Potrivit primului-ministru, creşterea numărului de contracte de muncă este efectul controalelor şi a noii legislaţii a muncii. Totuşi, premierul nu are informaţii despre câte contracte de muncă au fost închise.
Şeful executivului a afirmat că în ultima lună s-au încheiat peste 350 de mii de noi contracte de muncă, din care două treimi sunt pe durată nedeterminată. „În intervalul 1 mai-1 iunie s-au înregistrat 353.339 de noi contracte de muncă. 68 la sută sunt pe durată nedeterminată. În ultima perioadă s-au realizat 11.128 de controale în activitatea firmelor. S-au aplicat amenzi de peste 14 milioane de lei pentru neregulile întâlnite” a afirmat prim-ministrul.
El a adăugat că prin creşterea numărului de contracte s-a redus numărul celor care au nevoie de asistenţa statului: „cei care au contracte de muncă nu mai depind de asistenţa socială a statului. Se fac economii la bugetul de stat. Tot atâtea persoane cu noi contracte au asigurări la salarii, la pensie”, a spus şeful guvernului.
Boc s-a lăudat şi cu faptul că în acest moment există cel mai mare număr de contracte de muncă înregistrat vreodată în ţara noastră, chiar mai mare decât numărul înregistrat înainte de criză. „Există 6.315.381 de contracte de muncă active astăzi în România. Este cel mai mare număr de contracte de muncă din 2008 încoace, de când există registrul electronic de evidenţă a salariaţilor. Am depăşit numărul de salariaţi din 2008, an de dinainte de declanşarea crizei şi recesiunii. Afirmaţia potrivit căreia România a ieşit din recesiune este confirmată de creşterea numărului de contracte de muncă.”
Premierul consideră că numărul în creştere a contractelor de muncă este o confirmare a faptului că România a ieşit din recesiune. „Începând cu 2011, odată cu cele două semestre de creştere economică, am ajuns şi la creşterea numărului de contracte de muncă peste numărul din 2008”, a afirmat liderul PDL.
Ministru interimar al muncii până vineri, Boc a afirmat că firmele vor primi ajutoare de la stat pentru a încuraja ancajarea de şomeri sau de studenţi.
Din discursul premierului:
„Cele mai multe contracte de muncă sunt în judeţele Bucureşti, Constanţa, Braşov, Timiş, Cluj, Prahova, Iaşi, Dolj, Argeş.”
„Cele mai multe contracte noi de muncă sunt în în industria prelucrătoare, a comerţului cu amănunţul sau cu ridicată, în contrucţii, turism”
„Controalele vor continua şi în iulie, astfel încât să aducem mai multe locuri de muncă la suprafaţă”
„Atunci când se doreşte se pot face locuri de muncă”
„Faptul că România a ieşit din recesiune este confirmat şi de scăderea numărului de şomeri. Asta nu înseamnă că s-a schimbat brusc şi nivelul de trai. Creşterea economică o vor simţi românii şi în buzunare din 2012. Suntem însă pe drumul cel bun al revenirii”
„Rata şomajului este de 4,97%, mai mică decât în aprilie”
„Am plecat de la 4,2 rata şomajului în ianuarie 2008 şi am ajuns la un vârf în martie-aprilie 2010, la 8,39%. Acum am revenit la 4,97”
„Rata cea mai scăzută a şomajului este în Timiş. Cea mai ridicată rată de şomaj este în Vaslui. Sunt judeţe cu rata şomajului între 1 şi 4 la sută”
„Firmele care angajează şomeri care mai au 3 ani până la pensie vor primi sprijin. Firmele care angajează tineri vor primi ajutoare între 500 şi 750 de lei”
„Cei care angajează tineri sau studenţi pe perioada vacanţelor vor primi un ajutor de 250 de lei pe lună”