Decizia demarării procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu va fi luată în cadrul Uniunii Social Liberale numai în măsura în care juriştii social-liberali vor aduce suficiente argumente care să arate că şeful statului a încălcat flagrant prevederile Constituţiei, a declarat joi vicepreşedintele deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu, relatează Agerpres.
„Aşa după cum ştiţi, din declaraţia de presă a celor trei preşedinţi care au semnat-o în acest moment, juriştii noştri lucrează pe prevederile constituţionale şi legale prin intermediul cărora, luni, la şedinţa Uniunii Social Liberale, să putem să avem un punct de vedere în baza căruia suspendarea preşedintelui să fie o acţiune fundamentată sprijinită de texte constituţionale, să fie o acţiune care, până la urmă, să dovedească că preşedintele încalcă flagrant prevederile Constituţiei”, a declarat vicepreşedintele liberal.
El a adăugat că, dacă juriştii USL vor aduce aceste argumente atunci decizia va fi simplu de luat. „Dacă juriştii noştri nu vor avea suficient de multe argumente atunci, aşa cum am spus şi ieri la Parlament, tot ce am constatat până acum se constituie file într-un dosar pe care urmează să-l ţinem deschis şi să adăugăm în continuare abaterile de la Constituţie ale preşedintelui în exerciţiu. Eu sunt convins că anul electoral 2012 îl va face pe Traian Băsescu foarte activ în încălcarea Constituţiei, aşa cum îl cunoaştem de altfel”, a mai spus liberalul.
Întrebat despre şansele unui astfel de demers, Eugen Nicolăescu consideră că important este să faci un demers atunci când îl consideri întemeiat. „Dacă şi alţii sinceri şi cinstiţi vin alături de tine, ai o şansă foarte mare. Dacă nu, măcar ţi-ai îndeplinit rolul pe care-l ai ca Opoziţie. Orice deviere de la democraţie trebuie sesizată indiferent că vei câştiga sau nu în Parlament. Noi, nu uitaţi, suntem Opoziţie. Dacă suntem Opoziţie nu avem majoritate şi nu întotdeauna putem să ne impunem punctul de vedere. Dar eu cred că, atunci când sunt extraordinar de multe argumente, poate şi unii care sunt Putere astăzi dacă vor să fie părtaşi, sau nu, la acest drum deteriorat de la democraţie, acest drum cu urcuşuri grave către dictatură”, a mai declarat deputatul PNL.
El a adăugat că nu priveşte formaţiunile politice ca pe nişte „mase amorfe”. „Încerc să cred că sunt deputaţi şi senatori care au mintea lor, care gândesc, care se duc la electorat, care ar trebui să dea socoteală electoratului, şi nu din patru în patru ani, ci în fiecare săptămână. Şi, ca atare, cred că sunt unii, cel puţin în relaţia bilaterală, care spun ceva. Poate unii vor avea curaj şi în relaţia oficială să afirme concret şi clar ceea ce ne spun nouă în relaţii mai puţin vizibile”, a subliniat Eugen Nicolăescu.