21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportEckstein: Dacă de ieşirea din Guvern va depinde intrarea UDMR în Parlament,...

Eckstein: Dacă de ieşirea din Guvern va depinde intrarea UDMR în Parlament, voi susţine acest lucru

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat, joi, pentru Mediafax, că în acest moment nu susţine ieşirea UDMR de la guvernare, dar, dacă va ajunge preşedintele Uniunii şi de acest lucru va depinde intrarea formaţiunii în Parlament, va fi în favoarea părăsirii guvernării.

„Scopul meu, dacă devin preşedinte (al UDMR – n.r.), din programul electoral, este ca UDMR să acceadă în Parlament la alegerile din anul viitor”, a precizat consilierul prezidenţial.

El a menţionat că că în acest moment nu susţine ieşirea Uniunii din Guvern.

„Dar, dacă intrarea noastră în Parlament stă în faptul să fim sau să nu fim la guvernare, atunci eu spun că mai bine să ieşim de la guvernare decât să pierdem reprezentarea politică în Parlament”, a ţinut să precizeze Eckstein Kovacs.

El a menţionat că nu este foarte greu de sondat care este punctul de vedere al electoratului Uniunii şi dacă acest fapt, că organizaţia este la guvernare şi va fi „în continuare o perioadă în mod sigur”, este văzut pozitiv de electorat.

Întrebat dacă în cadrul coaliţiei de guvernare UDMR şi-a atins ţintele, el a răspuns afirmativ, adăugând însă că mai sunt de îndeplinit şi alte deziderate foarte importante, cum ar fi Legea privind Statutul minorităţilor naţionale, o nouă lege electorală „într-un sens care să păstreze reprezentarea proporţională a UDMR în Legislativ” şi reorganizarea regiunilor de dezvoltare în concordanţă cu doleanţele organizaţiei.

„Prezenţa în Parlament este mai importantă pentru mine decât să fim la guvernare”, a conchis Peter Eckstein Kovacs.

UDMR ar trebui să părăsească guvernarea actuală, dacă Executivul nu ia măsuri de relansare economică şi ar trebui să construiască un modus vivendi cu opoziţia, a declarat, joi, la RFI, de senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

„Dacă Guvernul nu va găsi soluţii pentru ieşirea din criza economică, pentru stimularea societăţilor româneşti, prin mecanisme financiare de dezvoltare economică, dacă nu va găsi soluţii pentru atragerea capitalului străin, dacă nu va găsi măsuri de relaxare fiscală, financiară, atunci părerea mea este că UDMR trebuie să iasă de la guvernare şi trebuie să construiască un modus vivendi cu partidele din opoziţia actuală, pentru ca legea învăţământului să rămână intactă în capitolele privind minorităţile după o eventuală schimbare de Guvern, dar să se continue nişte măsuri legislative, pe care UDMR le doreşte: reprezentarea proporţională a reprezentanţilor comunităţii maghiare de la nivel local, la nivel central, un statut al minorităţilor naţionale, recreionarea regiunilor economice, discuţii asupra redesenării hărţii administrative a României, toate acestea trebuie discutate”, a declarat Frunda.

Încă dinainte de intrarea la guvernare alături de PDL, Gyorgy Frunda susţinea că UDMR trebuie să ceară „garanţii”. După intrarea la guvernare, Frunda a susţinut în mai multe rânduri că UDMR trebuie să iasă din Guvern, însă liderii Uniunii au susţinut de fiecare dată că acesta este „o voce singulară” în cadrul formaţiunii.

Liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, care şi-a anunţat în această săptămână candidatura la şefia Uniunii, a declarat, joi, pentru Mediafax, că este justificată solicitarea senatorului Gyorgy Frunda ca Executivul să ia măsuri de relansare a economiei, dar că UDMR nu trebuie să fugă din faţa responsabilităţilor.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras Levente, a declarat, joi, pentru Mediafax, că noua conducere a Uniunii va putea aprecia după primele patru-cinci luni ale anului 2011 dacă măsurile economice vor avea succes şi atunci „va reevalua” ideea de participare la guvernare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă