21.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSportDragnea: Într-o situaţie atât de gravă, PSD nu este deloc preocupat să...

Dragnea: Într-o situaţie atât de gravă, PSD nu este deloc preocupat să întindă cuiva capcane

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, spune că PSD nu este deloc preocupat, într-o situaţie atât de gravă, să întindă capcane cuiva, menţionând că solicitarea de declarare a stării de urgenţă a fost trimisă preşedintelui pentru că acesta este singurul în măsură să facă acest lucru, potrivit Mediafax.

“Motivul solicitării instituirii stării de urgenţă este situaţia deosebit de gravă a în care se află zeci de mii de sinistraţi. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că singurul motiv al cererii adresate preşedintelui României pentru instituirea stării de urgenţă este situaţia deosebit de gravă în care se află zeci de mii de români care continuă să fie izolaţi în propriile locuinţe, fără hrană şi fără sursă de încălzire, în pofida eforturilor autorităţilor locale de a interveni în zonele afectate”, se arată într-un comunicat al PSD.

“Într-o situaţie atât de gravă, PSD nu e deloc preocupat să întindă cuiva capcane şi nici să trateze cu superficialitate legile statului. Ne-am adresat domnului Preşedinte Traian Băsescu pentru instituirea stării de urgenţă întrucât dânsul este singurul în măsură să facă acest lucru. Iar în opinia noastră, aceasta este singura cale legală prin care utilajele şi resursele statului pot fi concentrate în zonele calamitate”, a spus Liviu Dragnea, citat în comunicat.

Acesta a adăugat că legea prevede foarte clar că starea de urgenţă poate fi instituită atunci când există calamităţi naturale, iar în momentul de faţă cel puţin anumite regiuni ale ţării se află într-o astfel de situaţie.

“Nimeni nu a cerut instituirea stării de urgenţă la nivel naţional. Solicitarea vizează în special judeţele Vrancea şi Buzău şi alte localităţi care se află într-o situaţie disperată. După cum a remarcat chiar domnul peşedinte, autorităţile locale nu dispun de utilajele necesare pentru a interveni la înlăturarea unor troiene de patru, cinci sau chiar 10 metri. Aici nu se poate interveni cu două, trei tractoare la care ataşezi o lamă. Avem în schimb utilaje şi resurse umane şi materiale care stau nefolosite în cazărmi şi în depozitele statului, iar pe de altă parte există zeci de mii de oameni izolaţi în frig şi fără hrană. Trebuie deci să depăşim interpretările legale şi să facem posibilă alocarea acestor resurse în zonele cele mai afectate”, a mai declarat secretarul general al PSD.

Liderul PSD a adăugat că dacă starea de alertă ar fi fost declarată cu o săptămână în urmă, aşa cum au cerut preşedinţii de consilii judeţene, atunci multe dintre situaţiile deosebit de grave din prezent ar fi putut fi evitate.

“Potrivit legii, declararea stării de alertă are ca scop tocmai prevenirea şi înlăturarea efectelor unei situaţii de urgenţă. Deci multe lucruri ar fi putut fi prevenite dacă prefecţii ar fi ţinut cont de solicitările autorităţilor locale. Pentru că, tot potrivit legii, prefectul este singurul care poate solicita ministrului de Interne declararea stării de alertă, cu aprobarea primului ministru. E de neînţeles şi de neacceptat blocajul birocratic instituit de prefecţi timp de mai multe zile, în condiţiile în care mii de români erau îngropaţi de vii sub nămeţi, în propriile locuinţe”, a subliniat Liviu Dragnea.Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că liderul USL Victor Ponta i-a cerut decretarea stării de urgenţă în unele zone, şeful statului afirmând că nu se impune o astfel de decizie şi că ori s-a vrut “o capcană în care preşedintele să se repeadă”, ori este vorba de “necunoaşterea legii”.

El a subliniat că, potrivit articolului 93 din legea 453/2004 pentru aprobarea OUG 1 din 1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, instituirea stării de urgenţă prin decret al preşedintelui în caz de producere a unei calamităţi naturale presupune ca toate măsurile administrative se vor dispune prin ordonanţe militare, iar unităţile militare se trec în trepte superioare de pregătire de luptă.

Băsescu a arătat că solicitarea care i-a fost adresată public de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Vasile Mocanu, şi preşedintele PSD, Victor Ponta, referitoare la instituirea stării de urgenţă “ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă”, “ori este vorba de necunoaşterea legii”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că cere şefului statului decretarea stării de urgenţă în zonele afectate de ninsori, menţionând că dacă acest lucru se va întâmpla, va propune, luni, în USL, precum şi parlamentarilor formaţiunii sale, să voteze, în Parlament decizia preşedintelui.

El declarat, într-o conferinţă de presă, la braşov, că în zonele afectate trebuie declarată starea de urgenţă.

Ponta a spus că cere acest lucru şefului statului şi premierului. El a adăugat că dacă se va decreta stare de urgenţă, decizia trebuie validată de Parlament.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă