Elena Băsescu a plecat din PDL pentru a se alătura Partidului Mişcarea Populară, dar nu va mai candida pentru un nou mandat de eurodeputat. Anunţul a venit ieri în contextul în care PMP îi oferise fiicei preşedintelui locul al doilea pe lista de candidaţi, loc eligibil.
La câteva ore după ce şi-a dat demisia din PDL, Elena Băsescu a apărut în conferinţă de presă, alături de preşedintele PMP, Eugen Tomac, şi de Elena Udrea, pentru a anunţa că nu candidează în alegerile pentru Parlamentul European. Susţinând că a strâns cu „foarte mare uşurinţă“ numărul de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi ca independent, Elena Băsescu şi-a justificat decizia de a nu intra în cursă prin dorinţa de a nu lua din voturile PMP. „Nu doresc să iau unul, două sau trei procente din scorul PMP. Doresc ca acest proiect lansat de tatăl meu să reuşească să dea, în 2016, premierul“, a declarat fiica preşedintelui Traian Băsescu. Cât despre oferta PMP, ca ea să-l secondeze pe Cristian Preda pe lista de candidaţi, Elena Băsescu a arătat că ar fi „o favoare mult prea mare“ făcută ei de un partid recent înfiinţat şi că poziţionarea ei pe un loc eligibil ar „dezonora-o“. În contextul disputei publice recente dintre Elena Băsescu şi unii reprezentanţi ai PDL, fiica preşedintelui a precizat că îşi doreşte ca voturile care ar fi fost îndreptate spre ea să fie direcţionate spre PMP, nu spre PDL, partid care „pe poziţii eligibile are persoane care au trecut mult de vârsta pensionării“ sau spre PSD şi PNL, formaţiuni care au pe liste „neveste disperate şi gaşca lor de prietene“.
Elena Băsescu a mai spus că o „tentează“ o candidatură la alegerile parlamentare din 2016. „Doresc să mă clădesc ca om politic în ţară“, a mai spus fiica preşedintelui.
Anterior anunţului de la sediul PMP, Elena Băsescu şi-a dat demisia, printr-un consilier, din PDL. Membrii Biroului Permanent Naţional al PDL ar fi aflat de demisie, potrivit unor surse, printr-un SMS. Întrebat despre plecarea din PDL a fiicei preşedintelui, europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat că „orice om care părăseşte PDL reprezintă o pierdere“, dar a subliniat că Elena Băsescu nu a fost niciodată raportor al PE în cinci ani de zile, în timp ce Cristian Preda, plecat şi el din rândul democrat-liberalilor, a fost o singură dată.
Cum arată acum lista PMP de candidaţi
Primele două locuri pe lista PMP de candidaţi, locuri considerate sigur eligibile, revin lui Cristian Preda şi lui Siegfried Mureşan. Primul, fost membru al PDL şi al aşa-numitului „grup reformist“ din formaţiunea democrat-liberală, este eurodeputat şi a plecat din PDL după o suspendare pe o perioadă de şase luni. Al doilea este consilier pe probleme economice al Partidului Popular European (familie în care vrea să intre şi PMP şi din care mai fac parte PDL şi UDMR) şi a fost consilier al preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului.
Pe locurile următoare se vor afla, ex-miniştrii Teodor Baconschi, Cristian Petrescu şi Daniel Funeriu.
Despre o candidatură a Elenei Băsescu sub sigla PMP s-a vorbit până în ultimul moment. Chiar şi preşedintele Traian Băsescu a sugerat, la un moment dat, că fiica sa ar putea candida din partea PMP. Tot şeful statului le-a transmis membrilor partidului, sâmbăta trecută, cu ocazia participării la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, că trebuie să obţină la alegerile europarlamentare din 25 mai un scor cu două cifre. Potrivit unui sondaj recent realizat de Inscop, PMP ar fi crescut în preferinţele electoratului, ajungând la 9,1% din intenţiile de vot (de la 4,1%, cât avea în ianuarie 2014). Un astfel de scor ar permite partidului obţinerea a trei mandate de eurodeputat.
Alte candidaturi depuse la BEC
După Alianţa PSD-UNPR-PC, care şi-a depus sâmbătă lista de candidaţi, a venit ieri rândul PNL şi UDMR să meargă la Biroul Electoral Central pentru a-şi oficializa intrarea în cursa electorală. Liberalii au anexat la lista lor de candidaţi aproape 1,2 milioane de semnături, iar liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că partidul vizează un scor de 25%.
Tot ieri şi-a depus candidatura, ca independent, fosta campioană mondială la gimnastică Corina Ungureanu.