13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSportFormula 1Exclusiv. O fundație înființată de Ponta a fost sponsorizată de Claudiu Florică

Exclusiv. O fundație înființată de Ponta a fost sponsorizată de Claudiu Florică

Premierul Victor Ponta a refuzat să spună public dacă îl cunoaște pe Claudiu Florică, fostul reprezentant al Fujitsu Siemens România. Ponta a evitat și să confirme sau să infirme dacă Florică a sponsorizat Tineretul Social-Democrat în 2004. Azi, însă, avem o probă certă că Ponta a beneficiat de avantaje materiale din partea lui Claudiu Florică, prin intermediul unei asociații fondate de actualul premier în 2002.

Asociația pentru Promo­varea Tinerilor (APT) a fost înființată în 2002. Conform site-ului de internet al APT de la acea vreme, Asociația era “o organizație non-profit și neguvernamentală”, iar “membrii fondatori ai APT sunt tineri de succes, sub 40 de ani și care au făcut performanță în domeniile în care acționează”. Obiectivele APT, conform aceluiași site (www.apt.com.ro, acum indisponibil pe internet, dar din care puteți vedea cîteva capturi alăturate acestui text), erau “să ofere tinerilor cu potențial oportunități de afirmare și dezvoltare în România, pentru a reduce procentul de 41% de tineri care doresc să emigreze din lipsă de perspective” și “să fie o rampă de lansare pentru tinerii sub 40 de ani cu potențial deosebit și care doresc să-și construiască o carieră de succes în România”.

Pesediștii Gușă, Bazac și Ponta, ­fondatori ai APT

Așadar, tineri de succes sub 40 de ani, fondatori ai Asociației, încurajau, prin intermediul APT, alți tineri sub 40 de ani să rămână în România și să facă performanță. Dar cine erau fondatorii Asociației pentru Promovarea Tinerilor? Președinte era Cozmin Gușă, secretar general al PSD, un om adus în rândurile social-democraților de premierul Adrian Năstase. Un alt membru fondator era Ionuț Bazac, un tânăr de 34 de ani în 2002, care deținea funcția de secretar de stat în Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului. Dar poate cel mai relevant membru fondator al APT, din punct de vedere politic, era Victor Ponta, care avea numai 30 de ani în 2002 și era prezentat pe site-ul Asociației ca “Procuror – Șeful Corpului de Control al Primului Ministru”. Merită menționat, în context, că unul dintre fondatori era Khalil Chahine, de 34 de ani, mai cunoscut zilele acestea drept Khalil Abi Chahine, intermediar de mită în dosarul Microsoft-Fujitsu Siemens. Khalil Abi Chahine a deținut și acțiuni (prin intermediul companiei off-shore Menedil Associated SA) în Central Residential Park SA, firmă care a construit complexul rezidențial Central Park în care Daciana Sârbu, Victor Ponta și Ilie Sârbu dețin, fiecare, câte un apartament.

Dinu Pescariu, implicat în activitatea APT

E evident, judecând după fondatorii Bazac, Gușă și Ponta, că Asociația pentru Promovarea Tinerilor era departe de a fi o organizație nonguver­namentală. Ci, mai degrabă, fusese înființată ca o anexă a PSD cu scopul aproape declarat de a-i cosmetiza imaginea lui Adrian Năstase în rândul tinerilor. Nu întâmplător, APT organiza concerte gratuite la care participau cele mai în vogă trupe ale momentului (Holograf, Iris, ASIA, Direcția 5, Candy, Pepe, Bere Gratis, Valahia, Zob, Vița de Vie), meciuri de fotbal între politicieni și artiști (la care au participat inclusiv Gheorghe Hagi, Rică Răducanu și alți fotbaliști celebri) și alte competiții sportive. În martie 2003, de exemplu, Asociația a organizat turneul de tenis “APT pentru fairplay”, care a fost un uriaș moment de propagandă: au participat tenismenii Florin Segăr­ceanu, Dinu Pescariu, Ion Țiriac, Ilie Năstase, dar și politicienii Cozmin Gușă, Victor Ponta, Mircea Geoană, Gabriel Oprea, Dan Voiculescu și alții. La începutul lunii aprilie 2003, după desfășurarea turneului “APT pentru fairplay”, președintele Asociației, Cozmin Gușă, a organizat o conferință de presă “ocazionată de anunțarea tine­rilor jucători de tenis beneficiari ai fondurilor strânse cu prilejul orga­nizării turneului de tenis” (conform Agerpres). La conferință a participat și Dinu Pescariu.

Ponta a prezentat bursele APT ­sponsorizate de Claudiu Florică

Premierul Ponta nu a fost un membru fondator de umplutură al Asociației pentru Promovarea Tinerilor, ci s-a implicat activ și public în activitatea Asociației. Acum 12 ani, de exemplu, pe 24 octombrie 2002, Victor Ponta apărea în conferință de presă împreună cu Cozmin Gușă la sediul APT cu ocazia lansării programului “Burse APT 2002”. Același program de burse a dus la un parteneriat între Asociația pentru Promovarea Tinerilor și două mari companii IT reprezentate și în România. Parteneriatul era anunțat în decembrie 2003, tot printr-o conferință de presă. Con­ferință la care au parti­ci­pat Cozmin Gușă, președintele APT, dar și Silviu Hotăran, directorul Microsoft Ro­mâ­nia, și Claudiu Florică, mana­ger general al Fujitsu Siemens Ro­mânia. Conform agenției de pre­să Agerpres, parteneriatul viza “Deschiderea Cen­trului IT de Studiu și Documentare, în parteneriat cu Microsoft România și cu sprijinul Fujitsu Siemens Computers”.

Gușă: “Claudiu Florică a fost adus de Pescariu”

Pentru “România liberă”, Cozmin Gușă a detaliat: “Asociația pentru Promovarea Tinerilor oferea, anual, burse elevilor merituoși și talentați. Prin acest program, se punea la dispoziția bursierilor și un centru dotat cu computere pentru ca acești bursieri să poată studia și să se poată documenta la Asociație, dacă nu dețineau mijloace proprii. Îmi aduc foarte bine aminte că sponsorizarea a venit direct de la Microsoft USA și nu consta în bani, ci în echipamente de 50.000 USD. De Claudiu Florică nu-mi amintesc foarte bine. Dar, dacă era acolo, fusese adus, cu siguranță, de Dinu Pescariu”. Da, Claudiu Florică se afla cu siguranță acolo, la vedere, în conferință de presă. Iar știrile vremii arată clar care era rolul lui Florică acolo: “Deschiderea Centrului IT de Studiu și Documentare, în parteneriat cu Microsoft România și cu sprijinul Fujitsu Siemens Computers”.

Conform procurorilor DNA, exact în acea perioadă, adică la sfârșitul anului 2003, Microsoft România și Fujitsu Siemens România aveau o înțelegere să livreze Guvernului condus de Adrian Năstase licențe Microsoft pentru administrația publică locală. Așadar, parteneriatul Microsoft-Fujitsu Siemens era valabil și pentru guvernul condus de Adrian Năstase, dar și pentru Asociația pentru Promovarea Tinerilor, înființată de pesediștii Cozmin Gușă, Ionuț Bazac și Victor Ponta. Iar parteneriatul Microsoft – Fujitsu Siemens pentru programul de burse al APT era cunoscut îndeaproape de Victor Ponta, membrul fondator care și prezentase public programul de burse.

Un martor al DNA confirmă rela­ția Victor Ponta-Claudiu Florică (con­form referatului DNA trimis Camerei Deputaților pentru a primi încuviințarea de a începe urmărirea penală în cazul fostului ministru Valerian Vreme): “Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta, care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase, şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD. În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcute prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată”.

Cele mai citite

CEDO aruncă în aer legislaţia UE de control a populaţiei: decriptarea mesajelor electronice private este ilegală – EXCLUSIV

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a statuat, printr-o Decizie emisã recent, că legile care impun furnizorilor de telecomunicații să păstreze, fără discernământ,...

Big Brother te veghează? Aplicaţia Signal îţi ascunde numărul!

Signal, aplicația de mesagerie criptată cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate și securitate, a anunțat lansarea unei funcții revoluționare, menită să îmbunătățească...

Austria: Raiffeisen Bank International investigată (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) investighează Raiffeisen Bank International (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor, a anunţat joi grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă