7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportEmblematicul antrenor francez Michel Hidalgo a încetat din viață

Emblematicul antrenor francez Michel Hidalgo a încetat din viață

Numit în locul lui Ştefan Kovacs, Hidalgo a antrenat între 1976 şi 1984 reprezentativa Franţei, ce a obţinut sub conducerea acestui tehnician primul său trofeu major, EURO 1984, organizat în Hexagon.

Potrivit unui apropiat al său, decesul lui Hidalgo nu este legat de coronavirus, ci de o boală care l-a făcut să sufere mult în ultimii ani.

Cu dispariţia lui Hidalgo se încheie unul dintre cele mai frumoase capitole din istoria fotbalului francez, scrie L’Equipe. De numele său rămâne legat şi momentul Sevilla 1982, epica semifinală de Cupă Mondială pierdută la lovituri de departajare în faţa Germaniei.

În fruntea unei generaţii de aur, Hidalgo a construit o echipă înclinată spre creaţie şi jos spectaculos, cuvântul-cheie fiind plăcerea, bazându-se pe cvartetul magic Michel Platini-Alain Giresse-Jean Tigana-Bernard Genghini (ultimul înlocuit în curând de Luis Fernandez).

Fiu al unui muncitor spaniol, născut în nordul Franţei, Hidalgo, o extremă înaltă de 1,68, a fost un fotbalist ce s-a remarcat la Stade de Reims, pentru care a marcat un gol în finala primei ediţii a Cupei Campionilor Europeni (3-4 cu Real Madrid, în 1956), şi AS Monaco.

La puţin timp după ce şi-a încheiat mandatul de selecţioner, omul de afaceri Bernard Tapie l-a numit manager general al lui Olympique Marseille (1986-1991). Această experienţă i-a lăsat un gust amar lui Hidalgo, după ce a fost condamnat în 1998 la opt luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 200.000 de franci într-un proces legat de finanţele clubului.

Între 1964 şi 1969 Hidalgo a fost preşedintele UNFP, sindicatul jucătorilor profesionişti din Franţa, şi a fost unul dintre artizanii înfiinţării FIFpro în 1965.

Rămas până la capăt un apostol al jocului ofensiv, Hidalgo a locuit în ultima perioadă la Marsilia, între stadionul Velodrome şi mare.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă