24.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSportFlutur, despre deblocarea posturilor în sănătate: Trebuie să fim riguroşi şi deschişi

Flutur, despre deblocarea posturilor în sănătate: Trebuie să fim riguroşi şi deschişi

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, referitor la refuzul legat de deblocarea posturilor din sănătate, că există o prevedere legislativă potrivit căreia “acolo se eliberează şapte posturi, se poate ocupa un post”, potrivit Mediafax.

Întrebat, după şedinţa BPN al PDL, cum comentează faptul că în Guvern s-ar fi refuzat deblocarea a mii de posturi în sănătate, Flutur a răspuns: “Cred că trebuie să clarificăm nişte lucruri. Tot am discutat şi am pus în aplicare restructurarea aparatului bugetar. Există prevedere legislativă care se referă la faptul că acolo unde se eliberează şapte posturi, să se poată ocupa un post”.

El a arătat că trebuie găsite soluţii şi este nevoie de deschidere şi rigurozitate.

“Cred că trebuie să fim foarte riguroşi în ceea ce facem şi deschişi, flexibili, pentru a găsi soluţii acolo unde sistemul impune. Nu poţi să laşi un sistem care impune ocuparea unor funcţii, dar trebuie să le luăm în aceast ordine”, a explicat Flutur.

Problema deblocării a mii de posturi în sistemul sanitar în varianta propusă de ministrul Sănătăţii este respinsă de factorii decidenţi ai Executivului, au declarat, luni agenţiei Mediafax, surse din cadrul coaliţiei de guvernământ.

“A fost o discuţie foarte aprinsă în coaliţie. Ministrul Sănătăţii a cerut deblocarea a mii de posturi, dar acest lucru a fost respins categoric de premier, dar şi de ministrul Finanţelor”, au precizat sursele citate.

În aceeaşi şedinţă, Cseke Attila a cerut şi majorarea salariilor medicilor prin noua lege a salarizării, dar acest subiect nu a fost abordat în maniera radicală în care a fost discuţia privind deblocarea posturilor, au mai spus sursele citate.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut în şedinţa de Guvern din 18 august deblocarea de urgenţă a posturilor din sistem care trebuie ocupate imediat. El spunea atunci că o decizie în acest sens ar putea fi luată de Executiv în următoarea şedinţă.

“Nu cred că vor putea fi deblocate toate posturile, dar măcar cele care trebuie urgent ocupate”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Premierul Emil Boc declara, sâmbătă, că în luna septembrie se va face o analiză cu privire la posturile care pot fi deblocate în sistemul sanitar şi la numărul acestora, menţionând că este vorba şi despre posturi din justiţie, administraţie şi învăţământ superior.

Propunerea ministrului Sănătăţii de deblocare a posturilor a fost făcută în urma incendiului care a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav.

Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) declara că la Secţia de Terapie Intensivă ar trebui să existe, potrivit normativului de personal, şapte asistente şi doi medici, la Maternitatea Giuleşti fiind o singură asistentă, în loc de patru cât era necesar.

Marius Savu a spus că una dintre problemele sistemului de sănătate este legată de lipsa de personal, acest lucru fiind resimţit şi la Maternitatea Giuleşti. El a subliniat însă că noi angajări ar putea fi făcute numai după ce autorităţile vor debloca posturile.

Cele mai citite

Purtător de cuvânt armata israeliană: E “praf în ochi” ideea că am putea “face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul...

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...

Purtător de cuvânt armata israeliană: E “praf în ochi” ideea că am putea “face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă