16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Academia lui Oprea nu a respectat o hotărâre a Guvernului din care...

Academia lui Oprea nu a respectat o hotărâre a Guvernului din care făcea parte chiar el

Guvernul a decis în 2014 că Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) este obligată să contribuie la implementarea strategiei naționale de cercetare, dezvoltare și inovare. Cu toate acestea, nu există nici o informație publică disponibilă care să ateste că ASSN ar fi produs orice fel de lucrare științifică de la înființare și până în prezent.   

Pe 21 octombrie 2014, Executivul a adoptat o hotărâre al cărei articol unic spune că “se aprobă Strategia naţională de cercetare, dezvoltare şi inovare 2014-2020”. Actul normativ este semnat de premierul de atunci, Victor Ponta, dar și de aproape toți ceilalți miniștri ai Cabinetului. Întâmplător sau nu, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, fondatorul Academiei de Științe ale Securității Naționale (fosta Academie de Științe Militare), nu figurează printre semnatarii acestei hotărâri de guvern.

În partea de început a anexei se arată că “strategia naţională de cercetare, dezvoltare şi inovare 2014-2020, denumită în continuare Strategia CDI 2014-2020 (SNCDI 2020) sau Strategia, cuprinde principiile, obiectivele şi un sumar al măsurilor recomandate pentru perioada amintită”.

Strategia a fost concepută pe domenii strategice prioritare: “Bioeconomia (…)/Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate. (…)/Energie, mediu şi schimbări climatice. (…)/Econanotehnologii şi materiale avansate. (…)”.

Merită menționat pasajul în care se face referire la studiile de securitate, parte a “domeniului specia­lizat inteligent” care este “Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate”. “Securitatea societală se bazează pe dezvoltarea de tehnologii, produse, capacităţi de cercetare şi sisteme pentru securitate locală şi regională, protecţia infrastructurilor şi serviciilor critice, «intelligence», securitate cibernetică, securitatea internă şi a cetăţeanului, managementul situaţiilor de urgenţă şi al crizelor de securitate, precum şi pentru combaterea terorismului, ameninţărilor transfrontaliere, crimei organizate, traficului ilegal, toate acestea pe fondul dezvoltării culturii de securitate”, se arată în respectivul paragraf.

ASSN, coordonator științific pe securitate

Nu este, așadar, deloc întâmplător că Academiei de Științe ale Securității Naționale (denumită Academia de Științe Militare în 2014) i s-a rezervat un rol important în implementarea strategiei. “Autoritatea de stat pentru cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare este reprezentată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN)”, iar MEN, spune anexa hotărârii de guvern, este ajutat de organismele cu rol consultativ privind sprijinirea implementării SNCDI 2020 (Strategia – n.r.) şi PNCDI (Planul național CDI – n.r.).

Anexa actului normativ arată clar, care sunt aceste “organisme cu rol consultativ” și atribuțiile lor: “In­stituţiile cu rol de coordonare ştiinţifică aduc contribuţii directe sau prin reprezentanţii lor la stabilirea obiectivelor strategice privind dezvoltarea sistemului CDI, precum şi la stabilirea structurii şi obiectivelor programelor din planul naţional CDI. Principalele organisme cu rol de coordonare ştiinţifică sunt: Academia Română, forul suprem de consacrare ştiinţifică, ce coordonează reţeaua proprie de institute şi centre de cercetare; academiile de ramură: Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Academia de Ştiinţe Medicale (ASM) şi Academia de Ştiinţe Militare, care asigură coordonarea ştiinţifică a activităţilor de cercetare din unităţile de profil”.

E de discutat care sunt “unităţile de profil” pe care ar trebui să le coordoneze din punct de vedere al activității științifice ASSN, dar este de presupus că acestea sunt cele care aparțin Mi­nisterului de Interne (Academia de Poliție), Ministerului Apărării (Universitatea Națională de Apă­rare) și Serviciului Român de Informații (Academia Națională de Informații).

Cum s-a achitat ASSN de sarcina trasată? La această întrebare, adresată oficial de către „România liberă“, Ministerul Educației a răspuns: “În ceea ce priveşte contribuţia directă (sau prin reprezentanţi) la stabilirea obiectivelor strategice privind dezvoltarea sistemului CDI sau la stabilirea structurii şi obiectivelor din PN CDI, vă comunicăm faptul că până în prezent Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (fosta Academie de Ştiinţe Militare) nu a avut o contribuţie în sensul celor prevăzute de Strategia Naţională în domeniul Cercetării, Dezvoltării tehnologice şi Inovării pentru perioada 2014-2020.”

Cu alte cuvinte, ASSN nu și-a ­respectat rolul impus de Guvern. Mai mult, nu există nici o informație publică disponibilă care să ateste că ASSN ar fi produs orice fel de lucrare științifică de la înființare și până în prezent.   

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă