21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportDOCUMENT Raportul Comisiei Roşia Montană. Parlamentarii laudă proiectul dar propun un cadru...

DOCUMENT Raportul Comisiei Roşia Montană. Parlamentarii laudă proiectul dar propun un cadru legislativ general

Raportul conţine o serie de recomandări pentru Legislativ. Printre altele, comisia consideră, în urma analizei caracteristicilor economice ale proiectului minier de la Roşia Montană, că acesta poate aduce beneficii economice statului român şi poate fi relevant pentru relansarea industriei miniere din România.

Proiectul de lege analizat de Comisie cuprinde atât prevederi referitoare la Proiectul Roşia Montană şi la Acordul privind derularea acestui proiect, cât şi prevederi generale care vizează proiecte de exploatare minieră de importanţă deosebită. Comisia constată că, pentru relansarea industriei miniere din România, este nevoie de un cadru legislativ coerent, adaptat acestui domeniu specific. Comisia recomandă Parlamentului României elaborarea, dezbaterea şi adoptarea unui cadru legislativ, care să prevadă condiţiile pentru realizarea proiectelor de exploatare minieră de importanţă deosebită. 

Analizând licenţa de exploatare a minereurilor auro-argentifere nr. 47/1999, membrii Comisiei au ajuns la concluzia că aceasta, exceptând hărţile referitoare la zăcământ, nu conţine alte informaţii care să justifice caracterul secret al documentului. Ţinând cont de amploarea interesului manifestat pe marginea acestui proiect, Comisia consideră că desecretizarea licenţei poate contribui la restabilirea unui dialog echilibrat şi transparent între susţinătorii şi opozanţii proiectului. De asemenea, acest fapt ar putea conduce la eliminarea suspiciunilor privind existenţa în cadrul licenţei a unor prevederi împotriva intereselor statului român. De aceea, Comisia recomandă Guvernului României şi companiei Roşia Montană Gold Corporation ajungerea la un acord privind desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor ce conţin date de importanţă strategică). 

Analizele comisiei

Deşi Comisia a considerat că Acordul încheiat între Guvernul României şi compania Roşia Montană Gold Corporation nu poate fi parte integrantă a unei legi, aceasta recunoaşte  importanţa pentru statul român a beneficiilor prevăzute în Acord. O analiză comparativa între licenţa de exploatare nr.47/1999 şi acordul propus în cadrul proiectului legislativ relevă faptul că cel din urmă răspunde mult mai bine intereselor statului român, fie că vorbim de interese socio-economice, de mediu sau cultural-patrimoniale. Comisia recomandă menţinerea, în viitorul acord, a tuturor clauzelor referitoare la beneficiile pentru statul român deja negociate de Guvern şi, pe cât posibil, îmbunătăţirea acestora ţinând cont inclusiv de propunerile din prezentul raport. 

Comisia consideră că ministerele implicate în derularea acestui proiect trebuie să demareze de îndată acţiunile de elaborare, dezbatere, analiza şi de altă natură, solicitate în cadrul raportului. Toate acestea trebuie făcute în deplină transparenţă şi cu implicarea instituţiilor de renume, a fundaţiilor şi asociaţiilor care au prezentat un punct de vedere referitor la proiectul minier aflat în dezbatere, dar şi a specialiştilor independenţi din domeniu. 

Comisia solicită acestor ministere să emita avizele aferente Proiectului minier Rosia Montana numai după îndeplinirea tuturor cerinţelor formulate de Comisie, în cadrul prezentului raport.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă