25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportFaţa întunecată a alegerilor: oameni decedaţi la urne, bătăi, bani contra voturi

Faţa întunecată a alegerilor: oameni decedaţi la urne, bătăi, bani contra voturi

Peste 530 de incidente electorale, dintre care 104 cazuri de luare şi dare de mită, au fost înregistrate în prima parte a zilei de vot, 163 fiind confirmate de către reprezentanţi ai Ministerului de Interne. Interesant este că numărul infracţiunilor a fost aproape identic în mediul rural cu cel înregistrat în mediul urban.

Mită cu alcool

Chiar în ziua alegerilor unii candidaţi au încercat – adesea prin interpuşi – să cumpere voturi. O femeie din judeţul Arad a fost prinsă, în timp ce distribuia alegătorilor câte două sticle de băuturi alcoolice. Cadoul era oferit în schimbul promisiunii de vot pentru o anumită formaţiune politică. Poliţia a descins la faţa locului, a confirmat informaţia, şi a deschis dosar penal pe numele femeii. Istoria s-a repetat în judeţul Giurgiu, doar „ispita” fiind alta.

Doi bărbaţi au fost reţinuţi în timp ce ofereau suma de 70 de lei unor localnici pentru ca aceştia să dea votul unui candidat la primăria Călugăreni. Poliţişti au descoperit că cei doi bărbaţi aveau un buget pentru mită în valoare de 1.600 de lei. Şi la Călăraşi autorităţile au prins două persoane care intenţionau să ofere bani şi făceau popagandă electorală, fiind avertizaţi cu amendă.

Ştampile lipsă, buletine în alb

Numeroase au fost cazurile în care, din diverse motive, procesul de votare a fost întrerupt, uneori pentru mai multe ore. La secţia 391 din Capitală nu s-a votat mai bine de o oră după ce un membru al Comisiei electorale a fost prins având într-o sacoşă mai multe buletine de vot. Acestea erau în alb, iar persoana acuzată a spus că dorea să le ofere alegătorilor. Buletinele ar fi putut fi completate cu ştampila de la Secţia 61 de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”care a dispărut la mijlocul zilei, iar procesul electoral a fost întrerupt.

Acelaşi lucru s-a petrecut, aproximativ două ore, la o secţie de votare din comuna Ocniţa, după ce o femeie a fost prinsă cu şase buletine de vot. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Dâmboviţa, femeia nu a reuşit să introducă în urnă cele şase buletine de vot. În cele din urmă, acestea au fost anulate. Procesul electoral a fost întrerupt,pentru aproape o oră, în localitatea Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud, după ce un tânăr ar fi pus în urnă două buletine de vot pentru funcţia de primar. Candidaţiii PDL şi PSD au aruncat vina unul pe celălat susţinând fiecare că tânărul este membru al partidului rival.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele preşedintelui unei secţii de votare din localitatea Rogova, judeţul Mehedinţi, care ar fi împiedicat exercitarea dreptului la vot în cazul a aproximativ 40 de persoane care aveau viză de flotant. O femeie din Orşova a intrat cu buletinele false în secţie, a primit un set de buletine valabile de la membrii comisiei, după care a mers la cabina de vot şi a ştampilat buletinele false. În momentul în care a vrut să le introducă în urnă a fost observată de preşedintele secţiei. Femeia a spus că nu ştie cum a ajuns să pună buletinele false în urne şi pe cele valabile în poşetă.

Şi la Galaţi, votul a fost suspendat timp de două ore după ce membri comisiei au realizat că au dispărut câteva zeci de buletine. Incidentul a fost semanlat de către o perosoană atât la Biroul electoral central dar şi la numărul de urgenţă 112. Acelaşi scenariu a avut loc într-o localitate din judeţul Sălaj. De data aceasta, paguba a fost mai redusă – au dispărut doar trei buletine de vot.

A murit la secţia de votare

Votul a avut şi rezultate tragice. O femeie în vârstă de 70 de ani a murit într-o secţie din comuna arădeană Vinga, medicii chemaţi la faţa locului încercând fără succes să o resusciteze. Procesul electoral nu a fost întrerupt. Preşedintele unei secţiii de votare din Râmnicu Sărat, o femeie cu probleme cardiace, a fost transportat, duminică, de urgenţă la spital, după ce i s-a făcut rău. Un bărbat din Petrila şi-a dat foc, susţinând, înainte de a recurge la acest gest, că ani la rând a fost dezavantajat de primarul şi secretarul localităţii. Flăcările au fost stinse de pompieri.

La Călăraşi, în localitatea Curcani, secţia de votare s-a închis la numai două ore de la deschidere duăpă ce mai mulţi simpatizanţi ai principalilor doi favoriţi s-au luat la bătaie. O persoană a fost rănită, iar procesul de vot a fost întrerupt mia multe ore.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă