publicitate, către societatea Antena1 SRL, administrată până în iunie 2014 de soția acestuia, pot fi considerate ilegale și încadrate în infracțiunea de „Conflict de Interese”.

Primarul răspunde greu și doar în scris

Contactat telefonic pentru a lămuri aspectele legate de faptele care ar putea fi considerate ilegale, primarul Petru Mărginean a refuzat să discute pe această temă, solicitând ca întrebările să-i fie trimise în scris. Un demers asemănător s-a soldat cu o lungă așteptare și obținerea de date incomplete. Am solicitat în scris Primăriei Deva să ne pună la dispoziție date cu privire la sumele plătite de municipalitate către instituțiile de presă din Deva. Am primit date incomplete, cu mult după termenul legal prevăzut pentru trimiterea unui răspuns. 

Cele mai citite

Alege produsele din hârtie pentru curățenie, îngrijire și igienă

În orice mediu profesional, fie că este vorba despre birouri, instituții medicale sau bucătării comerciale, menținerea unui nivel ridicat de igienă este crucială. Sanito.ro...

Klaus Iohannis i-a eliberat din funcție pe procurorii Băican Adrian-Nicolae și Teodorescu Michaela-Loredana

Teodorescu Michaela a fost șefă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, iar Băican Adrian-Nicolaea fost procuror şef Serviciu în cadrul Direcţiei de Investigare...

Zelenski cere mai multe arme la întâlnirea de ajutor pentru Ucraina din Germania

Președintele Volodimir Zelenski a participat personal, vineri, la o întâlnire a susținătorilor internaționali ai Ucrainei în Germania și a făcut un apel pentru arme...
Ultima oră
Pe aceeași temă