25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSport"Draga de ANI" se apropie de varianta Felix

„Draga de ANI” se apropie de varianta Felix

» Ministrul Tudor Chiuariu a reimprospatat Legea ANI trimitand la Senat numeroase amendamente.

» Desi a spus ca va sustine forma guvernamentala a Legii ANI, seful MJ pare sa se fi razgandit.

» Amendamentele propuse de el amintesc fix de Legea lustratiei fiscale a conservatorilor.

La aproape zece luni de la intrarea in Parlament, Legea Agentiei Nationale de Integritate pare sa intre intr-un nou impas, generat de data aceasta de modificarile pe care recent inscaunatul ministru al Justitiei, Tudor Chiauriu, vrea sa le aduca actului normativ. Dupa investire, seful MJ a fost solicitat sa-si prezinte punctul de vedere asupra "Dragii de ANI", asa cum fusese ea conceputa de Monica Macovei si adoptata de Guvern. Potrivit presedintelui Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs, Chiauriu a venit insa cu o schimbare de optica: averile dobandite ilicit sa fie confiscate. La baza acestei intentii pare sa se afle o decizie a Curtii Constitutionale, care a respins exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de avocatii lui Dan Ioan Popescu, cu ocazia procesului privind averea acestuia. Aparatorii lui DIP au vizat mai multe articole din Legea nr. 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control. In atentia judecatorilor CC a fost pus atunci, printre altele, articolul potrivit caruia, "daca se constata ca dobandirea unor bunuri determinate sau a unei cote-parti dintr-un bun nu este justificata, Curtea de Apel va hotari fie confiscarea bunurilor sau a cotei-parti nejustificate, fie plata unei sume de bani, egala cu valoarea bunului, stabilita de instanta pe baza de expertiza". O data ce judecatorii Curtii Constitutionale au declarat ca prevederea corespunde Legii Fundamentale (la sfarsitul lunii martie), Ministerul Justitiei pare sa fi preluat ideea din zbor.
"Varianta Monica Macovei mergea pe o alta logica, aceea ca, daca bunurile nu pot fi confiscate, sa fie o raspundere disciplinara. Se poate spune ca varianta propusa de domnul ministru Chiuariu este mai dura decat varianta Macovei", ne-a declarat presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs.
Modificarea de esenta propusa ridica insa cel putin doua semne de intrebare.
Primul este legat de faptul ca aceeasi masura, a confiscarii averilor ilicite, este vehement sustinuta de PC. Conservatorii au de fapt chiar si un proiect propriu, numit Legea lustratiei fiscale, prin care imbogatitii tranzitiei si-ar putea "curata" averile, cu o singura conditie: sa admita ca "au umblat la borcanul cu miere". Propunerea legislativa a fost respinsa insa la unison de patru comisii senatoriale si pare sa aiba sanse mari de a "pica" si in plen.
Al doilea semn de intrebare este legat de pozitia adversa pe care o va starni noua modificare a Legii ANI, in conditiile in care, cu exceptia initiatorilor, aproape toate partidele politice s-au pronuntat impotriva confiscarii averilor ilicite. In acest caz, adoptarea "Dragii de ANI"
ar putea fi taraganata sine die.
ATENtIONARE
PAna ne integram In Oceania, poate
se adopta LEGEA
Precizand ca senatorii sunt "intr-un deficit irecuperabil de timp" referitor la adoptarea Legii ANI, presedintele Comisiei juridice a Senatului, udemeristul Peter Eckstein Kovacs, atentioneaza ca s-ar putea activa clauza de salvgardare pe Justitie. "Daca nu se adopta Legea ANI la timp, riscam activarea clauzei de salvgardare pe Justitie", a declarat Eckstein. "Daca varianta propusa de noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, privind confiscarea averilor dobandite ilicit va avea un acord politic, atunci e de dorit acceptarea ei. In schimb, daca nu exista un astfel de acord, sunt de parere sa adoptam varianta Macovei. Nu cred ca e momentul sa rascolim proiectul lui Chiuariu si sa-l luam de la capat, pentru ca nu avem timp daca nu exista un acord politic care sa asigure o majoritate in Parlament", a mai spus Eckstein. Potrivit acestuia, date fiind amendamentele lui Chiuariu, "Draga de ANI" ar putea trece de Legislativ "pana ne integram si in Oceania".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă