-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1O firmă la care este asociat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a fost...

O firmă la care este asociat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a fost scutită de impozit pentru următorii doi ani. Alte 4.900 de firme pot doar spera să fie iertate de penalități | DEZVĂLUIRE

Consiliul Municipal Galați a scutit Navrom Centru de Afaceri SRL de plata taxelor pe clădiri și terenuri în 2017 și 2018, în timp ce alte 4.900 de firme gălățene pot spera doar la iertarea de penalități.

Una dintre firmele la care este asociat actualul ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, a fost scutită la sfârșitul lunii aprilie de Consiliul Municipal Galați de plata impozitelor pe clădiri și pe terenuri, atât pe 2017, cât și pentru anul 2018. Navrom Centru de Afaceri SRL Galați a primit, astfel, un ajutor de minimis constând tocmai în scutirea de taxe, facilitate de care beneficiază parcurile tehnologice. Situația este încâlcită și edilii Galațiului au încurcat-o și mai tare.

Asta deoarece Navrom Centru de Afaceri a închiriat 3.200 mp de birouri către Cons Management SRL, administratorul Parcului de Soft din Galați, dar niciuna din cele două firme nu are ca obiect de activitate progresul tehnologic. Prima se ocupă de „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Şi nu s-ar încadra la ajutorul de minimis.

Susținerea inovării, a parcurilor tehnologice, a fost cauza generoasă sub care a fost prezentată măsura acordării de către Consiliul Municipal (CLM) Galați a respectivei scutiri. Societatea a fost scutită de plata unui impozit pe clădiri de 73.500 lei în 2017 și de 75.100 lei în 2018, impozitele pe teren de care a fost scutită fiind de 606 lei în 2017 și de 620 lei în 2018. În total, firma la care e asociat ministrul Finanțelor a economisit circa 149.900 lei.

Raționament: Nu scutim Navrom, scumpește chiriile!

Inițiatorul hotărârii luate de Consiliul Local, viceprimarul Sorin Enache (PSD), a explicat despre ce e vorba, „pentru a nu se crea impresii greșite”, mai ales că este implicată o firmă care are o legătură cu numele ministrului de Finanțe. „Acest proiect de hotărâre are legătură cu inițiativa noastră, a consilierilor locali, a Primăriei Galați, cum ajutăm mediul de afaceri, cum ajutăm investitorii și se referă la funcționarea parcurilor industriale, incubatoarelor de afaceri și a parcurilor științifice. Noi, practic, nu ajutăm Navrom Centru de Afaceri, de fapt, ajutăm investitorii care au închiriat acele spații din Parcul de Soft, beneficiind de o chirie modică, de 2 euro/mp”, a declarat viceprimarul, care până la urmă a argumentat că, dacă nu se aprobă scutirea de impozite a Navrom Centru de Afaceri, firma va mări chiriile.

Scutirea de impozite a devenit inițiativa viceprimarului Sorin Enache în urma unei solicitări de acum un an făcută de directorul Navrom Centru de Afaceri, Călin Ivanov. Fostul primar Marius Stan (PNL, UNPR, PMP) era în război, la acea vreme, cu PSD și a ignorat cererea. După ce la alegerile din iunie a venit la conducerea Galațiului o echipă PSD, ALDE și UNPR, solicitarea Navrom Centru de Afaceri a fost luată în seamă. 

Ba chiar noii aleşi locali au plusat şi au acordat nu doar scutirea de impozit pe clădire, ci și pe teren, deși, potrivit Codului Fiscal, parcurile tehnologice nu beneficiază de o astfel de facilitate. 

Afacerile ministrului

Ministrul Finanțelor este asociat la două firme din Grupul Navrom Galați, dar acestea dețin, la rândul lor, diverse pachete de acțiuni la alte societăţi din grup. Legătura lui Viorel Ștefan cu compania de navigație de la Dunăre datează încă de pe vremea când aceasta era în proprietatea statului, respectiv din 1980. Atunci, proaspătul absolvent al Facultății de Științe Economice din Iași devenea economist la Întreprinderea de Navigaţie Fluvială Navrom Galaţi. 

În perioada 1991-1996, Viorel Ștefan a deţinut funcţia de director general la ceea ce a devenit Compania de Navigaţie Fluvială Română Navrom SA Galaţi, după care a devenit preşedintele grupului. Din 1996, este şi parlamentar. Potrivit -ultimei sale declaraţii de avere, de anul acesta, Viorel Ștefan deține 60.606 acțiuni, în valoare de peste 3 milioane lei, la grupul Transport Trade Services (TTS) București, firma care, la privatizare, a preluat controlul Navrom SA Galați. Date recente arată că TTS deține 87,4% din acțiunile Navrom Galați. 

Viorel Ștefan nu se regăsește direct printre asociații Navrom Centru de Afaceri SRL Galați, dar este asociat la această firmă indirect. Concret, Navrom Compania de Navigație Fluvială Română SA Galați, controlată de TTS, la care Viorel Ștefan este acționar, deține 90% din capitalul Navrom Centru de Afaceri. În plus, Navrom Bac SRL, la care, de asemenea, este asociat Vio-rel Ștefan, deține 2.057 de părți sociale, adică 1% din capitalul Navrom Centru de Afaceri SRL.

La Navrom Centrul de Afaceri banii se fac din trei surse. În primul rând, din închirierea unor spații pentru birouri, adică 4.532 mp. Alte venituri vin din închirierea navei „Tudor Vladmirescu”, navă cu zbaturi din 1854, care este funcțională după modernizări, dar și din administrarea fermei piscicole de la Sabangia, din Tulcea, pe malul Lacului Razelm, cu un luciu de apă de 78 ha. Aşadar, principala sursă de venituri a Navrom Centru de Afaceri este închirierea spațiilor pentru birouri.    

Chiriile Navrom: de la 2 la 7,5 euro/mp

Modernizarea blocului în care funcționează Navrom Centru de Afaceri a conicis cu momentul înființării pe bani publici a Parcului de Soft de la Galați, care a și închiriat spațiile de la firma la care asociat este actualul ministru de Finanţe.

Parcul de Soft a fost înființat în 2003 prin vărsăminte de capital ale Consiliului Municipal și Consiliului Județean Galați. Se vorbea iniţial de o asociere într-un consorțiu a celor două consilii și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi pentru „dezvoltarea sectorului tehnologiilor de vârf și facilitarea transferului de tehnologie”. A fost înființată și o societate de administrare, SC Cons Management Parc de Soft SRL. 

Ideea inițială, a liderului PSD Galați, Dan Nica, pe atunci ministru al Comunicațiilor, era ca aici să funcționeze primul Parc de Soft din România, la care urmau să vină mari giganți din industria IT, IBM, Microsoft etc. Societatea de administrare ar fi trebuit să îşi asigure venituri atât din administrarea parcului, cât şi din oferirea unor servicii firmelor prezente acolo. Firma a încasat chiria și la rândul său a plătit chirie la Navrom Centru de Afaceri SRL. 

Eşec de administrare

Parcul de Soft a închiriat 3.277 din cei 4.532 mp, dar, în lipsă de chiriași, în 2016 a fost ocupată efectiv numai o suprafață de 1.360 mp. În prezent, sunt încheiate doar 38 de contracte de închiriere. Când se vorbea de acordarea ajutorului de minimis prin scutirea de impozite, inițiatorul proiectului, viceprimarul Sorin Enache (PSD), susținea că sunt chirii de 2 euro/mp. Pe de altă parte, potrivit expunerii de motive semnate de primarul Ionuț Pucheanu (PSD), chiriile sunt de 4,5 euro/mp. În realitate, potrivit unora dintre angajații firmelor de acolo, chiriile sunt de 7,5 euro/mp. 

Mai mult, rezultatele economice ale Navrom Centru de Afaceri nu sunt grozave. Firma a raportat, acum doi ani, un profit net de doar 22.550 lei, cu 2.000 lei mai mic față de profitul din 2014. 

Proasta administrare și-a spus cuvântul și afacerea Parc de Soft a început să scârțâie. De la 25 de firme cu 500 de angajați care închiriaseră spații în 2003-2004, numărul lor s-a micșorat considerabil. 

Declinul Parcului de Soft însemna și pericolul ca Navrom Centru de Afaceri să nu își încaseze chiriile și dezastrul a fost oprit printr-o nouă infuzie de bani publici. În 2013, Consiliul Județean și Consiliul Municipal au făcut majorări de capital, de câte 170.000 lei. Aparent, a fost salvat Parcul de Soft. Dar, în realitate, a fost mai degrabă salvată principala sursă de venit a Navrom Centru de Afaceri, firmă în care este implicat şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan.

Ministrul Finanţelor: Beneficiarul este consorțiul Parcului de Soft

Viorel Ştefan ne-a declarat că de ajutorul de minimis beneficiază Parcul de Soft, respectiv consorțiul care a fost constituit de Consiliul Municipal și Consiliul Județean Galați, împreună cu Universitatea Dunărea de Jos. „Beneficiarul ajutorului de minimis nu e nici pe departe Navrom Centru de Afaceri. Beneficiarul final este consorțiul Primăriei. Cons Management Parc de Soft este societatea de administrare, dar există un consorțiu, care este o entitate nepatrimonială.

Cred că este de tip ONG. Este o entitate separată, din care fac parte Consiliul Municipal, Consiliul Județean, Universitatea -Dunărea de Jos. Navrom Centru de Afaceri, care este proprietarul clădirii, a cedat clădirea pentru o perioadă de 30 de ani în folosința acestui parc tehnologic, care este administrat de o societate ce se numește Cons Management Parc de Soft SRL Galați. Beneficiarul facilității este acest consorțiu, din care fac parte și  Primăria și Consiliul Județean. Navrom Centru de Afaceri are mai multe clădiri. Are și celălalt corp de clădire, în care este Hotelul Mercur și care bănuiesc că nu intră sub incidența ajutorului de minimis”, ne-a declarat ministrul Viorel Ștefan. Demnitarul a mai adăugat că participațiile pe care le deține indirect la Navrom Centru de Afaceri și Navrom Bac sunt nesemnificative: „Principala participație este la TTS. La Centru de Afaceri cred că nu am nicio acțiune. La Navrom Bac cred că am zece acțiuni, nesemnificativ”.

Explicațiile ministrului de Finanțe vorbesc de un consorțiu, o asociere fără scop patrimonial. Dar viceprimarul Galațiului a inițiat aprobarea scutirii de impozite pentru un SRL și le-a și cerut consilierilor municipali să aprobe scutirea de impozite a Navrom Centru de Afaceri SRL. De ce în hârtii nu apare consorțiul? De ce în adresa prin care directorul Navrom Centru de Afaceri cere la primărie -scutirea de impozit pe clădiri nu se spune nimic de consorțiu?

DISCRIMINARE. Decizii diferite pentru alte firme

Acordarea ajutorului de minimis este legală. În documentația proiectului de hotărâre pentru scutirea de impozite acordată Navrom Centru de Afaceri este și o adresă prin care Consiliul  Concurenței și-a dat avizul cu privire la acest ajutor de minimis. Primăria și CLM Galați au mai acordat astfel de ajutoare. Dar, până acum au fost cel mult sub forma unor reduceri de impozite. Nu scutiri! 

În aprilie 2017, Primăria Galaţi a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind „aprobarea schemei de minimis reprezentând scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente impozitelor şi taxelor locale datorate de către persoanele juridice care au calitatea de contribuabili ai bugetului local al municipiului Galaţi”.

Ajutorul vizează 4.900 de firme din Galați, care până la 31 iulie 2017, data-limită de achitare a obligaţiilor fiscale, datorează majorări de întârziere bugetului municipiului Galaţi. Firesc, apare întrebarea de ce Navrom Centru de Afaceri beneficiază de un tratament preferențial din partea edililor Galațiului. Celor 4.900 de firme li se aprobă scutirea de majorări de întârziere și penalități, dar de plătit plătesc impozitele integral, în timp ce Navrom Centru de Afaceri beneficiază de „reducere 100%”, adică de scutire de plata impozitelor.

GRUP. Ce înseamnă Navrom

Din Grupul Navrom mai fac parte alte 8 societăţi. Este vorba de sucursalele Navrom Constanța și Navrom Drobeta, firma de servicii portuare Navrom Portservice SA, șantierul naval Navrom Shipyard SA Galați, fost Navrom Reparații SRL, Navrom Bac SRL – care asigură traversarea Dunării cu bacurile la Galați – și Navrom Delta SA – firma care asigură transportul de pasageri în Delta Dunării. Din grup mai fac parte Navrom Centru de Afaceri SRL Galați și Hotelul Mercur, un bloc cu spații de birouri și un hotel înființate în cele două blocuri în care până la privatizarea Navrom funcționa Centrul de Perfecționare a Personalului Navigant Galați.

Pe lângă acțiunile la TTS, Viorel Ștefan mai deține 100 de părți sociale la Navrom Reparații SRL și 105 părți sociale la Navrom Bac SRL. Anul trecut, Ștefan a încasat -dividende de 229.616 lei de la TTS și de 32.057 lei de la Navrom Bac. Însă, în lumea portului se vorbește că bani mulți aduc și Hotelul Mercur, dar și traversarea Dunării cu bacurile. În 2015, Navrom Bac SRL a avut un profit de 5.571.173 lei, la o cifră de afaceri de 12.928.056 lei.

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă