15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Cum se sifonează banii publici. Comuna lui Liviu Dragnea a primit peste...

Cum se sifonează banii publici. Comuna lui Liviu Dragnea a primit peste trei milioane de euro, care au ajuns în conturile firmei TelDrum

Liviu Dragnea, ca ministru al Dezvoltării, a crescut de cinci ori bugetul comunei natale Gratia din Teleorman. Astfel, peste trei milioane de euro au plecat din bugetul Guvernului spre comuna teleormăneană. Banii, însă, nu au rămas în Gratia, ci au fost virați în conturile TelDrum SA.

De când se știe, administrația locală din Gratia mizează pe un buget anual de cam jumătate de milion de euro. În 2015, însă, acest buget de comună mică din Teleorman a sărit în aer: s-a mărit de cinci ori.

Evenimentul epocal care a dus la această creștere uriașă a fost acodarea unui contract de lucrări de către Consiliul Local Gratia companiei controlate informal de către Liviu Dragnea, TelDrum SA.

Buget anual al Gratiei: 500.000 de euro

Din date publice, bugetul comunei Gratia poate fi urmărit înapoi în timp până în 2011, inclusiv. În acel an, veniturile totale ale comunei natale a lui Liviu Dragnea erau de 2.674.000 de lei (facsimil 1). Nu era o întâmplare, cam acesta era nivelul mediu anual al bugetului acestei comunități. În 2012, de alt-fel, suma a fost similară: 2.357.000 de lei (facsimil 2). De fapt, chiar mai mică cu peste 300.000 de lei. 

Explicabil, de altfel: PSD, partidul lui Liviu Dragnea, fusese în opoziție până în mai 2012, deci bugetul țării fusese aranjat de către “ceilalți” (în cazul de față, guvernul Emil Boc, susținut de alianța politică PD-L – UNPR). În 2013, primul an în care PSD (prin alianța USL) a fost responsabil de bugetul țării după venirea la guvernare, Gratiei i-au crescut veniturile totale la 3.108.880 de lei (facsimil 3). Surprinzător, însă, în 2014, cu PSD la guvernare, bugetul comunei teleormănene a scăzut până la 2.428.000 de lei (facsimil 4). Era, însă, doar scăderea bugetară dinaintea creșterii.

Creștere de cinci ori a bugetului în 2015

În anul imediat următor, însă, în 2015, bugetul comunei Gratia a explodat: de la 2.428.000 de lei a crescut la 11.626.500 de lei (facsimil 5). Practic, o cvintuplare a bugetului. În același document care arată creșterea bugetară se găsește, pe de o parte, explicația veniturilor, dar, pe de altă parte, și cheltuiala aferentă. Ast-fel, 8.026.550 de lei s-au dus pe cheltuieli la subcapitolul “Străzi” al capitolului “Transporturi rutiere”. Așadar, din tot bugetul comunei Gratia pe 2015, aproape 70% s-a dus pe lucrări la străzi. Banii, însă, au venit aproape integral (8.018.550 de lei) din fonduri guvernamentale prin “Finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală” (PNDL). PNDL este finanțat de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Iar la șefia acestui minister în 2014, când a fost aprobată suma de  8.018.550 de lei pentru bugetul pe 2015 al comunei Gratia, se afla Liviu Dragnea. După 17 decembrie 2014, în funcție i-a urmat Sevil Shhaideh, nimeni alta decât fina lui Dragnea.

„Doar“ două milioane de euro în 2016

Anul trecut, în 2016, veniturile totale ale comunei teleormănene au scăzut, dar tot au rămas de aproape patru ori mai mari decât bugetul mediu multianual al comunității. Astfel, bugetul Gratiei a fost de 9.403.240 de lei (facsimil 6). Nesurprinzător, aproape două treimi din acest buget a venit iar de la bugetul central. Este vorba despre 5.900.000 de lei, sumă ajunsă în bugetul comunei tot prin “Finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală”, ca în 2015. De data aceasta, responsabilă de infuzarea cu capital bugetar guvernamental a Gratiei a fost Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale până în 2015. 

14.000.000 de lei pentru 15,57 km de drumuri

În total, deci, în 2015 și 2016, Gratia a primit prin PNDL 13.918.550 de lei, adică peste trei milioane de euro pentru lucrări de infrastructură rutieră. Cel puțin conform datelor făcute publice de către auoritățile locale gratiene. Conform documentelor făcute publice de către Ministerul Dezvoltării Regionale, însă, suma este ceva mai mică: numai 11.324.970 de lei (facsimil 7). Mai mică cu aproape 2,7 milioane de lei, peste jumătate de milion de euro. Ne-a fost imposibil să aflăm de la funcționarii -primăriei din Gratia și de la cei ai -Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) unde e eroarea: pe site-ul ministerului sau pe cel al comunei? 

Ce am aflat, însă, din documentele MDRAP este ce s-a finanțat cu acea sumă (fie că vorbim de aproape 14 milioane de lei sau de ceva mai mult decât 11 milioane de lei): “Modernizare drumuri locale în Comuna Gratia (15,57 km), județul Teleorman”.

Creștere bugetară -pentru TelDrum SA

Cheia de boltă a acestor întâmplări bugetare cu final foarte fericit pentru comuna natală a lui Liviu Dragnea este acordarea unui contract de către Consiliul Local Gratia. Acordarea unui contract care, practic, a declanșat tot efortul bugetar guvernamental pentru Gratia. Se întâmpla în septembrie 2014. Pe 22 septembrie, mai exact. În acea zi, Consi-liul Local Gratia acorda un contract de 7.766.482 de lei companiei teleormănene TelDrum SA (facsimil 8). Suma era fără TVA. Chiar și cu TVA, însă, care în 2014 era de 24%, suma de plată de către CL Gratia nu s-ar fi ridicat la mai mult de 9,4 milioane de lei. De ce, atunci, apare în scriptele primăriei că finanțarea PNDL a fost de aproape 14 milioane de lei și în cele ale MDRAP că a depășit 11 milioane de lei? Din nou, mister. Sau, pur și simplu, generozitatea unui fiu al comunei Gratia, fiu ajuns mare la București, în Guvern.

Secretarul Gratiei: „Am depus proiecte, am primit bani“

Ion Voicu, secretarul Primăriei Gratia, a admis pentru RL creșterile extraordinare de buget local. “Au fost niște investiții în comună, niște drumuri de asfaltat, și am primit bani, am depus niște proiecte”, a spus Voicu. Acesta s-a referit, evident, la finanțările primite prin PNDL. Dar a adăugat că, de anul acesta, s-ar reveni la un buget local mai mic. “Abia am încheiat bugetul pe 2017 și pot să vă spun că nu mai e cât a fost în ultimii ani, va fi de cinci-șase milioane de lei, cam așa, că nu am mai primit bani pe proiecte”, a arătat Voicu. Secretarul Primăriei Gratia a adăugat că ar fi nevoie de exinderea clădirii primăriei, dar că se așteaptă noi finanțări de la bugetul central.   

CONTRACTE. Teleorman, o Gratia mai mare

RL a arătat într-un articol recent că comuna Gratia nu e un exemplu izolat. Astfel, numai în ultimii zece ani, TelDrum SA a câștigat contracte publice de 430 de milioane de euro. Din această sumă, 86% (adică 370 de milioane de euro) a provenit din județul Teleorman, atât prin intermediul instituțiilor centrale, cât și locale. În total, TelDrum SA a încheiat 152 de contracte pentru lucrări în județul lui Dragnea. La Gratia, de pildă, TelDrum SA a mai câștigat un contract de 700.000 de euro în 2007, pentru lucrări la rețeaua de canalizare.  TelDrum SA are contracte în zece din județele țării, cele mai multe fiind vecine ale Teleormanului.

ISTORIC. TelDrum SA, înființată de Consiliul Județean și privatizată de Dragnea

Compania Tel Drum a fost înființată în 1999, ca societate în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Un an mai târziu, Liviu Dragnea avea să devină președinte CJ. În 2001, CJ Teleorman a demarat procedurile de privatizare ale firmei Tel Drum, însă, în paralel contractează un credit de 3,7 milioane euro pentru achiziționarea unui tren reciclator, necesar pentru refacerea drumurilor din județ. Licitația de privatizare a fost câștigată de Marian Fișcuci, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care a plătit atunci aproximativ 400.000 lei, adică în jur de 90.000 euro.

Fostul președinte al PSD Teleorman, Teodor Nițulescu, declara la un post de televiziune că privatizarea Tel Drum a fost o fraudă de proporții. „Dragnea a sifonat peste un miliard de euro în TelDrum. Fără doar şi poate (îi aparține lui Dragnea – n.r.). Mie, în 2002, mi-a propus să facem jumi – juma, să am 40% din TelDrum şi el 60%. Eu, atunci, aveam o firmă de construcţii. Am refuzat. De ce am acceptat privatizarea TelDrum? În calitatea mea de preşedinte PSD Teleorman, din iunie 2002 – aprilie 2005, am acceptat de nevoie lucrul ăsta, cu condiţia că această privatizare să fie făcută în condiţiile legii”, declara Nițulescu.

 

Pe aceeași temă: 


Caracatița Teldrum se întinde peste un sfert din România: Firma apropiată lui Liviu Dragnea are contracte cu statul în 10 județe, din 2007 încoace, în valoare de 430 milioane de euro. Cele mai multe lucrări sunt în Teleorman și Olt 

Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat.



 Teldrum a luat un contract de 8.900.000 de euro ca să asfalteze prost străzi în Craiova. Primărița Lia Olguța a semnat, prietenii lui Dragnea au încasat | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ 

Primărița Lia Olguța Vasilescu a acordat, în 2013, un contract de aproape nouă milioane de euro firmei Teldrum SA, considerată ca fiind controlată de Liviu Dragnea.


 

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă