11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. LEGĂTURI PERICULOASE în Dosarul Black Cube: Întâlnirea dintre Dan Zorella și...

EXCLUSIV. LEGĂTURI PERICULOASE în Dosarul Black Cube: Întâlnirea dintre Dan Zorella și Daniel Dragomir a fost intermediată de patronul spațiului unde funcționa Clubul ”Colectiv”

”România liberă” a aflat despre o legătură stranie în Dosarul ”Black Cube”. În declarația dată în dosar de Dan Zorella, co-fondatorul firmei israeliene acuzate că a spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, acesta a precizat că întâlnirea cu Daniel Dragomir a fost intermediată de ”un tânăr israelian pe nume Gidi Zelivansky”. 

Potrivit unui apropiat al lui Daniel Dragomir, implicat în dosarul instrumentat de DIICOT, intermediarul este nimeni altul decât Gideon Zelivansky, proprietarul SC Pionierul SA, societate care găzduia într-unul din spațiile sale Clubul ”Colectiv”. RL nu a reușit să confirme sau să infirme la nivelul DIICOT această informație, dar așteptăm reacția autorităților. În mod normal, Zelivansky ar trebui audiat în dosar, dacă nu cumva s-a întâmplat deja acest lucru.

Este cetățean israelian născut în Tel Aviv, și a fost condamnat în România, la o lună după tragedia din clubul bucureștean, la 6 ani de închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală, ambele în formă continuată, într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Gideon Zelivansky avea la momentul condamnării 55 de ani, deci nu era ”tânăr”, așa cum l-a caracterizat Zorella.  

Numele lui Gidi Zelivansky apare în mărturia lui Dan Zorella în dosarul ”Black Cube”, publicată integral de jurnalistul Ion Cristoiu, pe blogul personal. Citez:

”Întrebare: Ai fost în România în cursul 2015-2016? Detaliază perioadele în care ai fost în România şi care au fost scopurile călătoriei şi acestor vizite?

Răspunsul lui Dan Zorella: Am primit o adresă din partea unei persoane pe nume Daniel Dragomir, la sfîrşitul lui ianuarie 2016, precizez că în anul 2015 nu am fost în România. Daniel m-a abordat despre un proiect foarte important şi sensibil în România. Daniel m-a abordat printr-un tînăr israelian pe nume Gidi Zelivansky, ca intermediar care s-a adresat pentru a trimite un client. Nu-l cunosc dinainte de acesta. Daniel mi-a spus că există o problemă importantă pe care este interesat să o cercetăm în România în legătură cu DNA-ul – este vorba de iniţialele autorităţii anticorupţie. Iar apoi Gidi mi-a explicat că Daniel este un oficial din serviciile secrete române. Şi am înţeles că nu doreşte să vorbească prea mult la telefon şi cere să-l întîlnim pe Daniel în Bucureşti”, a spus Zorella. 

Gideon Zelivansky este actionar la firma Teamset Consultants LTD, un off-shore cu sediul in Nicosia (Cipru), care deține 91.58% din SC Pionierul SA, societate care a închiriat locația de pe strada Tăbăcarilor nr. 7, unde a funcționat Clubul Colectiv.

Gideon Zelivansky a preluat, în 2007, SC Pionierul SA, de la fostul proprietar, Mustafa Gozal. El a cumpărat de la Gozal pachetul de acțiuni prin intermediul firmei sale ZG Proiect Solid Developer (administrată de offshore-ul Menta Investments). Pentru că nu avea activitate, ZG Proiect Solid Developer a încheiat un contract de împrumut cu offshore-ul Teamset Consultants LTD pentru a justifica proveniența banilor cu care a cumpărat acțiunile la SC Pionerul SA.

Un om de afaceri cu un profil special

Despre Gideon Zelivansky, cotidianul ”Libertatea” a remarcat un detaliu interesant. El nu este un om de afaceri oarecare, ci are un profil destul de obișnuit în lumea serviciilor secrete.  ”Zelivansky nu este stabilit în România, iar autoritățile au descoperit că acesta nu avea afaceri sau bunuri în Israel, care să poate fi executate, părând astfel un paravan”, scrie ”Libertatea”. 

Este foarte posibil să se fi cunoscut cu Daniel Dragomir, pe vremea când acesta era şeful grupurilor informative-operative din Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, funcție din care se ocupa de legătura cu SIE şi cu servicii din străinătate, precum CIA și… Mossad. 

Condamnat, dar în libertate

La sfârșitul lunii martie a.c., siteul de investigații RISE Project, cel care a dezvăluit primul informații despre ”Black Cube”, a publicat o serie de informații foarte interesante despre Gideon Zelivansky. ”Zelivanski ar fi trebuit să fie în închisoare începând cu noiembrie 2015, însă se află în libertate și astăzi, fiindcă autoritățile statului nu au reușit să îl încarcereze. Mai mult decât atât, el continuă să participe, prin reprezentanți, la ședințele adunării generale a creditorilor Pionierul, la care se discută reorganizarea întreprinderii. Cum cea mai mare datorie pentru care Pionierul se află acum în insolvență provine dintr-un cumul al indemnizațiilor lui de administrator – 660.000 de lei – Zelivanski controlează întreprinderea și în această etapă, când, teoretic, managementul e deținut de un lichidator numit de instanță. La ultima ședință a adunării creditorilor, Zelivanski a desemnat-o pe avocata Elena Alina Stănescu din București să îl reprezinte. Contactată de RISE Project, aceasta spune că și-a primit împuternicirea prin „poșta electronică” și că afaceristul israelian nu se află în țară”.

Gideon Zelivansky figurează pe site-ul Interpol, ca fiind căutat de autoritățile române, din anul 2015, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea. Detalii AICI

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă