După ce a condus Astra spre faliment, grupul KPMG le refuză inclusiv creditorilor companiei de asigurări posibilitatea de a recupera sume cât mai mari. KPMG Restructuring, actualul lichidator, continuând treaba KPMG Advisory, se opune unei înțelegeri între Medien Holding și Astra Asigurări prin care firma de media se angajase să returneze societății de asigurări aproape 110 milioane de lei. Scopul real al KPMG este preluarea, prin această manevră, a controlului „României libere“.
Caz unic în istoria insolvențelor. Lichidatorul judiciar al Astra Asigurări, ajuns în această poziție după ce singur a falimentat fostul lider al pieței asigurărilor, refuză să încaseze bani pentru companie și privează astfel creditorii de posibilitatea de a-și recupera creanțele. Într-un exercițiu incredibil de ipocrizie, același lichidator care se opune unei înțelegeri ce ar aduce Astra și creditorilor săi peste 21 de milioane de euro menționează în rapoarte oficiale că lipsa acestor bani a condus către falimentul companiei de asigurări. Este vorba despre împrumutul acordat de către Astra Asigurări grupului Medien Holding (care deține și ziarul „România liberă“) și pe care grupul s-a angajat scriptic, imediat după intrarea Astra Asigurări în faliment, să îl returneze.
KPMG Restructuring a continuat astfel munca dusă de KPMG Advisory și s-a împotrivit înțelegerii, contestând contractul în instanță.
„România liberă“ a consultat documentul care demonstrează, negru pe alb, că Astra Asigurări urma să își recupereze integral suma împrumutată, plus dobânzile aferente. Pentru KPMG, care dorește să preia astfel controlul „României libere“, nu au contat considerentele financiare și nici faptul că încasează milioane de euro tocmai pentru a maximiza deținerile Astra Asigurări, așa cum trebuie să facă orice lichidator.
Potrivit documentului citat (VEZI GALERIA FOTO), Medien Holding se angajează să achite, în rate, aproape 110 milioane de lei către Astra Asigurări. Documentul parafat de cele două entități este datat 9 septembrie 2015, adică la circa două săptămâni de la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe atunci cel mai mare susținător al KPMG, a decis să ceară falimentul asigurătorului.
Medien Holding ar fi plătit și o dobândă echivalentă cu ROBOR+1,5%, exact ca în cazul unui împrumut contractat de la bancă. Înțelegerea a fost însoțită și de un grafic concret de rambursare. Practic, la fiecare șase luni, până la stingerea totală a creditului, Astra Asigurări ar fi urmat să încaseze circa 6 milioane de lei.
Această înțelegere a fost contestată în instanță de către KPMG.
Un lichidator incompetent, dar bine plătit, ajuns „patron“ de presă
Dacă le-ar reuși manevra pentru preluarea ostilă a „României libere“, KPMG ar ajunge la cota trei în ceea ce privește portofoliul de instituții de presă unde funcționează ca administrator judiciar sau special.
Aceeași firmă, în fapt aceleași persoane, administrează și grupul Mediafax, care conține, pe lângă agenția de presă cu același nume, și Ziarul Financiar. De asemenea, din 2016, KPMG a intrat ca administrator judiciar la Realitatea TV, care se află în insolvență deja de aproape șase ani.
Aproape nimic din ceea ce a făcut înainte nu ar recomanda KPMG pentru postura de administrator al unor insolvențe atât de complicate și sensibile.
Cel mai bun exemplu în acest sens este chiar situația de la Astra Asigurări, acolo unde KPMG a falimentat compania și eșuează și în demersul de a îndestula creditorii, în ciuda promisiunilor incredibile. Pentru asta, însă, KPMG se plătește singură cu milioane de euro.
KPMG s-a îndestulat cu sume importante din conturile firmei pe care au prezentat-o ca devalizată și falimentară. Când a intrat în faliment, caz unic probabil în lume, Astra Asigurări mai avea în conturi peste 10 milioane de euro, bani lichizi de care KPMG s-a putut folosi așa cum a vrut.
Doar că, mai întâi, sub denumirea de KPMG Advisory, administratorul special a încasat 1,5 milioane de euro pentru că a dus firma în faliment și, mai apoi, sub denumirea de KPMG Restructuring, s-a mai asigurat de încă 720.000 de euro, cât este onorariul fix votat de creditorii Astra, adică tocmai foștii concurenți din piață cocoțați de KPMG în fruntea comitetului creditorilor.
Și asta nu este totul, pentru că Astra are încă un portofoliu de acțiuni și de dețineri imobiliare care adună aproximativ 9-10 milioane de euro. În cazul în care KPMG va vinde aceste active, va încasa alte câteva sute de mii de euro, adică 4,3% din total.
Big Four. KPMG sau corupția ca stil de afacere
Compania KPMG, cea mai mică, dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize. La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai multe dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii. Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce. KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse după ce a semnat auditul unei companii petroliere și gaze care a supraevaluat anumite active cu mai mult de 100 de ori. Tot despre o mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată într-un denunț că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT.