19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1EXPLOZIV. Miliardarul israelian Beny Steinmetz ar fi comandat spionarea șefei DNA, Laura...

EXPLOZIV. Miliardarul israelian Beny Steinmetz ar fi comandat spionarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

Sursele „României libere“ susțin că, în spatele afacerii Black Cube, firma israeliana acuzata ca ar fi încercat sa o spioneze pe șefa DNA, s-ar afla cunoscutul miliardar Beny Steinmetz. Acesta este inculpat într-un alt dosar. Procurorii DIICOT care ancheteaza cazul asteapta în acest moment sa primeasca rezultatele unei comisii rogatorii realizate la Tel Aviv împreuna cu autoritațile israeliene.

De asemenea, cu ajutorul poliției londoneze, s-ar putea identifica persoana care a transmis comanda de urmarire a Laurei Codruța Kövesi catre biroul din Londra al firmei Black Cube. Surse apropiate anchetei susțin ca aceasta persoana ar fi fost filmată si că exista o caseta video care va fi transmisa anchetatorilor români.

Dupa arestarea la Bucuresti a cetațenilor israelieni Ron Weiner si David Geclowicz, procurorii au descarcat o lista cu nume din computerele celor doi angajați ai firmei Black Cube. Printre acestea, se numara oamenii de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florică, denunțători în dosarul Microsoft. O sursa neoficiala susține ca primul ar fi fost în discuții pentru o asociere cu Beny Steinmetz.

Surse: Despre cel care a comandat spionarea avem indicii rezonabile

Anchetatorii israelieni, în prezența procurorilor români, i-au audiat pe responsabilii Black Cube, iar actele oficiale ale audierilor vor ajunge în curând la București.

“Vom ști în curând cine a fost mesagerul comenzii de spionare a șefei DNA, iar despre cel care a comandat spionarea avem indicii rezonabile; de la mesager se poate ajunge ușor la cel care a comandat urmărirea”, spun sursele RL.

Pe de altă parte, conform ­unor surse independente, cel care ar fi comandat societății Black Cube spionarea șefei DNA ar fi miliardarul israelian Beny Steinmetz. Oficialii nu au confirmat informația, iar la întrebarea “Dacă ar fi adevărat, ne-ați confirma?”, răspunsul a fost “Evident, nu!”.

Beny Steinmetz nu a putut fi contactat pentru a-i publica punctul de vedere.

Mesagerul Black Cube, filmat la Londra

Anchetatorii urmează să afle identitatea unui responsabil Black Cube din Tel Aviv care s-a deplasat la punctul de lucru din Londra pentru a transmite comanda de urmărire a Laurei Codruța Kövesi. Informația ar urma să vină de la Poliția din Londra, împreună “cu o casetă video în care se vede mesagerul de la Black Cube”, spun surse apropiate anchetei.

Firma Black Cube are puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât și în Londra (UK).

Conturile informatice ale șefei DNA, atacate

DIICOT a inculpat doi angajați ai Black Cube, respectiv pe Ron Weiner și David Geclowicz deoarece în luna martie 2016 au constituit, împreună cu alți doi responsabili ai firmei al căror nume nu a fost făcut public, un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor fapte penale, precum hărţuire și infracţiuni informatice.

Pentru a ajunge la Laura Codruța Kövesi, au reușit să spargă conturi de comunicații informatice a unuia sau doi apropiați (procurori), de unde, însă, nu au aflat date compromițătoare.

Deoarece Weiner și Geclowicz nu au reușit să intre în conturile șefei DNA, au apelat la alți procurori din DNA pentru a-i afla contul, sub pretextul că vor să-i trimită o invitație la un seminar anticorupție. Nu li s-au dat datele de contact.

Atunci, spun surse apropiate anchetei, cei doi au început să dea telefoane de amenințare inclusiv membrilor familiei șefei DNA, care au făcut plângere la DIICOT.

În referatul de arestare se precizează că Weiner și Geclowicz “în repetate rânduri, au dat telefoane cu caracter ameninţător și hărţuitor, producătoare de temeri; au dat atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii datelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea și transferul fără drept al conţinutului acestora”.

Toate persoanele vizate de Black Cube, audiate

După reținerea și apoi arestarea lui Ron Weiner și David Geclowicz, procurorii le-au percheziționat calculatoarele ridicate la percheziții și au aflat, astfel, pe cine urmăreau angajații Black Cube. Toate persoanele găsite în hardul de memorie au fost audiate de procurorii DIICOT.

Între cei urmăriți de angajații Black Cube s-au aflat și Dinu Pescariu și Claudiu Florică, denunțători, între altele, în dosarele DNA Microsoft.

Unele surse (neconfirmate oficial) susțin că Pescariu ar fi avut sau era în perspectivă să se asocieze cu Beny Steinmetz.

Nici Pescariu, nici Steinmetz nu au putut fi contactați pentru a afla detalii, dar oricând ne pot contacta pentru a le reda punct de vedere.

Cine este Beny Steinmetz

Benjamin (Beny) Steinmetz este unul dintre cei mai bogați oameni din Israel, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Are o firmă specializată în tranzacţii cu diamante și în mineritul de diamante. Are afaceri în imobiliare și ex­ploatarea petrolului.

A fost suspectat de corupție și în alte țări (spre exemplu, în Guineea, unde ar fi dat mită pentru exploatarea diamantelor), dar în România a fost inculpat în dosarul DNA Brașov al retrocedărilor din rețeaua Remus Truică – Prințul Paul. Curtea de Apel Brașov a emis și un mandat internațional de ares­tare pe numele său. Steinmetz a negat implicarea în fapte de corupție.

În România, numele său a fost legat de scandalul exploatării aurului de la Roșia Montana. El ar fi implicat și într-o afacere imobiliară din Capitală.

Cele mai citite

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă