19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportDuşa: Listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio...

Duşa: Listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, vineri, că listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură, documentele pe care se organizează orice scrutin fiind copii de pe listele electorale, transmite Mediafax.

Mircea Duşa a spus că, în 14 august, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensământului.

Ministrul a precizat că odată cu validarea acestor date preliminare, judecătorii de la Curtea Constituţională vor avea orientativ o cifră de referinţă, dar a subliniat că listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură.

„Documentele pe care se organizează orice recensământ sunt copii după listele electorale”, a precizat Duşa.

După validarea datelor preliminare, vor fi introduse în sistemul electronic fişele de la recensământ, iar în 2013 vor fi anunţate rezultatele finale, a mai spus Mircea Duşa.

„Finalizarea recensământului se va face odată cu introducerea în sistemul electronic a tuturor fişelor”, a mai spus ministrul Administraţiei şi Internelor.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace în 14 august, la ora 9.00, la sediul MAI, reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis în 1 august Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013 şi că rezultatele provizorii „nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste”.

„În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică”, a arătat INS în răspunsul transmis Curţii Constituţionale.

La data de 2 august, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate (Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă), Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie.

Ulterior, Curtea Constituţională, pentru a nu menţine această stare de instabilitate o perioadă de timp atât de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunţa că decizia cu privire la referendum va fi luată în 31 august.

Premierul Victor Ponta declara, în 3 august, că a fost informat de către Institutul Naţional de Statistică că înregistrarea fiecărei fişe completate la recensământ va fi finalizată în 2013, dar că Guvernul este dispus să suplimenteze bugetul instituţiei astfel încât procesul să fie încheiat mai repede.

Ponta spunea că fostul Guvern nu a suplimentat bugetul INS pentru achiziţionarea soft-ului care să permită procesarea rapidă a datelor adunate la ultimul recensământ al populaţiei, desfăşurat anul trecut.

Premierul preciza că Guvernul este dispus să suplimenteze bugetul INS la rectificare, dar că datele recensământului nu pot fi procesate până la sfârşitul lunii august.

La sfârşitul lunii mai, Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor a amânat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din „motive organizatorice”.

Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a mai fost amânată o dată, în 21 mai, pe motiv că schimbările în componenţa Comisiei Centrale a Recensământului nu au permis reunirea în şedinţă de lucru.

Potrivit calendarului anunţat, la 23 mai trebuiau să fie date publicităţii rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.

Datele provizorii comunicate de INS arată că populaţia stabilă numără 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, rezultă o pupulaţie înregistrată de 20.254.866 de persoane. Populaţia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensământul precedent, din 2002, populaţia României a fost de 21.680.974 persoane.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011.

Eurostat a fixat pentru recensământul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu începutul anului 2014.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă