30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportDragnea: Propunerile privind poliţia din proiectul de descentralizare nu reprezintă un "casus...

Dragnea: Propunerile privind poliţia din proiectul de descentralizare nu reprezintă un „casus belli”

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că propunerile privind poliţia de ordine publică şi circulaţie rutieră, conţinute de proiectul de descentralizare, nu reprezintă un „casus belli”, el precizând că este deschis la orice discuţie, transmite Mediafax.

Solicitat să comenteze faptul că ministrul de Interne, Radu Stroe, nu susţine proiectul de descentralizare, Dragnea a răspuns: „Foarte bine. E o opinie, o să ţinem cont de ea, o să discutăm”.

El a precizat că că proiectul nu este unul de lege sau de ordonanţă de urgenţă şi nu este în circuitul de avizare, ci cumulează o sumă de propuneri ale autorităţilor locale.

„Sunt deschis la orice discuţie”, a spus Dragnea, întrebat dacă este dispus să renunţe la prevederile din proiect contestate de Stroe.

„Important e să facem descentralizarea – totală sau parţială. Că, în ceea ce priveşte poliţia de ordine publică şi circulaţia rutieră, vor fi trecute aceste competenţe la primarii de oraşe şi municipii, exlusiv sau nu, e important dar nu este un casus belli (motiv de război, n.r.)”, a spus Dragnea.

Citeşte şi Dragnea: Ca deputat, voi vota fără ezitare proiectul Roşia Montană, pe actualele date

El a arătat că a fost informat miercuri dimineaţă de către ministrul de Interne, Radu Stroe, asupra nemulţumirilor sindicatelor din Poliţie, care au ameninţat că vor protesta şi vor picheta Guvrnul dacă acest proiect va fi adoptat.

„Mi-a spus domnul ministru Stroe azi dimineaţă. Le sugerez să facă aceste proteste când discutăm de un proiect de act normativ care intră pe circuitul de avizare. Deocamdată discutăm de nişte propuneri ale autorităţilor locale”, a spus Dragnea.

Ministerul de Interne susţine că o descentralizare a unor componente ale Poliţiei care ar avea efectele asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută, precizând că la MAI, care ar trebui să fie co-iniţiator al unei astfel de iniţiative legislative, nu a fost transmis niciun proiect de OUG.

În ceea ce priveşte posibila trecere a poliţiştilor rutieri şi poliţiştilor de ordine publică în subordinea primăriilor, Ministerul Afacerilor Interne susţine că „orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului”.

„Ministerul Afacerilor Interne (MAI) apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali, respectiv organizaţiile profesionale sau sindicale”, arată marţi Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă de marţi.

Sursa citată a precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind descentralizarea unor instituţii nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, „cu atât mai mult cu cât, în situaţia unei asemenea iniţiative legislative, MAI ar trebui să fie co-iniţiator”.

Conducerea MAI consideră că orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului.

„În aceste condiţii, MAI nu poate susţine o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României”, se mai arată în comunicatul citat.

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă