5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportEckstein-Kovacs: Cu trei partide, maghiarii riscă să nu mai intre în Parlament

Eckstein-Kovacs: Cu trei partide, maghiarii riscă să nu mai intre în Parlament

Consilierul preşedintelui Traian Băsescu pe probleme ale minorităţilor a declarat, în emisiunea „Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, că electoratul maghiar ar putea să nu mai prindă reprezentare în Parlament, dacă până în 2012 vor activa pe piaţa politică toate cele trei partide care se luptă pentru voturile lor – UDMR, Partidul Civic Maghiar (condus de Szasz Jeno, care reprezintă secuimea) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (în curs de formare, condus de fostul pastor Laszlo Tokes). Eckstein-Kovacs a mai declarat pe romanialibera.ro că intenţionează să candideze pentru Parlament în 2012, dar o va face cu inima îndoită, pentru că forma legii uninominale duce la „o loterie” a mandatelor de parlamentar.

„Sunt mai multe lucruri care fac ca UDMR să aibă palpitaţii la fiecare alegeri. O tendinţă demografică – între două recensăminte, populaţia maghiară a scăzut cu peste 200.000 de suflete, ceea ce e foarte mult. Pe piaţa politică a apărut o entitate nouă, Partidul Civic Maghiar, şi una  care este în procedura de înregistrare. Deci este o competiţie care face să se fărâmiţeze voturile electoratului maghiar„, a declarat consilierul prezidenţial.

Fostul senator UDMR socoteşte că lupta pentru voturile maghiarilor s-ar putea dovedi dăunătoare pentru binele minorităţii: „Din toate semnalele, acest Partid Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) va candida în primul rând la alegerile locale, dacă va fi înregistrat. Dacă tot vor fi trei partide pe cele 6 procente de maghiari din România, atunci Parlamentul va deveni o perspectivă mai îndepărtată„.

Cel de-al treilea partid care ar urma să-i reprezinte pe maghiarii din România va fi într-o relaţie de competiţie cu UDMR şi cu Partidul Civic Maghiar, însă ar trebui să ţină cont că interesele lor sunt dincolo de lupta electorală. „PPMT nu are de ce să boicoteze UDMR. Relaţia cu acest partid care se coace e clar că va fi de competiţie. Va fi fără menajamente, dar în unele locuri e posibil să fim pe liste comune„, a declarat consilierul lui Băsescu.

Totuşi, Eckstein-Kovacs crede că „forţele beligerante au în vedere că după scrutin va fi şi ziua următoare, după alegerile locale vor fi şi cele parlamentare, iar cu trei partide maghiarii din România au o problemă în a accede în Parlament. Cred că totuşi între aceste formaţiuni va fi o relaţie, nu se va trânti uşa în nasul celuilalt”.

Întrebat dacă este de acord cu previziunea fostului consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, că UDMR va dispărea, pentru că ar fi oferit tot ce putea electoratului său maghiar, Eckstein-Kovacs a negat şi a oferit un exemplu din Finlanda. „Nu suntem în paradisul minorităţilor sau al maghiarilor aici în România, mai sunt foarte multe lucruri care se cer a fi rezolvate. În Finlanda, de exemplu, Partidul Suedezilor este de foarte mult timp la putere, deşi suedezii nu sunt oropsiţi. Îmi place foarte mult acest model unde există un bilingvism adaptat ponderii populaţiei minoritare suedeze, dar foarte bine încetăţenit. Acest partid este comparabil cu UDMR ca procent, cam 8%”, a spus Eckstein-Kovacs.

Eckstein-Kovacs a negat că PPMT ar avea o relaţie privilegiată cu Traian Băsescu, din cauza lui Laszlo Tokes: „Laszlo Tokes are pe de o parte rolul istoric care i-a fost recunoscut şi recompensat de Traian Băsescu, dar este un om politic cu bunele şi cu relele sale”. El a adăugat în schimb că susţinerea suspendării lui Băsescu de către UDMR „a fost una dintre greşelile majore ale UDMR, care din motive politicianiste nu a consultat populaţia, iar în Harghita şi Covasna oamenii l-au simpatizat mai mult pe Băsescu şi au votat ca atare”. Drept urmare, preşedintele ar fi fost un fan al naşterii Partidului Civic Maghiar, „pentru a arăta pisica UDMR, că nu mai sunt singuri pe tabla de şah a politicii”, lucru asupra căruia ar fi căzut de acord „cam toată lumea”.

Eckstein-Kovacs a mai declarat că ar intenţiona să mai candideze pentru un loc de senator în 2012, dar „aş face-o aşa fluierând, ştiind că este un element aleatoriu, o loterie„. „Nu îmi place legea uninominalului, pentru că lasă loc la anomalii. Noi, UDMR din Cluj, am luat mai multe voturi ca cei din Covasna. Noi n-am pupat nici un loc de senator, cei din Covasna au luat ambele locuri disponibile. E injust şi inechitabil, iar oamenii nu sunt nici ei prea fericiţi, că ei votează pe cineva ca regretatul Adrian Păunescu, votat cu 49%, şi care a intrat în Parlament de pe locul 3″, a mai spus consilierul prezidenţial.

Cele mai citite

Noi decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate, joi, în urma unei ședințe ce a avut loc cu o zi...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...

Netflix majorează prețurile abonamentelor în România, după scumpirile din industria de streaming

Netflix a anunțat o majorare a prețurilor pentru toate tipurile de abonamente în România, în contextul unor creșteri similare adoptate recent și de alte...
Ultima oră
Pe aceeași temă