15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportEuroparlamentarii PSD reclamă Guvernul la Comisia Europeană

Europarlamentarii PSD reclamă Guvernul la Comisia Europeană

Europarlamentarii PSD Cătălin Ivan, Victor Boştinaru şi Viorica Dăncilă au informat Comisia Europeană despre refuzul Guvernului de a organiza un referendum pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României, relatează NewsIn.

„PDL a lansat ipoteza eliminării subiectului privind structurile administrativ-teritoriale din Constituţie şi reglementarea prin act normativ si asumarea raspunderii. Dar un astfel de proces amplu nu poate fi făcut fără consultarea populaţiei.

Legea Referendumului Nr. 3/2000, art. 13, alin. 3, specifică: <<Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz, organizarea referendumului este obligatorie>>”, se arată în solicitarea trimisă Comisiei de către cei trei eurodeputaţi PSD.

Aceştia întreabă totodată CE dacă a primit din partea Guvernului Boc vreun studiu de fezabilitate privind costurile acestei reorganizări, care se vrea a fi făcută într-un termen foarte scurt.

Ei mai arată că orice modificare semnificativă, care are un impact asupra politicii de coeziune, trebuie sa fie făcută cu acordul Comisiei Europene şi ca urmare a realizării unui studiu de fezabilitate.

Conform celor trei eurodeputaţi PSD, „Comisia Europeană a informat Guvernul român, în mod oficial şi în repetate rânduri, încă din 2008, cu privire la faptul că o reformă regională ar putea fi implementată numai după ce au avut loc consultări politice serioase între partidul aflat la guvernare, opoziţie, asociaţii şi societatea civilă pentru a se asigura că această reformă poate oferi predictibilitate, stabilitate şi că va avea succes ca urmare a referendumului cerut de către Constituţie.”

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă