22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSportDoi senatori au fost audiati de Colegiul Dosarelor

Doi senatori au fost audiati de Colegiul Dosarelor

Pe masa CNSAS se afla o serie de dosare ale unor politicieni, a recunoscut presedintele institutiei, Claudiu Secasiu. Deocamdata primii audiati au fost senatorii Sogor Csaba si Ion Basgan.
Presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, a afirmat marti seara, intr-o emisiune televizata, ca in dosarele CNSAS analizate de Directia Investigatii nu ar fi “lucruri spectaculoase”. Secasiu a contrazis-o astfel pe sefa Departamentului Investigatii a CNSAS, Gearmina Nagat, care afirmase ca pe masa Colegiului ar fi ajuns “nume grele” de politicieni. Insa la insistentele realizatorului Secasiu si-a nuantat declaratiile: “Exista persoane publice. Nu pot acum sa le calific care sunt grele si care sunt mai putin importante. Exista cazuri de persoane publice, de persoane care sunt cunoscute, sunt de notorietate si care sunt deja intr-o procedura de analizare”. Claudiu Secasiu a mai recunoscut ca, in conditiile in care CNSAS are acum 1,3 milioane dosare, fata de 10.000 cate avea pana la finalul lui 2004, se pune problema rediscutarii unor cazuri.
Primii parlamentari care au venit ieri la CNSAS au fost doi senatori, unul de la UDMR si altul de la PNL. Udemeristul Csaba Sogor a spus ca a venit sa isi citeasca dosarul, care ar fi fost descoperit dupa ce el il solicitase in anul 2000. Sogor, care a fost preot reformat, a admis ca s-a intalnit cu un colonel de Securitate pe vremea cand era student la Teologie si ca a scris “doua-trei declaratii”. Una dintre acestea se referea la un personaj care ulterior a devenit celebru. “Atunci m-am intalnit cu Laszlo Tokes. Acum 22 de ani am scris o declaratie despre ce am discutat cu el”, a declarat senatorul UDMR, adaugand ca si in 1989 ar fi trimis o scrisoare catre presedintele tarii, “ca sa-l lase in pace pe Tokes”, episod dupa care a fost chemat din nou la Securitate, unde a dat alte declaratii.
“Vreau sa vad ce este in dosarul meu, poate aflu ca nu eu am fost ascultat, ci eu i-am turnat pe altii”, a spus Sogor inainte de audieri. Intrebat daca a semnat vreun angajament cu Securitatea, senatorul a raspuns: “Nu, nu stiu”.
Ion Basgan a repetat dupa audierea din Colegiul CNSAS ca este cercetat din nou ca urmare a unui dosar contrafacut de Securitate, exprimandu-si increderea ca CNSAS va reconfirma decizia din 2004, prin care se atesta ca nu a colaborat cu Securitatea. Dosarul contrafacut ar fi printre cele “predate de Securitate la CNSAS”. El a aratat ca dosarul respectiv contine doar copertele si sase rapoarte anexate, care, dupa parerea sa, “nu sunt piese ale dosarului”. Basgan a declarat ca a fost acuzat ca ar fi “un anume informator Ion Teodorescu”, dar a sustinut ca nu este adevarat.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Infecție cu norovirus: ce este, simptome, tratament

Infecția cu norovirus este una dintre cele mai comune probleme ce apar, la copii și adulți, deopotrivă, în special în sezonul rece. Fiind un...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Cum să ai un birou eco-friendly? 3 sfaturi și recomandări

Un birou eco-friendly presupune utilizarea produselor reciclate sau prietenoase cu mediul, ceea ce duce la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon și a deșeurilor....
Ultima oră
Pe aceeași temă