1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportGuvernul vrea să înființeze o nouă agenție prin OUG: Agenția Națională de...

Guvernul vrea să înființeze o nouă agenție prin OUG: Agenția Națională de Servicii Electronice și Cloud (ANSEC). Miza: 213 milioane de euro din fonduri europene și milioane de euro de la statul român. Șeful agenției va fi numit de prim-ministrul PSD

Agenția Națională de Servicii Electronice și Cloud (ANSEC), înființată printr-o ordonanță de urgență, va avea un rol de coordonare și interoperabilitate a numeroaselor programe de informatizare create în instituțiile publice. Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului, „în ultimii ani, procesul de informatizare a instituțiilor centrale și locale s-a dezvoltat în funcție de politicile și de posibilitățile acestora de accesare a finanțărilor proprilor proiecte și mai puțin într-o manieră integrată. Această tendință a creat premisele dezvoltării unor sisteme izolate”, se arată în document.

Practic, această agenție ar trebui să realizeze o conectare a tuturor bazelor de date existente în acest moment în instituțiile statului, astfel încât acestea să-și poată transfera mai ușor informații. Miza centralizării și interconectării acestor sisteme informatizate este de 213 milioane de euro, pentru perioada 2016-2020, bani pentru proiecte de e-guvernare alocaţi de la Bruxelles.

„Înființarea Agenției Naționale de Servicii Electronice și Cloud va asigura implementarea, împreună cu instituțiile publice beneficiare, a soluțiilor informatice care vor oferi servicii publice electronice de tip e-Guvernare, cu accent pe <<evenimentele de viață>> (life events), folosind un model de tip PCU – punct de contact unic”, se arată în nota de fundamentare.

Decizia de înființare a acestei noi agenții mai este justificată și prin faptul că „la momentul actual, în cadrul administrației publice există o lipsă actuă de specialiști în domeniul IT, fapt care face extrem de improbrabilă lansarea la timp și conform cerințelor a proiectelor de e-guvernare care ar trebui finanțate din fonduri UE, România riscând astfel să piardă o sumă importantă”.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede că ANSEC va primi anual 30% din bugetul ANCOM, care este instituţia de supraveghere a operatorilor telecom privaţi. Astfel, veniturile proprii din care se va finanţa ANSEC vor proveni din operarea sistemelor informatice; operarea sistemelor informatice nou create; contribuţia vărsata de ANCOM; taxa de participare la cursurile de instruire organizate; instrainarea de mijloace fixe şi obiecte de inventar din patrimoniul propriu; furnizarea de servicii în sensul Regulamentului UE 2016/679 şi al Directivei UE 2016/1148 al Parlamentului European şi al Consiliului; valorificarea proprietăţii intelectuale generate de activităţile proprii.

Contribuţia de 30% pe care o va primi ANSEC de la ANCOM provine din tariful de utilizare a spectrului; tariful de utilizare a resurselor de numerotaţie; tariful de monitorizare datorat pentru activitatea de supraveghere şi control în domeniul comunicaţiilor electronice.'

Conform documentului, ANSEC va lucra în subordinea Guvernului și va prelua patrimoniul Agenției pentru Agenda Digitală a României, care va fi desființată. Agenția va fi condusă de un președinte și de doi vicepreședinți, cu un mandat de 5 ani, numiți de către prim-ministru. Cel mai probabil, în aceste condiții, noua conducere va veni din zona de influență a PSD. 

De asemenea, instituția va avea un consiliu consultativ, format din secretari de stat de la mai multe ministere, dar și din câte un reprezentant al Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale.  (VEZI ORDONANȚA DE URGENȚĂ INTEGRALĂ ÎN GALERIA FOTO)

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă