25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportExtremiştii pierd busola prin Ţinutul Secuiesc

Extremiştii pierd busola prin Ţinutul Secuiesc

Liderii maghiarilor din Transilvania dezavuează, la unison, prezenţa formaţiunii extremiste ungare Jobbik la Târgu Mureş. László Tökés este şi el criticat dur pentru noile pretenţii privind extinderea autonomiei.

Înfiinţat cu surle şi trâmbiţe în vara acestui an la Târgu-Mureş, „Cercul de prieteni” al formaţiunii extremiste ungare Jobbik, care militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, a rămas fără ecouri în rândul etnicilor maghiari din Transilvania. Preşedintele „Cercului de prieteni Jobbik” de la Târgu-Mureş, Vitus Ors, ne-a declarat ieri că, în afara celor 17 membri fondatori, au aderat până acum la această organizaţie zece persoane. „Suntem 27. Încă nu au apărut ceilalţi susţinători. Cât priveşte programul, deocamdată nu am stabilit nimic. Lucrăm la un program, dar în Ungaria Jobbik are multe de făcut pentru că e în campanie electorală şi nu au putut să se mai îndrepte cu atenţia spre noi”, a declarat Ors. Potrivit acestuia, de la înfiinţarea „cercului” şi până astăzi au apărut deja o serie de divergenţe de opinie între liderii Jobbik şi „prietenii” de la Târgu-Mureş. „Noi suntem de părere că ar trebui introdusă şi în România sintagma autoguvernare locală, iar ei susţin sus şi tare că trebuie să fie autonomie şi ne-au cerut să fie găsită o altă formulă”, ne-a mai declarat Ors. Parlamentarul UDMR de Mureş Kerekes Karoly consideră că Jobbik nu are ce căuta in România.

„Maghiarimea are suficientă reprezentare politică prin UDMR, PCM şi organizaţia domnului Tökes. Suntem destui care să apărăm interesele comunităţii.  Jobbik nu a adunat şi nu o să adune mulţi prieteni pentru că maghiarii din Transilvania nu sunt interesaţi de astfel de organizaţii”, spune Karoly. În schimb, parlamentarul UDMR consideră că iniţiativa lui László Tökés privind extinderea ideii de autonomie la Bihor şi Satu Mare merită dezbătută. „Este şi acolo tot un ţinut la fel ca Ţinutul Secuiesc. E normal să ceară. Dacă se va acorda vreodată sau nu rămâne să vedem”, a declarat Kerekes Karoly. Prezenţa Jobbik la Târgu-Mureş şi proiectele sale sunt dezavuate şi de liderii extremişti maghiari din Transilvania, deşi extremiştii de la Budapesta susţin, ca şi ei, autonomia Ţinutului Secuiesc. „Autonomia Ţinutului Secuiesc este o idee europeană pe care noi am lansat-o în 2003, când Jobbik nici nu exista. Nu trebuie să ne raportăm la declaraţiile sau acţiunile partidelor pentru că autonomia este deasupra ideologiilor de partid”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Secuilor (CNS), Izsak Balazs.

Tökes, acuzat că îşi face campanie electorală

„Cercul de prieteni” al Jobbik de la Târgu-Mureş este criticat şi de preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Mureş, Laszlo Gyorgy. „Nu avem nici o legătură cu ei şi, în primul rând, nu am înţeles şi nu ştiu care e rostul lor aici. Jobbik e un partid din Ungaria. Nu văd de ce s-ar implica în problemele noastre”, spune Gyorgy. Acesta susţine că nu crede nici în declaraţiile autonomiste ale europarlamentarului László Tökés. „După părerea mea, ca o poveste de campanie electorală merge. Noi ne chinuim să explicăm încă ce înseamnă autonomia Ţinutului Secuiesc, iar domnia sa lansează această poveste (autonomia judeţeleor Satu-Mare si Bihor – n.r.). Eu cred că e o continuă campanie electorală”, a declarat preşedintele PCM Mureş. Gyorgy este contrazis de Istvan Kali, lider al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania. „Ar fi bine pentru România să adopte un model administrativ asemănător cantoanelor din Elveţia. Nu cantoane, ci regiuni autonome.”, susţine Istvan Kali. Liderul CNMT nu crede în schimb în succesul „cercului de prieteni Jobbik”. Europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad şi-a deschis birou la Târgu-Mureş la începutul lunii august. Csanad declara la acea vreme că „va scrie istorie” prin înfiinţarea primului „Cerc de prieteni Jobbik” la Târgu-Mureş.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă