2 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Cum ajungi milionar. Rețeta Vișenescu

Cum ajungi milionar. Rețeta Vișenescu

Numele lui nu există în ”Top 500” al celor mai bogați români. Nu pentru că este prea mărunt, ci tocmai pentru că este prea tare. Unul dintr-o pleiadă de multimilionari și influenți oameni de afaceri care de fapt fac și desfac multe din marile afaceri ale României. Se numește Sorin Vișenescu.

Ici și colo au mai fost scăpări accidentale despre ”existența pe pământ” a multimilionarului Sorin Vișenescu. Știm din câteva știri tabloide că e un ”old dog”, aflăm că a vrut să investească în fotbal, că e samsar imobiliar și că e supranumit ”regele” duty-free-urilor. Există doar trei fotografii publice cu chipul lui, dintre care una, în care apare lângă un politician, fiind un “pont” pentru începutul unei investigații de presă.

Sorin Vișenescu a refuzat să ne detalieze concret ce avere are, alta decât ”copiii”. Ne-a spus doar că dacă l-am fi întrebat înainte de criză, probabil ar fi răspuns ”câteva sute de milioane de euro”. Și totuși un asemenea om nu există în topurile milionarilor. Ca să înțelegem personajul, trebuie să-i înțelegem istoria, ”oamenii de stat” în jurul cărora gravitează și care sunt firele către cel mai mare tun imobiliar ”ratat” al României.  Trebuie să știm unde locuiește (la bloc, vecin cu mama sa), ce conduce (Porsche Cayenne). Trebuie să-i cunoaștem hobby-urile: “a face bani” și “femeia” la plural. Practicând acest hobby, l-a cunoscut pe studentul Syda Ionescu și a trudit cot la cot cu Puiu Popoviciu. În ”același context” s-a intersectat și cu Călin Popescu Tăriceanu, actualul președinte al Senatului. Cu toate astea, susține că nu poate să afirme că are o relație cu acesta din urmă, ar fi apelat la el o singură dată în viață, pentru a-l ajuta într-un context tipic de viață familială. Desigur, a fost servit prompt de ex-premier.

România liberă analizează în continuare o parte semnificativă din șiragul de legături de afaceri și prietenii ale multimilionarului, în încercarea de a răspunde la întrebarea la care nu a oferit nimeni răspuns până acum: “Cine e Sorin Vișenescu”.

Mama și consilierul de imagine al lui Mihai Răzvan Ungureanu

Maria Nicolaescu, mama lui Sorin Vișenescu, a condus pe vremea comunismului un duty-free la un hotel din Mamaia. E contextul în care actualul multimilionar s-a cunoscut cu Puiu Popoviciu și Nicolae Badea. Ulterior, pe Maria Nicolaescu o găsim asociată cu Ligia Popoviciu (mama lui Puiu Popoviciu) și cu Zerlin Dimofte (tatăl omului de afaceri Radu Dimofte) în Trans Tel Services SRL.

Trans Tel Services SRL a mai avut și alți asociați interesanți. Fondatorul ei este Costin George Șomănescu, fiul toxicului Gheorghe Șomănescu, ex-director al ICRAL Herăstrău Nord, personaj care și-a tras pentru el din patrimoniul statului numeroase imobile din zone premium. Trans Tel Services SRL a creat celebrele numele scurte ”0800”, prima linie verde din România  și vinde echipamente de telecomunicații.

Fiindcă două bătrâne și un bătrânel nu au profilul businessmanilor ideali în domeniul comunicațiilor, o felie de 30% din Trans Tel Services SRL a fost deținută de firma Interactive Commtech Development, în spatele căreia se află personaje care în paralel, prin mai multe firme de telecomunicații, au derulat numeroase contracte cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, SIE, SRI, STS, Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe, Hidroelectrica, Institutul pentru Tehnologii Avansate, dar și cu furnizorul de semnături electronice DigiSign. La un moment dat în Commtech au intrat ca acționari minoritari Costel Costaciuc și liderii Blocului Național Sindical Dumitru Costin și Matei Bratianu.

Costel Costaciuc a fost asociat cu verișorii Mihaelei Geoană în firma International Divers Consulting SRL.

În 2007, în Trans Tel Services SRL, a intrat MBL Computers (tot din apropierea lui Popoviciu), abonată de asemenea la banii statului, luând locul mama lui Puiu Popoviciu și tatălui omului de afaceri Radu Dimofte. Iar una din cele mai longevive prezențe din Trans Tel Services SRL a fost Ștefan Cătălin Cățoiu, mai întâi asociat o vreme, apoi administrator al firmei de telecomunicații. Ștefan Cățoiu, alias “Țeavă”, e un actor de telenovele care a fost ales de premierul Mihai Răzvan Ungureanu să-i fie „consilier pe probleme de imagine”.  “Țeavă” a fost și administrator la Interactive Commtech Development, firma băieților abonați la contracte cu instituțiile din domeniul siguranței naționale.

Împrumutul de 150.000 euro

Conexiunile continuă. Mama lui Sorin Vișenescu l-a pus administrator și reprezentant al său în Algoritm SRL pe Teodor Cristodor. Acesta apare într-o tranzacție având ca obiect o retrocedare penală în Popești Leordeni, ca promitent vânzător către Maria Nicolaescu. Cel mai interesant e însă că în 2007, perioada când se “cocea” la ADS retrocedarea ilegală de la Popești Leordeni, Teodor Cristodor apare ca creditor al consilierei personale a primului ministru de atunci Călin Popescu Tăriceanu, cu 150.000 euro.  Hermina Nicoleta Uță este unul din oamenii de bază ai fostului premier, fiind directoarea a echipei de consilieri ai acestuia, de la Senat. Pe aceeași Hermina Nicoleta Uță o regăsim în Guvernul Ponta pe funcția de consilieră a ministrului sănătății Eugen Nicolăescu.

Teodor Cristodor a intrat în 2010 ca asociat în REC Energy SRL, firmă care elaborează și expertizează documentațiile geologice, tehnice și tehnico-economice pentru activități miniere și operațiuni petroliere. Printre clienții firmei creditorului șefei de cabinet a lui Tăriceanu se află Expert Petroleum, Mol Hungarian Oil& Gas și Panfora Oil&Gas. Prima companie a primit de la Cabinetul Tăriceanu două perimetre în concesiune, în condițiile în care în spatele Expert Petroleum s-a aflat mai întâi un offshore din Dubai și apoi unul din Luxemburg. Deși Teodor Cristodor a intrat în REC Energy doar în 2010, avea o afacere comună cu unul din asociații firmei încă din 2006.

“Bună colaborare” cu Primăria Sibiu

Sorin Vișenescu și una din soțiile sale, Anne Marie, au fondat Itineris Media SRL, o societate de panotaj stradal, care în mai multe topuri făcute de presa locală în mai multe mari orașe ale României, era plasată pe poziția a IV-a ca număr de panouri stradale adjudecate de la municipalități. Unul din orașele unde relația a fost fructuoasă în mod constant de-a lungul anilor a fost Sibiu. Colaborarea datează din 2008, fiind prelungită chiar de primarul, pe atunci, Klaus Iohannis. Cu un an înainte de alegerile prezidențiale în urma cărora acesta a devenit președinte, Sorin Vișenescu s-a retras din firma de publicitate, trecută pe numele unui văr al partenerului său. Sorin Vișenescu ne-a declarat că firma nu i-a adus mari satisfacții financiare.

Afacerile de la Sibiu reprezintă doar o latură a modului cum și-a construit averea multimilionarul. După ce a fost arestat pentru devalizarea companiei Petromservice, Sorin Ovidiu Vântu a declarat din boxa acuzațiilor că procesul intentat lui e o mascaradă care de fapt ar ascunde alte intenții. „Eu sunt cel vânat, doar că de data aceasta miza a crescut. Miza este zăcământul de zece miliarde de euro de la Budureasa. Ofiţerii acoperiţi de la Parchet vorbesc cu omologii lor de la Tribunal şi sunt de acord – mandatul de arestare este sub masă”, afirma Sorin Ovidiu Vântu.

În jurul respectivului zăcământ au roit, într-adevăr, interese mari, dacă ne gândim că Gelu Mărăcineanu, șeful proiectului minei Budureasa, simbriaș la SOV, a fost pus președinte al Autorității Naționale pentru Resurse Minerale în Guvernul Boc I. În mandatul său, s-a încheiat contractul de concesiune nr. 401 din data 06.05.2009. Dar ca să dețină mina de brucit, SOV și partenerul său Liviu Luca trebuiau să o cumpere. Vânzătorul a fost firma Geoasset SRL, deținută în proporție de 40% de mama lui Sorin Vișenescu până cu o lună înainte de a fi cumpărată de Petromservice, deținută de Liviu Luca.

La 70 de ani, tovarășă de afaceri cu Sindicatul Petrom

Bătrâna Maria Nicolaescu nu a fost doar ”mineriță” a tranziției, ci și ”petrolistă”, derulând și alte afaceri în colaborare cu Liviu Luca. Astfel, Algoritm SRL, în care Maria Nicolăescu a intrat în 22 decembrie 2004 ca asociat principal, avusese cu un an și câteva luni mai devreme un incident. Mai exact, cumpărase de la stat Petrovest SA Borș, al doilea furnizor de investiții și lucrări de mentenanță la rafinăria Suplacu de Barcău, sucursală a Petrom la acel moment. Presa a vuit, considerând privatizarea una cu beneficiar ascuns, deoarece proprietara Algoritm SRL de la momentul licitației era o femeie de serviciu dintr-un sat gorjean. Scandalul a avut suficientă rezonanță ca să genereze inclusiv o reacție de disculpare la nivelul Guvernului României. De asemenea, Algoritm SRL a primit în august 2004 de la Agenția Națională a Rezervelor Minerale “la Borș un perimetru exploatare petrolieră”, la Otomani un “perimetru exploatare gaze”, la Salonta o “carieră gnaise”.

La scurt timp după privatizarea Petrovest SA Borș, femeia de serviciu dispare din firmă, fiind înlocuită cu o nouă garnitură de asociați. E vorba de Ana Bodea și de mama lui Sorin Vișenescu. Ana Bodea și-a cedat în 2005 partea sa de 50% din Algoritm SRL către FSLI Petrom, restul de 50% fiind proprietatea mamei lui Sorin Vișenescu, ”reprezentată” la deciziile din firmă de fiul ei. În noiembrie 2009, în urma unor negocieri purtate de Algoritm SRL cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, aflăm că “garantarea plăților către A.V.A.S. se va putea face prin emiterea de către societate a trei bilete la ordin ce vor fi avalizate în calitate de avaliști, de către administratorul societății dl Mirescu Filip și de către dl Vișenescu Virgil”.

Pe lângă activa mamă septuagenară, Sorin Vișenescu și-a primit și el perimetrele lui, ”de fiu”: de la Guvernul Tăriceanu zăcământul de la Arșița Bacău, estimat la 133 de milioane de metri cubi de gaze naturale și 423.000 de tone țitei, conform presei vremii.

Sorin Vișenescu și duty-free-urile

Piața românească a duty-free-urilor a fost împărțită între câțiva mari actori, agreați de valurile succesive de putere politică. De pildă, firma GFS Trading a lui Răzvan Petrovici făcea afaceri cu fiul președintelui Emil Constantinescu. Heinrig Impex, controlată de așa zisul ”grup Midocar”, avea conexiuni în servicii, justiție și politica de nivel înalt. Un eveniment din Guvernarea Năstase, în care a fost atras operatorul duty free EDS Services, care opera shop-urile de pe Aeroportul Otopeni, oferă o mostră despre cuantumul ”taxei de protecție” ce trebuia plătită autorităților: în acel caz s-a vehiculat suma de 2,5 milioane USD.

Omul de afaceri Sorin Vișenescu, deși a declarat că nu i s-a cerut niciodată ”să cotizeze” și nici n-ar face-o, nefiind ”genul”, a reușit performanța de a opera nestingherit în mod continuu pe parcursul tuturor guvernărilor, începând cu CDR până la intrarea în UE, o rețea de duty-free-uri amplasate în majoritatea punctelor de trecere a frontierei din România. E posibil să fi exploatat duty-free-urile onest. Există însă patru indicii care pun sub semnul întrebării această variantă.

Primul indiciu: O investigație de presă realizată de jurnalistul Adrian Mogoș și publicată în ianuarie 2008 în Jurnalul Național, prezintă modul de operare a rețelelor de contrabandiști de pe Clisura Dunării. În articol se face referire și la una din operațiunile procurorilor, realizată cu sprijinul SRI, când s-a destructurat o rețea în care era implicată și societatea SDV Free Tax SRL, apropiată de Sorin Vișenescu. Șefului unuia din duty-free-urile prinse traficând țigări  i-au fost înregistrate mai multe convorbiri telefonice. Investigația de presă menționează că jumătate din ”activitatea” acelui șef de duty-free era reprezentantă de ”menținerea legăturilor” cu autoritățile. Autorul a strecurat și un detaliu de interes pentru articolul de față, pe care-l cităm: ”Pentru a-şi rezolva problemele, Lupu l-a sunat şi pe Sorin Vişinescu, patron Trans Euro Impex şi partener al lui Lucian Orban, la rându-i patron cu Cristodor la SDV, pentru a căuta o soluţie să îşi continue activitatea, cerându-i să «îi facă intrare la Ghiţă Ciobanu». Ghiță Ciobanu, preşedinte PD Timiş, a fost şef al Direcţiei Regionale Vamale Timişoara şi a demisionat din funcţia de subprefect la începutul lui decembrie 2007.

Sorin Vişenescu a declarat că a aflat din ziare despre această convorbire. “Domnul Ciobanu nu mai avea nici o funcţie începând cu 2000. Nu văd ce puteri ar fi avut atunci şi cu ce să mă ajute el pe mine din acest punct de vedere. Este foarte posibil ca băiatul ăsta să mă fi sunat să-i fac nişte legături în zonă, dar pentru alte chestiuni, a declarat Vişenescu”.

Precizăm că deși Sorin Vișenescu nu apare ca asociat în SDV Tax Free SRL, ci doar Cristodor Teodor (angajatul mamei lui Vișenescu) și Lucian Orban (asociatul tradițional al lui Vișenescu încă din 1993), în realitate există indicii limpezi care duc spre el. De pildă, furnizorul principal de produse alcoolice și tutun al duty-free-ului SDV Tax Free SRL era firma Euroconsulting International SRL.

Deși Euroconsulting nu aparține lui Sorin Vișenescu, sediul ei a fost o perioadă la aceeași adresă unde se află imobilul socrilor lui Vișenescu, Adriana și Adrian Dincu. Acolo și-au avut sediul mai multe societăție ale membrilor familiei Vișenescu: ASA Diplomatic Shop, Trans Soft SRL, VSV 13 Imobiliare, Transeuro Film.  

În plus, în 2009 firma SDV Tax Free SRL (cea surprinsă făcând contrabandă de țigări pe Clisura Dunării) a avut ca garant Transeuro Impex SRL (firma duty-free a lui Vișenescu), în relația sa cu o altă societate comercială, Pegasus Distribution SRL. SDV Tax Free SRL a avut și un al doilea garant. E vorba de firma  Alfeus Trade SRL, firmă fondată de Vișenescu.

Al doilea indiciu: În 2005 are loc un incident în alt capăt de țară, la punctul de trecere a frontierei de la Vama Veche, eveniment relatat de presa vremii. Atunci, Alfeus Trade SRL a fost prinsă că utiliza o tehnică specifică de evaziune fiscală, tipică duty-free-urilor. Angajații au emis bonuri fiscale pe numele unor persoane fizice care figurau în evidențele Poliției de Frontieră ca ieșite din țară cu mult înainte ca marfa achiziționată de ei să ajungă fizic în magazin. Alfeus Trade SRL a fost înființată de Mihai Lenu și Sorin Vișenescu. Cei doi au fost asociați în Transeuro Impex SRL, Transeuro Film SA și Alfeus Trade SRL. Mai mult, aceasta din urmă a avut ca furnizor principal de băuturi alcoolice și tutun pe Euroconsulting Internațional SRL.

Aflați care sunt și restul indiciilor cu privire la afacerile milionarului Sorin Vișenescu în ediția de marți a României libere.

Serial Rl: ACADEMIA ROMÂNĂ A CORUPȚIEI

Academia Română a Corupției (Episodul I). Terenuri de 500.000.000 de euro, la mâna fiului administratorului lui Omar Hayssam

Academia Română a Corupției: Tipografia Coresi, sfâșiată de o grupare apropiată ministrului Culturii (II)

 

 

Cele mai citite

Bursele europene închid în scădere ultima sesiune completă din 2024

Anul 2024 se încheie sub semnul incertitudinilor economice globale, dar și al unor câștiguri moderate pe piețele europene Bursele europene au încheiat luni în scădere,...

Atenție la retragerile de numerar de la bancomat: ANAF poate verifica sursa banilor

Conform legislației actuale, retragerile de numerar care depășesc echivalentul a 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare Românii care retrag...

Israelul a interceptat două „proiectile” trase deasupra teritoriului său din nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană a anunţat luni că a interceptat două "proiectile" trase deasupra teritoriului israelian din nordul Fâşiei Gaza, unde este în război de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă