Clubul Sportiv Municipal București, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, aruncă aproape 700.000 de euro într-un eveniment menit să marcheze cei 10 ani de existență. Mai exact este vorba de 2,6 milioane de lei fără TVA, adică, în total, 3,1 milioane de lei. Această sumă este egală sau chiar mai mare decât bugetul anual al multor echipe de handbal, volei sau baschet care activează în prima ligă din România.
Procedura de atribuție a organizării evenimentului ridică, la rândul ei, câteva semne de întrebare. Cu toate că este vorba despre o aniversare previzibilă, evenimentul pare că i-a luat prin surprindere pe cei de la CSM. Altfel nu se poate explica de ce caietul de sarcini a fost gata abia pe 3 mai în condițiile în care aniversarea are loc în perioada 9-12 iunie.
La fel de interesant este și faptul că a fost aleasă o procedură de selecție simplificată. Așa se face că, la un eveniment foarte complex, întins pe cinci zile, cu zeci de artiști în concert plus multe competiții sportive, s-a prezentat un singur ofertant, un consorțiu alcătuit din SC Godmother SRL, Bucureşti, reprezentată de Valentin Văcăruș, şi SC Brigada Creativă SRL, Bucureşti, reprezentată de Adrian Lucian Nica. Cu toată -experiența celor două firme, o ofertă pentru un astfel de eveniment pare imposibil de pregătit în numai 10 zile, având în vedere cerințele (puncte de vânzare mâncare, mese, bănci, tribune, suprafeţe de sport modulare, porţi, corturi, laptopuri, hostess, standuri, televizoare, scenă de concert, sonorizare, instalaţie lumini, pază, precontracte cu artişti, producţie publicitate etc.).
Mai mult, niciun material legat de activităţile sportive nu va rămâne în proprietatea secţiilor CSM.
Surse din cadrul clubului susțin că secţiile sportive nu au fost consultate de către cei care au făcut caietul de sarcini pentru detalii tehnice, astfel încât multe echipamente nu au specificaţiile normale pentru sportul respectiv.
Suma totală va fi cheltuită prin alocarea iniţială de la CSM la secţiile clubului, apoi prin decontarea separată dinspre secţii înspre furnizor. Astfel, se urmăreşte dispersarea responsabilităţii cheltuirii banului public.
Punctele de vânzare alimente/băuturi vor fi predate gratuit unor operatori propuşi de furnizor şi selectaţi de beneficiar.
Șeful clubului e încântat de interesul presei
Directorul CSM București este Alin Petrache, cel care este totodată și președintele Federației Române de Rugby. El a venit pe aceste funcții după ce a fost președintele Comitetului Olimpic Român, funcție din care și-a dat demisia după rezultatele catastrofale din 2016 la Olimpiada din Rio.
L-am contactat pe Alin Petrache pentru a-i cere un punct de vedere și am -primit următorul răspuns: „Ne bucurăm pentru interesul arătat faţă de evenimentul clubului CSM Bucureşti. În acest moment echipa noastră încă lucrează la detalii organizatorice. Urmează ca în zilele viitoare să vă aducem la cunoştinţă dvs. şi celorlalţi reprezentanţi -media un program complet al evenimentului. Sperăm că ne veţi onora cu prezenţa!“.
Valentin Văcăruș, reprezentantul firmei SC Grand-mother SRL, ne-a comunicat că CSM a solicitat o amânare a evenimentului: „CSM a solicitat o amânare a datei de desfășurare. Revin cu mai multe date imediat ce se finalizează programul“.
Petrecere supradimensionată
Evenimentele care vor marca 10 ani de existență a clubului CSM București se vor derula de-a lungul a cinci zile, 13 ore pe zi, și vor presupune întreceri sportive, concerte, restaurante mobile, terase cu mici și bere. Toate acestea vor fi plătite din banii clublului, care, la rândul său, este finanțat de Primăria Capitalei. Spre comparație, festivalul Untold de la Cluj-Napoca, de pildă, durează patru zile, dar produce zeci de milioane de -euro pentru oraș; nu mai puțin de 52 de milioane de euro la ultima ediție, din 2016.
Potrivit caietului de sarcini, care poartă antetul Consiliului General al Municipiului București și care a fost aprobat de președintele CSM București, Alin Petrache, evenimentul de 3 milioane de lei care va ocupa aproape în întregime Piața Constituției are, printre altele, rolul „de a promova respectul pentru organismul propriu și al altora, educația fizică și sportul, care se constituie în forme de educație pentru sănătate“.
Zece cârciumi ambulante
Astfel, de ziua CSM-ului și „în numele respectului față de organismul propriu și al altora“, timp de patru zile Piața Constituției va fi împărțită în șapte zone: zona cu restaurante și terase, tribune, teren de handbal/volei/baschet/rugby, teren de tenis, zona Activități, zona Corturi și scena. O să le luăm pe rând, pentru a înțelege mai bine dimensiunea faraonică a evenimentului și pe ce se vor cheltui aproape 700.000 de euro, bani proveniți, indirect, din buzunarele bucureștenilor.
Zona Food presupune instalarea a zece standuri cu mâncare, unul cu salate și sucuri naturale, două puncte de vânzare de tip Burger VAN, patru standuri cu mâncare gătită (sarmale, ciorbe, plăcinte etc.) și alte trei cu mici și cârnați la grătar. În fața standurilor cu mâncare vor fi terase cu o capacitate totală de 300 de locuri.
Tot 300 de locuri vor avea și tribunele din zona terenurilor de sport, unde se vor organiza meciuri de handbal, volei, baschet, rugby și tenis. Terenul de tenis e separat și de sine stătător.
În zona Corturi vor fi montate trei pavilioane, unul de 100 mp, celelalte două de 150 mp, care vor fi folosite de oficiali ai CSM București, de sponsori sau pentru înregistrarea participanților.
Vedetele YouTube-ului, pe scena CSM-ului
Scena vine la pachet cu echipa tehnică – tehnician lumini, tehnician sunet, inginer lumini, inginer sunet, inginer scenotehnică, stagehand, tehnician video, electrician –, care va fi plătită din valoarea contractului.
Cât despre spectacole, acestea vor avea loc în fiecare seară din cele patru, minimum trei ore și minimum două recitaluri pe seară. Iar artiștii preferați de oficialii clubului nu sunt ieftini. „Fără a avea caracter limitativ, enumerăm o serie de artiști agreați, ca de exemplu Alb Negru, Alessia, Alex Velea, Alina Eremia, Alexandra&Crush, Antonia, Anda Adam, Andreea Bălan, Andreea Bănică, Bere Gratis, Carla’s Dreams, Dj Project, Deepcentral, Guess Who, Lora, Nicole Cherry, Nicoleta Nucă, Ruby, Smiley, Sylvia & Dj Rynno, Vunk, Horia Brenciu, Loredana cât și genuri de muzică respectiv disco, tehno, house, hip-hop, rock, etc.“, se arată în caietul de sarcini.
De asemenea, un DJ va asigura muzica pe toată perioada desfășurării evenimentului, când nu sunt recitaluri, iar „pentru serile de weekend, prestatorul va propune artiști aflați în Top 5 cele mai multe vizionări pe YouTube“.
Pe lângă standuri cu mâncare, terase, terenuri de sport și concerte, contractul încheiat de CSM București cu SC Godmother SRL prevede și asigurarea unor servicii medicale, de pază, de curățenie sau de promovare a evenimentului.
Două ambulanțe, un medic specialist și un asistent medical vor fi în Piața Constituției, 12 ore pe zi, în fiecare zi. Vor fi prezenți, de asemenea, 15 agenți care vor asigura paza 24 de ore din 24.
Alte sume importante de bani se vor aloca pentru publicitate. Un spot TV, un spot radio, un film documentar de 5 minute, care vor fi difuzate pe posturile aflate pe primele cinci locuri în privința audienței, bannere și panouri stradale, plus știri la TV, în principalul jurnal.
Ce au făcut alții cu bani mai puțini
CSM București alocă această sumă, peste 3 milioane de lei, doar pentru aniversarea celor 10 ani de existență. Exceptând fotbalul din Liga I, unde se învârt sume importante, în sportul românesc cele mai multe echipe nici nu visează să dispună de un buget de 700.000 de euro. Pe care, atenție să-l cheltuiască într-un an competițional pe salarii, deplasări, centre de juniori, și nu în patru zile pe o paranghelie.
Echipa de handbal feminin din Baia Mare, de exemplu, a reușit, în 2015, să se califice în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, având la dispoziție un buget anual de 700.000 de euro din partea Consiliului Local. Știința Craiova, pe de altă parte, a izbutit să ajungă în sferturile de finală ale Cupei României la handbal feminin cu un buget de 70.000 de euro pe an.
De asemenea, cu această -sumă s-ar asigura bugetul total pe doi ani al echipei de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei -Steaua București și ar mai rămâne și bani. Președintele CSA, colonelul Cristian Petrea, a anunțat un buget anual de 300.000 de euro, cu care intenționează să ajungă repede în prim-planul fotbalului românesc. Suma este enormă raportată la celelalte cluburi din ligile inferioare, care se situează undeva la aproximativ 50.000 de euro anual.
Mai mult, FC Viitorul, clubul care a crescut copii și juniori până au ajuns campionii României, alocă un milion de euro pe an pentru aceste secții de mici fotbaliști, cu doar 300.000 de euro mai mult decât costă petrecerea CSM-ului.
COMPARAȚIE. Nu aduce centenarul cât aduce deceniul
Anul trecut, Clubul Sportul Studențesc a aniversat 100 de ani de la înfințare cheltuind doar câteva mii de euro. A fost organizată o recepție la Sala Rondă a Hotelului InterContinental, unde au participat oficialii clubului, foști campioni olimpici, mondiali și europeni, actuali performeri de la Sportul Studențesc și de la alte cluburi, președinți de federații și alți invitați. Au fost făcute tricouri, plachete și insigne aniversare. La acest moment, Clubul Sportul Studențesc are un număr de 12 secții sportive, rugby, baschet, polo pe apă, hochei pe gheață, tenis de câmp, badminton, dans sportiv, karate, baseball și softball, modelism, kaiac-canoe și yachting. Cu mare larghețe, bugetul acestei aniversări poate fi estimat la circa 30.000 de euro.
Un alt club de tradiție, Rapid București, a aniversat 90 de ani de existență cu un eveniment organizat pe stadion, de către suporteri. A fost un meci demonstrativ între fostele glorii ale clubului, care a costat 13.000 de lei. Suma a fost achitată de suporterii Rapidului.
EVOLUȚIE. Președinte, parlamentar, doctor, specialist în apărare
Alin Petrache este fiul lui Adrian Petrache, membru al unei celebre triplete de afacerişti care controla o parte importantă din business-urile cu statul în perioada guvernării Adrian Năstase. De altfel, întreaga carieră a lui Alin Petrache stă sub semnul acestei relații. Astfel, în 2009 el a devenit cel mai tânăr președinte al Federației Române de Rugby, având doar 33 de ani.
Legăturile tatălui său cu PSD l-au adus pe Alin Petrache în apro-pierea lui Victor Ponta, apoi în Parlamentul României, devenind deputat în legislatura 2012-2016. În 2014, a fost ales în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român, câştigând detaşat în faţa adversarilor săi, Octavian Bellu şi Elisabeta Lipă. A demisionat din această funcție în 2016, după rezultatele catastrofale de la Olimpiada din Rio. În 2016 a fost numit director general la CSM București, la solicitarea Gabrielei Firea. În 2017 a fost ales din nou președinte al Federației Române de Rugby. Alin Petrache este doctor în educație și sport, dar și absolvent al Colegiului Național de Apărare.