19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportDobre (PNL): Codul electoral propus de PDL este o siluire a votului...

Dobre (PNL): Codul electoral propus de PDL este o siluire a votului cetăţeanului

Deputatul PNL Mureş Ciprian Dobre a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că noul cod electoral dorit de PDL este o expresie a „fricii” partidului şi anulează principiul reprezentativităţii votului, întrucât prin alegerile locale cu un singur tur în fruntea administraţiilor vor ajunge oameni susţinuţi de mai puţin de 20 la sută din totalul celor cu drept de vot, în condiţiile în care votul este facultativ, informează Mediafax.

Deputatul Ciprian Dobre a declarat că la începutul săptămânii viitoare va pune în discuţia grupului parlamentar liberal propunerea introducerii votului obligatoriu, ca răspuns la dorinţa de „siluire a votului cetăţeanului” prin noul cod electoral dorit de PDL.

„Codul electoral propus de PDL constituie, de fapt, o siluire a votului cetăţeanului. O astfel de manieră de vot majoritar reprezintă, de fapt, frica pe care-o are PDL faţă de propriii cetăţeni ai României. PDL acţionează acum sub imperiul fricii, este un partid speriat. Cred că pentru un primar, un preşedinte de consiliu judeţean ales de cei 35 la sută care vin la turul I şi de unde se desprinde o majoritate de 17 la sută, e ceva imposibil să îi reprezinte pe toţi cetăţenii. PDL tinde şi vrea să învingă reprezentativitatea votului. El doreşte, de fapt, ca prin maniera de purtare a campaniei electorale – a se vedea maniera EBA, mita şi frauda din ziua votului, cu autocarele PDL la Compania Naţională a Huilei şi altele – încearcă să îşi menţină, disperat, actuala poziţie, care evident va fi şubrezită”, a spus Dobre.

Deputatul a opinat că, dacă va deveni realitate codul electoral propus de PDL, opoziţia trebuie să răspundă cu o contrapropunere – introducerea votului obligatoriu, pentru că doar o prezenţă mare la urne poate garanta reprezentativitatea alesului.

„Votul obligatoriu este singurul care poate să aducă la urne peste 80 la sută din cetăţeni. Oferirea posibilităţii comode a votului facultativ, cum e azi reglementat de Constituţia României, va da, de fapt, un avans PDL. Or, eu cred că România astăzi nu trebuie să acorde un avans electoral unui partid speriat, căruia îi este frică să stea cu faţa spre propriii cetăţeni”, a spus Dobre.

El a precizat că introducerea votului obligatoriu ar trebui să nu fie însoţită de amenzi, ci de măsuri care să îl determine pe cetăţean să meargă la urne.

„Nu văd niciun fel de sancţiune, la votul obligatoriu, ci următorul lucru: dacă nu te-ai prezentat la vot, nu poţi cere subvenţie la căldură sau nu primeşti lemne, sau nu beneficiezi de reduceri la taxe şi impozite sau nu-ţi poţi înscrie copilul la o şcoală gratuită. Trebuie să fie nişte presiuni asupra cetăţeanului, şi nu neapărat o sancţiune. Cred că trebuie să avem măsuri proactive, atunci când vorbim despre votul obligatoriu, şi nu neapărat sancţionarea cetăţeanului. Nu ştiu, dau un exemplu: te duci la vot, ai 15 la sută reducere la impozitul pe casă, primeşti în acel an o asigurare gratuită sau cu reducere de 70-80 la sută. Ceva de acest gen, în orice caz, ar trebui să căutăm, pentru a nu face cadou PDL-ului România, o ţară”, a afirmat el.

În acelaşi context, deputatul a spus că ar fi de acord cu introducerea votului cu două tururi de scrutin la alegerile parlamentare şi că, la alegerile locale, ar trebui să se traseze colegii electorale în toate zonele judeţului, pentru alegerea consilierilor judeţeni, şi în cartierele oraşelor, pentru consilierii locali, astfel încât interesele tuturor cetăţenilor să poată fi reprezentate.

El nu a putut estima ce costuri suplimentare ar presupune noua delimitare a colegiilor electorale.

Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, raport negativ propunerii de modificare a Legii 267/2004, care prevede ca alegerea primarilor să se facă într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj.

Propunerea a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari PDL, dar şi de unii deputaţi PSD, precum Mircea Duşa, Dumitru Ioan, Laurenţiu Nistor, Vasile Mocanu, Florin Ciprian, Cornel Resmeriţă, Ioan Roman.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă