-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Elena Udrea a fost dată de gol de sms-urile şi mailurile colaboratorilor

Elena Udrea a fost dată de gol de sms-urile şi mailurile colaboratorilor

În dosarul în care Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost trimisă în judecată pentru corupție, procurorii  DNA fac o radiografie a modului în care se obțin bani pentru averea personală și a apropiaților, pentru partid, pentru campanii electorale, pentru postaci și pentru jurnaliștii aflați în solda politicianului.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru trei fapte de luare de mită, un abuz în serviciu și o tentativă de fraudare a fondurilor europene în dosarul numit generic “Gala Bute”, fapte comise între 2010-2012.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Din ce șpăgi și-a finanțat Elena Udrea alegerea ca președintă PDL București. Firmele unor foști jurnaliști, implicate

Dosarul  conține, între altele, mecanismul circulația banilor și a mitelor pentru realizarea proiectului “Schi pentru România”, precum și alte proiecte. De asemenea, conține sponsorizările pentru „Gala Bute” pe care 10 companii de stat au fost obligate să le facă la ordinul ministrului Economiei și Comerțului, Ion Ariton, trimis și el în judecată.

Denunțătorii

Au mai fost trimși în judecată denunțătorii Elenei Udrea, care au fost colaboratorii ei direcți, ca  secretarul general al ministerului, Gheorghe Nastasia, consilierul Ștefan Lungu ( jurnalist, de profesie),  șefa Consiliului Național de Investiții, Ana Maria Topliceanu, alături de unii patroni firmelor care au dat șpăgi (10% din valoarea lucrărilor) pentru a primi banii pe lucrările efectuate în cadrul contractelor încheiate cu ministerul.

De asemenea, au făcut denunțuri și directorii firmelor de stat obligate să sponsorizeze Gala Bute, iar martorii – experți în publicitate sau consultanță, unii jurnaliști de profesie, ca și șeful “postacilor” ( Cristi Călugăru)  au dat declarații complete. 

Mulți martori angajați ai ministerului sau postaci, câțiva jurnaliști,  consultanți ( precum Felix Tătaru) au dat declarații complete, spun surse judiciare, dematelând modalitățile în care au primit banii.

Tot între denunțători se află patronii firmei Termogaz Company – frații Miron și Adrian Gărdean, care derulau mai multe contracte ( în cadrul programului “Schi pentru România”) cu ministerul condus de Udrea.

Nu au făcut denunțuri inculpații Rudel Obreja (președintele Federației Naționale de Box, reprezentantul firmei Europlus Computers) sau mituitorul Marius Dragoș Botoroagă (administrator al SC Consmin SA).

Jurnaliști care scriau la ordinul Elenei Udrea, identificați din  mesajele electronice

Un personaj aparte este consilierul personal al Elenei Udrea, Tudor Liberiu Breazu, care se ocupa de absolut totul: de la transmiterea comenzilor către organizații media sau jurnaliști, la coordonarea și plătirea  postacilor, la conducerea filialei PDL București, unde Udrea era președintă, la achiziționarea de imobile, organizarea concediilor, administrarea moșiei de la Nana și multe altele.

Citește și: Dosarul Udrea, presa și postacii. Cum se plângea șeful postacilor Elenei Udrea și cum se realizau plățile

Despre Breazu procurorii consemnează: “a intermediat relaţia dintre Udrea Elena Gabriela cu mai multe organizaţii de presă apropiate acesteia. Astfel, în urma percheziţiei informatice au fost identificate numeroase mesaje de poştă electronică (…) prin care inculpatul transmitea redactorilor solicitările inculpatei de a difuza ştiri cu un anumit conţinut sau de a elimina ştiri deja difuzate şi care nu îi erau favorabile, inclusiv cu privire la faptele care formează obiectul prezentei cauze”.

Numele organizațiilor media și al jurnaliștilor sunt investigate într-un dosar separat, motiv pentru care nu sunt făcute publice în această fază procesuală.

Mii de mesaje de mail au dat-o de gol pe Udrea 

Un alt fragment din rechizitoriul de trimitere în judecată developează cât de important era Breazu pentru Elena Udrea. “În urma percheziţiei informatice au fost identificate mai multe mii de mesaje de mail  transmise între Breazu Tudor şi Udrea Elena, care atestă relaţia de subordonare faţă de inculpată şi faptul că gestiona chestiunile administrative în numele acesteia în perioada în care avea calitatea de preşedinte al organizaţiei PDL Bucureşti”.

 Elena Udrea plătea cu generozitate serviciile

 Generozitatea Elenei Udrea rezultă și din modul în care își recompense colaboratorii. Spre exemplu, Tudor Breazu a fost recompensat cu generozitate cu o mașină de lux, un Porsche Cayenne Turbo. Însă și Breazu i-a făcut servicii în afara celor politice. Din  rechizitoriu rezultă că  i-a admin istrat moșia de la Nana, i-a achiziționat imobile și a fost depozitarul a 400.000 de lei pe care nu-i poate justifica, susțin procurorii.

“În aceeaşi perioadă, inculpatul a cumpărat mai multe imobile de la persoane din subordinea Ministerului Turismului sau care aveau relaţii cu această instituţie, iar în 2014 a primit de la Udrea Elena un automobil Porsche Cayenne Turbo în schimbul unui preţ cu mult mai mic decât valoarea de piaţă.

Inculpatul este deţinătorul domeniilor de internet care conţin numele Elena Udrea şi al mai multor mărci pentru diferite mişcări politice asociate cu aceasta, precum şi administratorul S.C. Agro Green Nana S.R.L., societate la care unic asociat este Udrea Elena şi care este finanţată din fondurile proprii ale acesteia. Toate aceste argumente demonstrează că Breazu Tudor Liberiu a acţionat în toată această perioadă exclusiv ca un interpus al lui Udrea Elena Gabriela, iar patrimoniul său şi actele juridice  pe care le-a încheiat reprezintă în realitate patrimoniul şi actele juridice ale fostului ministru.

În perioada 2010 – 2012 inculpatul a realizat numeroase depuneri de numerar în cuantum total de aproximativ 400.000 RON în conturile bancare proprii, sume a căror provenienţă nu poate fi justificată în mod legitim.

Banii rulați de Elena Udrea și negrișorii ei

Procentul perceput pentru plățile făcute de minister,  Elenei Udrea, prin CNI , era de 10% din valoarea lucrărilor decontate.

Astfel, frații Gărdean, pentru lucrările executate prin societățile lor  în cadrul  programului “Schi pentru România”, au plătit următoarele sume: circa 695.367 lei noi, 200.000 euro, 900.000 de euro și 3.000.000 de lei.

Omul de afaceri Dragoș Marius Botoroagă a făcut cinci plăți, în sumă totală de 335.486 lei.

La ordinele ministrului Economiei Ion Ariton, 10 companii de stat au sponsorizat Gala Bute cu 1.742. 830 lei.

Pentru disimularea provenienței ilicite a banilor au fost folosite mai multe firme, între care și firma mamei consilierului Ștefan Lungu, firma lui Rudel Obreja, alte firme. O mare parte din bani au fost dați cu sacoșa sau cu geanta ( cum ar fi suma de 900.000 de euro care ar fi ajuns la Udrea, la minister, într-o geantă)

SMS-urile i-au dat de gol pe  postaci

Postacii au fost descoperiți grație interceptărilor comunicațiile. Șeful postacilor Elenei Udrea era Cristi Călugăru.  Postacii harnici primeau sume între 8.000-12.000 de lei; cei leneși și lipsiți de inventivitate – doar 500 de lei.

Călugăru îi raporta periodic Elenei Udrea activitatea și plățile făcute postacilor:

20 iulie 2012: „De la 1 mai până pe 10 iunie, au existat 3317 articole. În aceeaşi perioadă s-au plătit 12.907 euro, ceea ce înseamnă că s-au luat în calcul 258.140 de comentarii. În medie, 77,8 comentarii pe fiecare articol.”

01 octombrie 2012: „Absolut niciunul dintre postaci nu-şi respectă înţelegerea – media cea mai mare de comentarii pe zi este de 91, dar cei mai mulţi gravitează în jurul lui 50-60.În condiţiile în care minimul era de 100 şi recomandarea era de 150. Dacă ar fi să fie plătiţi conform sistemului vechi, spre exemplu, pe 1 luni şi o săptămână (perioada 23 august – 30 septembrie), de când s-a intrat pe sistemul vechi, media de plată ar fi de cel mult 5 milioane per postac. În ceea ce priveşte calitatea comentariilor, aceasta s-a îmbunătăţit, dar nu suficient de mult. Postacii nu sunt capabili să genereze singuri comentarii, se bazează în continuare pe punctaje, pe care, de cele mai multe ori, nici măcar nu le dezvoltă, preluând idei ca atare. Se repetă situaţii cu 3-4 comentarii consecutive care spun acelaşi lucru. Este clar că nu au chef de muncă şi nu prea sunt interesaţi să-şi facă treaba.”

Dosarul Elenei Udrea va fi judecat de instanța înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă