13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFermierii din zootehnie își vor primi banii până la finele lunii

Fermierii din zootehnie își vor primi banii până la finele lunii

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face toate plățile aferente schemelor din sectorul zootehnic până la data de 31 august 2016.

Conducerea APIA promite că oficialii Comisiei Europene nu vor aplica reduceri pentru plățile directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) aferente anului 2015 care sunt făcute după data de 30 iunie 2015, respectiv în perioada 1 iulie-15 octombrie 2016.

„Astfel, având în vedere dificultățile specifice întâm­pinate în primul an de implementare a reformei PAC 2013 de mai multe state europene, Comisia Europeană nu va aplica reduceri pentru plățile directe finanțate din FEGA aferente anului 2015 care sunt efectuate după data de 30 iunie 2015, respectiv în perioada 1 iulie-15 octombrie 2016, în conformitate cu articolul 5(4) al Regulamentului (UE) nr. 907/2014. Facem precizarea că Agenția își ia angajamentul să finalizeze plățile aferente schemelor din sectorul zootehnic până la data de 31 august 2016“, se arată în comunicatul dat publicității de APIA.

Poate exista un decalaj de câteva zile

 

Instituția precizează că pentru sumele autorizate din Bugetul Național și FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) poate exista un decalaj de câteva zile până la primirea sumelor în conturile fermierilor. Până în prezent, Agenția a plătit subvenții de 1,919 miliarde de euro pentru 920.000 de fermieri, din fondurile aferente anului 2015, de 2,1 miliarde de euro.

La începutul săptămânii, președintele APIA, Nicolae Horumbă, promitea că până la termenul-limită de 15 octombrie va face plăți către 99% dintre fermieri. „Noi spunem că, probabil, 99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi plătiți până la 15 octombrie. Este și obligația statului membru, pentru că dincolo de data respectivă nu mai poți face plăți din FEGA. A spune că plătești sută la sută toate sumele este utopic, deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt și unii anchetați de organele de anchetă ale statului român. Până nu știi ce se întâmplă în acea anchetă, dacă e trimis sau nu în judecată, nu poți lua o decizie“, a explicat Horumbă.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă