19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportExpulzat din Cotroceni

Expulzat din Cotroceni

» Presedintele Traian Basescu a fost suspendat, ieri, de Parlament cu 322 de voturi "pentru", 108 impotriva, iar 10 voturi au fost anulate. In favoarea suspendarii au votat PSD, PRM, PC, carora li s-au alaturat PNL si UDMR.

» In locul unor dezbateri centrate pe argumentele constitutionale ale cererii de suspendare, alesii au preferat discursuri politicianiste de campanie electorala.

» Pana si momentul votului a fost marcat de momente penibile, unii parlamentari aruncandu-si bilele de vot pe jos.

Mobilizarea de ieri a fost fara precedent, fiind prezenti 440 de parlamentari din cei 465. Pentru ca hotararea de suspendare a lui Traian Basescu sa fie aprobata, era necesar votul a 233 de parlamentari. Partidele care sustineau oficial suspendarea erau aproape de acest prag. PSD are 150 de parlamentari, PRM – 47, PC – 30, in total 227. Din randurile acestor partide au lipsit zece parlamentari, ceea ce inseamna ca au fost 217 voturi din randurile acestora. Chiar daca votul a fost secret, cu bile, diferenta pana la 300 a venit, in mod vadit, din partea PNL – 73 si UMDR – 32. Aceste partide care insumeaza 105 parlamentari au adus aproximativ 85 de voturi anti-Basescu pentru ca din randurile celor doua partide au lipsit sapte, iar alti 10-15 nu au votat suspendarea. In Parlament mai exista 18 parlamentari ai minoritatilor si 17 independenti care, in majoritatea cazurilor, merg cu cei mai puternici si de aici e posibil sa fie aparut diferenta peste 300.
PSD si PRM si-au pus oameni sa supravegheze votul colegilor, plasandu-i la un metru de locul votului, pentru a vedea bilele pe care le aratau colegii. PD si PNL nu au avut nici un om in apropierea urnelor, preferand sa supravegheze din sala.
PSD a desemnat-o pe deputata Aura Vasile drept "paznic", secondata, din cand in cand, de serban Nicolae. Aura Vasile a stat tot timpul vigilenta, ridicand chiar bilele unor colegi care, incercand sa le plaseze ca la vreun joc oarecare, le-au scapat pe jos. Altii, precum Dan Iosif, au scapat bilele in mod ostentativ. Senatorul PRM Nicolae Iorga a supravegheat pentru PRM. De altfel, peremistii au fost cei mai vigilenti, pentru aceasta sarcina fiind mobilizat si deputatul Gelil Eserghep, in vreme ce liderul Corneliu Vadim Tudor s-a tot invartit in zona prezidiului. A dat o raita sa vada ce fac colegii si senatorul Dan Claudiu Tanasescu.
Parlamentarii au primit in timpul votului pentru suspendare un SMS venit dinspre sustinatorii lui Traian Basescu, care ii anuntau ca in Piata Universitatii se vand, incepand cu ora 17.00, ultimele bilete spre Congo.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat ca a votat pentru suspendarea lui Traian Basescu. Olteanu si-a dezvaluit votul, la finalul procedurii prin care parlametarii s-au pronuntat asupra solicitarii de suspendare a lui Basescu prin vot secret, cu bile. si fostul presedinte al Camerei Deputatilor, pesedistul Adrian Nastase, a declarat ca a votat la fel ca in 2004, el pretinzand ca Basescu nu este apt sa fie presedintele Romaniei. Importanta pe care au "acordat-o" parlamentarii sedintei dedicate suspendarii a razbatut din cele 123 de absente inregistrate la debutul dezbaterilor, din "punctualitatea" cu care au inceput discutiile, dar si din atitudinea unor alesi.
sedinta a durat aproape cinci ore, ajungandu-se pana la istoria sociologiei, citarea unor poezii sau povestirea finalului unor filme.
Liderul PSD Mircea Geoana si-a amintit de "marele proiect national" si a invocat punerea "bazelor unei noi Romanii", arogandu-si totodata, in calitate de parlamentar, "o sarcina istorica, de cotitura, pentru democratia romaneasca". Incercand sa convinga ca judecatorii CC s-au aflat in incapacitatea de a lua o decizie "corecta", Geoana a reluat "capetele de acuzare" din cererea pesedista de suspendare, inglobate si in raportul Comisiei Felix. Generos din fire, Geoana nu a uitat sa cedeze din timpul acordat PSD unuia dintre aliatii principali, C.V. Tudor. Pe parcursul unui discurs de peste 40 de minute, C.V.T. a trecut de la acuzatii exprimate in cuvinte "colorate" la finalul filmului "Zorba Grecul" si la propria teza de doctorat.

Liberalii si-au insusit teoria opozitiei
Sub privirea satisfacuta a lui Ion Iliescu si sustinut de chicotelile pesediste, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a aratat ca a invatat bine partitura transmisa liberalilor de PSD si PRM. "Au iesit la iveala (…) elemente care ne arata cum o institutie precum Curtea Constitutionala, membrii ei sunt santajati in cel mai politienesc mod cu putinta", a declarat plin de convingere Antonescu, dovedind astfel ca acuzatiile nedovedite ale PSD devin pentru PNL certitudine. In plus, pentru liberalul Antonescu, cel care l-a propus pe Calin Popescu Tariceanu premier, adica Traian Basescu, reprezinta "ultimul frison al unei boli indelungate", "omul-problema" si "un pericol pentru regimul democratic din Romania". "Noi traim, din pacate, sub umbra lui Voda. Nu s-a spulberat inca aceasta umbra. In umbra lui Voda Basescu creste o vegetatie de boci, berceni, boureni. Electoratul nu este o sperietoare, nu este o amenintare. Ne vom prezenta, eu sunt pregatit", a mai spus Antonescu, adaugand ca suspendarea lui Basescu ar arata ca "Romania vrea sa iasa din umbra lui".

Tariceanu a avut "lucruri mai importante"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a preferat sa paraseasca sala de sedinta la putin timp dupa inceperea dezbaterilor, dupa discursul lui Crin Antonescu. Intrebat de jurnalisti de ce nu asteapta finalul discutiilor, liderul PNL a raspuns: "Pentru ca eu am si lucruri mai importante de facut".

PSD si PRM, avocatii PNL
In contrapartida, pesedistii si peremistii si-au asumat rolul de avocati ai PNL, acuzandu-i pe democrati si peledisti, ramasi singurii sustinatori ai lui Basescu. Liderul PRM a mers pana la a deplange soarta liberalilor, acuzandu-l pe inca presedintele Romaniei ca a contribuit la "spargerea partidului istoric PNL". "PNL este o nuca prea tare", a mai spus C.V.T. La randul sau, deputatul PRM Daniela Buruiana i-a catalogat pe cei care manifestau in Piata Universitatii, in momentul dezbaterilor, drept "ciumeti adunati de la PD si PLD". A venit apoi randul pesedistilor de a intoarce liberalilor favoarea facuta prin votul prosuspendare. Potrivit senatorului PSD serban Nicolae, parlamentarii care cred ca suspendarea lui Traian Basescu reprezinta razbunarea mafiotilor sunt "niste terchea-berchea".
Dan "Felix" Voiculescu a preferat, in schimb, sa-l catalogheze pe Traian Basescu drept "marxist", "stalinist" si "fost securist, care manipuleaza dosare".

PD si PLD au acuzat o lovitura de stat
"Se incearca o executie politica publica a presedintelui Romaniei", a sustinut, de la microfon, senatorul PD Radu Berceanu. Potrivit acestuia, "alianta extrem de ciudata PSD-PNL-PRM-UDMR-PC" se poate explica prin "membri ai PNL care fac donatii in campania electorala la PSD", dar si prin "membrii PNL care primesc de la PSD rafinarii sau scutiri de datorii". Berceanu a precizat, totodata, ca demersul de suspendare se explica prin condamnarea comunismului si prin transmiterea dosarelor fostei Securitati la CNSAS. "Presedintele Traian Basescu si PD sunt intr-adevar izolati de mlastina politica si economica in care se afunda tot mai mult reforma promisa romanilor", a spus si secretarul general al PD Vasile Blaga.
Din partea PLD, deputatul Cristian Boureanu a apreciat ca se intampla "o lovitura de stat deghizata de mantuiala sub masca democratiei". "Milioanele de voturi cu care Basescu a fost desemnat presedinte sunt mai importante decat cele doua sute de voturi targuite ca la piata si traficate pe la colturile Parlamentului ca sa iasa numarul necesar pentru suspendare", a mai spus Boureanu, precizand totodata ca formatiunea sa este pregatita sa intre in campania electorala de partea lui Traian Basescu.

 

CULISE
» Hrebenciuc a prezis 320 de voturi, au iesit 322

Numaratoarea voturilor i-a tinut cu sufletul la gura pe liberali si pesedisti, nu din cauza unor temeri ca suspendarea ar putea fi respinsa, ci pentru a vedea daca se adevereste "profetia" facuta inca de miercuri de Viorel Hrebenciuc: Traian Basescu va fi suspendat cu 320 de voturi. Pe tot parcursul zilei de ieri, Hrebenciuc a stat ascuns la bufetul de protocol al lui Bogdan Olteanu, unde a primit informatii de la "locotenentii" sai, care-l tineau la curent din jumatate in jumatate de ora cu miscarile de trupe: cine lipseste de la PSD, cine de la PNL, cum voteaza minoritatile, cine trebuie chemat la sedinta etc. "Nastase e in sala, Iorgovan (autorul textului de suspendare – n.n.) e bolnav, liberalii sunt toti, Tariceanu a plecat, iese bine. 320-330 de voturi", numara Hrebenciuc, relaxat. "O singura data am gresit, la motiunea cu Justitia de la Senat, am zis ca facem 70 de voturi si am facut 71! Dar dupa aia am vazut ca Dan Claudiu Tanasescu a votat de doua ori si m-am linistit!", a povestit "combinatorul" PSD, exprimandu-si speranta ca si de data aceasta sa iasa niste voturi in plus fata de cat a calculat el. (A.V.D.)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă