25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Martor: Vișinescu, cu baioneta în inima lui Ion Mihalache

Martor: Vișinescu, cu baioneta în inima lui Ion Mihalache

Unul dintre martorii audiați în procesul fostului comandant de penitenciar Alexandru Vişinescu a declarat joi că, potrivit unui deţinut, acesta a făcut găuri în pereţii celulei sale şi a putut vedea cum șeful pușcăriei de la Râmnicu Sărat a înfipt baioneta în inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura că a murit.

La termenul de joi al procesului în care este judecat fostul comandant de la penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, mai mulţi martori au declarat că acesta era de o "barbarie extremă" şi au relatat cele aflate din mărturii directe ale membrii familiilor lor, şi ei deţinuţi ai acestui penitenciar, dar şi din cele ale altor foşti deţinuţi.

Unul dintre aceşti martori, Ionuţ Gherasim, le-a arătat judecătorilor că bunicul său, Ilie Lazăr, a fost încarcerat Râmnicu Sărat în perioada 4 martie 1955 – 11 iulie 1959. El a mai spus că a fost primul şef de cabinet a lui Corneliu Coposu şi că îi ştie pe mai mulţi foşti deţinuţi de la acest penitenciar, între care pe Camil Demetrescu şi Ioan Bărbuş.

Gherasim le-a mai spus judecătorilor că l-a cunoscut personal pe Alexandru Vişinescu, în 1990, în urma unui incident petrecut între acesta şi Corneliu Coposu. "În 1990, mă aflam împreună cu Corneliu Coposu şi alte persoane la o întâlnire politică. În drum spre locaţie, era iarnă, erau troiene. Corneliu Coposu a sărit peste troiene şi a traversat în fugă strada către o persoană pe care nu o cunoşteam. L-am auzit, în fuga mea spre cei doi, pe Coposu spunând următoarele: «Dacă vrei să mă chemi ca martor în procesul dumitale, eu voi veni ca martor, dar nu pentru dumneata, şi voi spune că eşti nebun, pentru că doar un nebun putea face ce ai făcut dumneata acolo»", a relatat el.

Acelaşi martor a mai spus că, înţelegând parţial despre ce este vorba, a vrut să-l "ia la rost" pe Vişinescu, moment în care Coposu l-a oprit şi i-a spus că "doar Dumnezeu va hotărî ce se va întâmpla cu acest om".

Ionuţ Gherasim a mai arătat că, potrivit relatărilor bunicului său, la penitenciarul Râmnicu Sărat, oamenii erau bătuţi cu cruzime peste picioare, cu ciocanul, şi îndurau friguri cumplite. Toate aceste metode erau comandate de către directoratul unităţii, respectiv de Vişinescu şi locotenenţii săi.

El a adăugat că şi mama sa a fost încarcerată, timp de 17 ani, la Râmnicu Sărat şi, la ieşire, a spus că tot ce va reţine din perioada de detenţie este figura "călăului" Alexandru Vişinescu.

Tot Gherasim a arătat că este invalidă susţinerea lui Vişinescu cum că ar fi primit ordine să procedeze de o asemenea manieră, arătând că legile şi regulamentele în vigoare la acea vreme nu prevedeau aşa ceva.

Un alt martor, Mihai Marinescu, le-a relatat judecătorilor susţinerile celui mai tânăr dintre deţinuţii de la acea vreme – Ion Ovidiu Borcea. Astfel, a arătat martorul, Borce ar fi făcut mai multe găuri în zidul celulei unde a fost încarcerat, prin care putea vedea în celula lui Ion Mihalache. "El (Borcea – n.r.) a povestit toate bătăile şi metodele de tortură la care a fost supus Ion Mihalache, inclusiv despre cum Alexandru Vişinescu a înfipt baioneta în el, ca să se asigure că e mort. Aceeaşi tehnică a fost aplicată lui Jenică Arnăutu (luptător din grupări de rezistenţă anticomuniste – n.r.)", a mai spus Marinescu.

Mihai Marinescu a mai spus că, în urma verificării mai multor documente, CNSAS a constatat că, din motive derizorii, deţinuţii erau trimişi de Vişinescu la carceră, unde erau stropiţi cu apă, în condiţiile în care în respectiva celulă erau condiţii apropiate de îngheţ. "Studiind dosarele lui Diaconescu, Adamescu, Puiu sau Mihalache, am constatat că Alexandru Vişinescu semna personal prin care aceştia erau trimişi la carceră zeci de zile. Au existat situaţii în care s-au făcut şi peste 300 de zile de carceră. Mi-a atras atenţia, în mod special, că o sancţiune a fost aplicată pentru că deţinutului i s-au rupt izmenele care erau vechi de peste 12 ani de zile. Vişinescu era comparat de către deţinuţi cu primul locotenent a lui Stalin, Lavrenti Beria, sau cu unul dintre colaboratorii direcţi Hitler, Heinrich Himmler, ceea ce spune totul despre regimul său", a mai arătat Marinescu.

Instanţa a stabilit reluarea audierilor în acest caz pentru 28 ianuarie, când vor fi ascultaţi, în continuare, martori care au cunoştinţă despre faptele făcute de Vişinescu. Totodată, instanţa a cerut mai multor martori să depună o înregistrare video cu Corneliu Coposu, în care acesta descrie suferinţele de la Râmnicu Sărat, precum şi jurnalul ţinut de fostul deţinut Ion Ovidiu Borcea.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

Cele mai citite

“Războiul proxy” devine război oficial. România se plasează de partea Israelului, împotriva Iranului

Atacul cu drone și cu rachete al Iranului asupra Israelului, din dimineața de 14 aprilie 2024, a marcat punctul în care "războiul proxy" din...

Eduard Hellvig, fost director SRI: Iranul “se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari”

Analistul politic Eduard Hellvig, fost director al SRI, transmite un mesaj cu privire la agravarea conflictului din Orientul Mijlociu, în care avertizează că Iranul...

Doru Viorel Ursu s-a stins din viață la 71 de ani

Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne, judecător militar şi autor al câtorva cărţi, s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. Anunțul...
Ultima oră
Pe aceeași temă