6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Președinta magistraților din România a încălcat Codul deontologic! Specialiști: trebuie să fie...

Președinta magistraților din România a încălcat Codul deontologic! Specialiști: trebuie să fie demisă de la șefia AMR!

Președinta magistraților din România, Gabriela Baltag, a încălcat Codul deontologic. Specialiștii consultați de România Liberă spun că judecătoarea trebuie demisă de la șefia Asociației Magistraților din România deoarece, prin păstrarea pe funcție, s-ar acredita ideea că magistrații pot încălca normele Codului Deontologic, ori de câte ori vor, pentru că nu sunt pedepsiți.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat marți că Gabriela Baltag, judecător în cadrul Tribunalului Neamţ, președinte al Asociației Magistraților din România, a încălcat normele de conduită reglementate din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform cărora „Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor”.

Din cauza acestei sancțiuni deontologice ( magistrații susțin că nu e sancțiune, că e doar "încălcare"!), Gabriela Baltag  nu mai poate obținerea calificativului de "foarte bine" pentru a fi promovată pe funcții sau la instanțe superioare. Mai mult, ar trebui înlocuită din funcția de președinte al Asociației Magistraților din România.

Dacă, totuși, Baltag e menținută pe funcție, se înțelege că magistrații pot încălca oricând normele din Codul lor Deontologic pentru că nu pățesc nimic.

Inspecția Judiciară a demarat ancheta după ce Baltag a atacat-o dur pe președinta Înaltei Curți, Livia Stanciu, cerându-i demisia pentru că a a făcut plângere împotriva Marianei Rarinca pentru șantaj.În final, a constat că șefa AMR  a încălcat Codul Deontologic. Secția de judecători a CSM a admis raportul Inspecției prin vot.

Hotărârea Secţiei pentru judecători poate fi atacată de Baltag  cu contestaţie la Plenul Consiliului în termen de cinci zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile.

Conform  Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârea Secţiei pentru judecători prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, rămasă irevocabilă, se depune la dosarul profesional al magistratului. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă