19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportFilialele anti-Geoana au devenit vehemente

Filialele anti-Geoana au devenit vehemente

Daca saptamana trecuta 21 de filiale ale PSD se pronuntau pentru Mircea Geoana, 14 pentru Nastase, iar 7 nu luasera inca o decizie, in prezent situatia a devenit mult mai fluida.

Dupa retragerea din cursa a lui Adrian Nastase, declaratia de protest a lui Ion Iliescu si difuzarea inregistrarii in care Marian Vanghelie isi exprima opinia despre situatia din PSD in termeni vulgari, mai multe filiale pro-Geoana au trecut in tabara noului candidat, Victor Ponta, in timp ce altele le-au lasat delegatilor libertatea de a se pronunta la fata locului, dupa ce vor fi audiat discursurile tuturor candidatilor. Situatia pare o reiterare a momentului 2005, cand prezentarile candidatilor au dat peste cap toate planurile, iar Mircea Geoana a ajuns presedinte al PSD dupa o gafa memorabila a lui Ion Iliescu, care a rostit din reflex cuvantul fatidic "tovarasul".

Pesedistii aradeni merg pe mana lui Ponta
"Voi vota echipa in care va fi Victor Ponta. In cei 10 ani de cand sunt in politica l-am cunoscut indeaproape, am avut relatii de colaborare stranse si chiar de amicitie", a declarat Dorel Caprar, fostul presedinte al organizatiei municipale a PSD Arad, acum vicepresedinte si consilier local. Este opinia pe care o impartasesc fara exceptie delegatii aradeni la congresul de sambata. Multi spera ca Geoana sa fie cel perdant pentru a scapa de Marius Lazar, actualul presedinte al filialei, omul care a condus PSD Arad la alegeri pe ultimul loc din tara. Pentru ca este consilierul lui Mircea Geoana, Marius Lazar a incercat chiar sa le impuna delegatilor aradeni la congres sa-l voteze in bloc pe actualul presedinte al PSD. La Delegatia Judeteana a PSD Arad, din cei 230 de delegati au venit doar 126, dar Marius Lazar tot nu a reusit sa-i convinga sa i se alature lui Geoana.

 

Delegatia Judeteana s-a terminat cu un scandal de pomina: Dimitrie Musca, fost presedinte al partidului, si-a anuntat demisia, fiind urmat de fratele sau, primarul comunei Olari. Musca a fost un apropiat al lui Ion Iliescu, care obisnuia sa treaca pe la Curtici ori de cate ori vizita Aradul ca sef al statului, apoi al lui Adrian Nastase, care a vizitat si el Combinatul de la Curtici, apoi al lui Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta. Interesant este ca gruparea anti-Lazar, in fruntea careia se afla si senatorul PSD Avram Craciun, este bine privita chiar si de dusmanii neimpacati ai social-democratilor aradeni – cei de la PDL. Senatorul PDL Constantin Traian Igas a repetat ca eventuala reaparitie a lui Avram Craciun in fruntea PSD Arad ar duce la insanatosirea vietii politice locale.

La congresul de la sfarsitul saptamanii de la Arad vor veni 21 de membri, dintre care 11 fac parte din Consiliul National al partidului, aceste persoane fiind delegate din oficiu pentru congres, restul fiind propuse din sala si votate. De exemplu, secretarul executiv al PSD Arad, Marian Melinte, nu a fost votat ca delegat pentru congres.  (Liliana Brad)

Clujul este categoric anti-Geoana
La Cluj, Mircea Geoana pare sa nu mai aiba nici macar un sustinator. Actualul sef al PSD se afla astfel in conflict deschis tocmai cu cei care l-au promovat in functie la congresul din 2005. Pesedistul Ioan Rus l-a acuzat, chiar inainte de prezidentiale, de lipsa de barbatie si a declarat ca PSD Cluj nu ii mai datoreaza nimic actualului lider al partidului. Mai mult decat atat, Ioan Rus a anuntat ieri ca nu se va prezenta la congres, in semn de protest. Nu va fi prezent la congres nici Vasile Dancu. Acesta crede ca Mircea Geoana "i-a dezamagit pe reprezentantii filialelor din Ardeal, mai ales prin faptul ca a facut sa esueze proiectul de reformare a partidului, in sensul unei descentralizari functionale".

De la Cluj, la congresul PSD din Bucuresti vor participa doar 21 de delegati. "13 delegati fac parte de drept din cei care participa la congres, asa ca, de fapt, Conferinta Judeteana a desemnat doar opt delegati", a spus actualul presedinte al PSD Cluj, Valentin Cuibus. El a adaugat ca, la calcularea numarului de delegati de la Cluj, unde este evidenta tendinta anti-Geoana, au fost luate in calcul rezultatele din primul tur al alegerilor prezidentiale, care au fost mai slabe. Manevra a avut ca rol tocmai reducerea numarului de delegati de la Cluj. (In schimb, la Bucuresti, unde pozitia dominanta a lui Marian Vanghelie ii asigura un ascendent puternic lui Mircea Geoana, s-au luat in calcul rezultatele din turul II, cand prezidentiabilul PSD a fost sustinut si de PNL, ceea ce a dus la un numar de 225 de delegati.) Deocamdata, delegatii PSD Cluj nu au decis pe cine vor sustine impotriva lui Mircea Geoana.

 

"Vom discuta cu toti si il vom sustine pe cel care va avea un proiect pentru Transilvania. Noi am cerut deja candidatilor sa vina cu un proiect special pentru aceasta regiune, dar nu am fost ascultati, pana acum, de nimeni. PSD a pierdut alegerile in Transilvania, de aceea avem nevoie de un proiect special", a spus Valentin Cuibus. Surse din PSD Cluj spun ca, cel mai probabil, voturile clujenilor vor merge catre Cristian Diaconescu, agreat de Ioan Rus si de Vasile Dancu. Dar Vasile Puscas, care figura, se pare, in echipa lui Cristian Diaconescu, a transmis, prin vocea lui Ioan Rus, ca nu va veni la congres. "Toti ne-au dezamagit, intr-un fel sau altul, dar unii se gandesc mai mult sa reformeze partidul", a spus Vasile Dancu la TVR Cluj.

Pe de alta parte, liderii PSD Cluj au salutat decizia lui Ion Iliescu de a se retrage din toate functiile din PSD. "Este un pas biologic natural", a spus unul dintre participantii la Conferinta Judeteana Extraordinara a PSD Cluj de ieri.  Tot delegatii de la Conferinta Judeteana spun ca multe dintre neregulile semnalate de Adrian Nastase sunt reale si ca fiecare lider ar trebui sa fie ales individual. (Claudiu Padurean)

Hunedoara hotaraste la fata locului cu cine va vota
Candidatura lui Victor Ponta la sefia PSD a schimbat planurile social-democratilor hunedoreni, care initial ar fi vrut sa mearga pe mana lui Mircea Geoana. Presedintele PSD Hunedoara, Florin Cazacu, figura chiar pe lista lui Mircea Geoana ca viitor vicepresedinte. "In judetul Hunedoara nu exista un curent anti-Geoana; a fost un presedinte bun si receptiv la chemarile noastre. Intrarea lui Victor Ponta in competitie a redeschis insa dezbaterile despre vot", admite Haralambie Vochitoiu, prim-vicepresedinte al PSD Hunedoara si lider al Organizatiei Municipale a PSD Petrosani.

Asa ca cei 41 de delegati care vor fi prezenti la congresul PSD vor merge fara o rezolutie clara. "Vom audia fiecare candidat si o sa votam in grup pe unul dintre ei", a  precizat Vochitoiu. Din grupul celor 41 de delegati la congresul PSD fac parte lideri ai organizatiilor locale din toate zonele judetului, precum si poetul Adrian Paunescu. Chiar daca nu a mai ajuns senator, acesta a ramas membru al organizatiei locale Baia de Cris.

Cat priveste anuntul lui Ion Iliescu de a se retrage din toate functiile si chiar din congresul PSD, ca urmare a deciziei privind candidaturile in echipa la conducerea partidului, liderii PSD din judetul Hunedoara spera ca simbolul social-democratiei din Romania sa revina asupra deciziei, considerand ca ar fi o mare pierdere. "Este regretabil ca se intampla astfel de lucruri, insa esecul de la alegeri le-a lasat tuturor un gust amar si a starnit reactii emotionale. Cand astfel de reactii emotionale vin insa din partea unor lideri «tabaciti», cum sunt Ion Iliescu si Adrian Nastase, inseamna ca mai exista in spate si altceva decat presiunile de natura emotionala, psihica. Declaratia lui Ion Iliescu cred ca schimba ideea aceasta de lista inchisa si cred ca domnul Iliescu va ramane in echipa", a precizat prim-vicepresedintele PSD Hunedoara. Cat il priveste pe Adrian Nastase, care si-a retras candidatura, liderii PSD Hunedoara spun ca, indiferent cine va castiga alegerile interne, va avea nevoie de un coechipier cum este acesta. (Carmen Cosman)

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă