20.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSportDreapta se pregฤƒteลŸte pentru un nou eลŸec รฎn 2014

Dreapta se pregฤƒteลŸte pentru un nou eลŸec รฎn 2014

Multinvocata unificare a dreptei nu doar cฤƒ nu se întâmplฤƒ, dar pare tot mai puลฃin probabilฤƒ. PDL, Forลฃa Civicฤƒ ลŸi MiลŸcarea Popularฤƒ nu reuลŸesc sฤƒ ajungฤƒ la un numitor comun în ceea ce priveลŸte gฤƒsirea unui candidat la preลŸedinลฃie pentru anul viitor.

Democrat-liberalii vor vedea lunea viitoare câลฃi colegi doresc sฤƒ se înscrie în procedura pentru desemnarea candidatului PDL la preลŸedinลฃie. Au trecut trei zile de la demararea înscrierilor, iar dupฤƒ cum se vede treaba, Cฤƒtฤƒlin Predoiu are toate ลŸansele sฤƒ fie singurul doritor. Pentru a pฤƒstra aparenลฃele unei competiลฃii interne, nu este exclus însฤƒ sฤƒ mai aparฤƒ pe final mฤƒcar un nume, fie el ลŸi cu ลŸanse mici de a fi susลฃinut de majoritatea membrilor partidului.

Nu de alta, dar mai toate numele vehiculate pânฤƒ acum fie pฤƒstreazฤƒ tฤƒcerea, fie au respins ideea unei candidaturi la preลŸedinลฃie. DeลŸi s-ar putea trage concluzia cฤƒ PDL duce lipsฤƒ de politicieni demni sฤƒ fie prezidenลฃiabili, democrat-liberalii nici nu sunt dispuลŸi la colaborare cu celelalte formaลฃiuni plasate la dreapta eลŸichierului politic astfel încât sฤƒ gฤƒseascฤƒ un nume care sฤƒ poatฤƒ ลฃine piept candidatului stângii.

Boc vrea sฤƒ rฤƒmânฤƒ primar

Unul dintre numele avansate ca putând fi un bun candidat la preลŸedinลฃie, ex-premierul Emil Boc, a respins ieri ideea intrฤƒrii în cursa internฤƒ din PDL. Arฤƒtând cฤƒ vrea sฤƒ-ลŸi continue mandatul de primar la Cluj-Napoca, Boc a militat însฤƒ, spre deosebire de mulลฃi dintre colegii sฤƒi, pentru unificarea grabnicฤƒ a dreptei. „Cu cât se va face mai târziu aceastฤƒ unificare a dreptei, cu atât se vor diminua ลŸansele victoriei“, a explicat Boc, subliniind cฤƒ „soluลฃia“ stฤƒ într-un singur candidat al formaลฃiunilor de dreapta.

Numele lui Emil Boc a fost avansat de mai mulลฃi lideri democrat-liberali, care au vorbit despre un tandem Boc-Predoiu. Adicฤƒ, primul sฤƒ candideze la preลŸedinลฃie, iar prim-vicepreลŸedintele Cฤƒtฤƒlin Predoiu sฤƒ fie anunลฃat ca viitor premier. „Cฤƒtฤƒlin Predoiu a primit o însฤƒrcinare, nu are de ce sฤƒ sarฤƒ dintr-o barcฤƒ în alta, ori eลŸti premier, ori eลŸti preลŸedintele ลฃฤƒrii“, explica, de pildฤƒ, Cezar Preda, referindu-se la desemnarea lui Predoiu în fruntea guvernului din umbrฤƒ al PDL.

Nu în ultimul rând, numele lui Boc a fost avansat ลŸi de preลŸedintele Traian Bฤƒsescu, potrivit cฤƒruia primarul Clujului ar avea mai mari ลŸanse la prezidenลฃiale decât liderul Forลฃei Civice, Mihai Rฤƒzvan Ungureanu.

Potrivit calendarului stabilit de conducerea PDL, înscrierea în alegerile interne pentru desemnarea prezidenลฃiabilului partidului se poate face pânฤƒ pe 14 octombrie. Cei înscriลŸi vor avea apoi la dispoziลฃie douฤƒ luni pentru a-ลŸi prezenta proiectul pentru România. Desemnarea prezidenลฃiabilului PDL se va face prin votul tuturor membrilor partidului.

Ungureanu vrea, dar nu-l vrea PDL

DeลŸi toate sondajele de opinie nu acordฤƒ PDL decât în jur de 16% din opลฃiunile electoratului, la mare distanลฃฤƒ de USL (chiar ลŸi de PSD ลŸi PNL, în cazul ruperii USL), democrat-liberalii nu iau în calcul o colaborare cu Forลฃa Civicฤƒ sau cu Partidul MiลŸcarea Popularฤƒ. Ba, din contrฤƒ, declaraลฃiile fฤƒcute la adresa acestor formaลฃiuni sunt deosebit de acide.

Sฤƒ luฤƒm, de exemplu, anunลฃul fฤƒcut de Mihai Rฤƒzvan Ungureanu cum cฤƒ ar vrea sฤƒ fie prezidenลฃiabilul dreptei, la care preลŸedintele PDL, Vasile Blaga, a rฤƒspuns cฤƒ PDL are „proceduri interne deja stabilite“ ลŸi cฤƒ nici nu mai este timpul necesar realizฤƒrii unei fuziuni prin absorbลฃie (adicฤƒ Forลฃa Civicฤƒ sฤƒ fie „înghiลฃitฤƒ“ de PDL). Apoi, nu mai departe de începutul acestei sฤƒptฤƒmâni, vicepreลŸedintele Cezar Preda a catalogat Partidul MiลŸcarea Popularฤƒ drept un partid „de frustraลฃi ลŸi de oameni care nu au nici un Dumnezeu“.

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Un francez avรขnd asupra lui 300 de grame de canabis a fost arestat la vama Petea din Satu Mare

Un cetฤƒลฃean francez a fost arestat dupฤƒ ce a fost depistat รฎn timp ce รฎncerca sฤƒ introducฤƒ รฎn ลฃarฤƒ, prin vama Petea, 300 de...

Kosovo – Romรขnia. Cine va difuza partida tricolorilor

Romรขnia va รฎncepe noul sezon din UEFA Nations League cu o deplasare รฎn Kosovo, vineri, 6 septembrie, de la ora 21:45. Cine transmite la TV...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ