Preşedintele PNL Ilfov a declarat că va semna pactul de neagresiune propus de PSD numai după o discuţie cu liderii USL, în timp ce şefa socialiştilor din Ilfov, Gabriela Firea, spune că, dacă Marian Petrache nu semnează, „nu doreşte binele USL”.
„Aştept să mă întâlnesc cu domnul Victor Ponta şi cu domnul Crin Antonescu încă din vara lui 2013, mai exact din august, atunci când doamna Firea făcuse o majoritate cu PDL-ul. După ce mă întâlnesc cu domnul Ponta şi cu domnul Antonescu şi cu doamna Firea, nu am nimic împotrivă să semnăm un protocol de colaborare. Sunt de acord că trebuie să avem un protocol, că trebuie să colaborăm. Aştept să ne întâlnim şi să rezolvăm problemele între noi şi după aceea facem protocolul. Numai în aceste condiţii”, a spus liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, pentru Agerpres.
Citeşte şi: Discuţie Ponta-Antonescu, despre problemele de colaborare ale USL
Pe de altă parte, Gabriela Vrânceanu a declarat că, în situaţia în care preşedintele PNL Ilfov nu va semna pactul de neagresiune propus de PSD, atunci „va demonstra că nu doreşte binele USL-ului, şi vom aştepta reacţia co-preşedinţilor USL la nivel naţional”.
„PSD Ilfov a transmis preşedintelui PNL Ilfov pactul de neagresiune în cadrul filialei USL. Aşteptăm o reacţie în aceste zile. Nu presăm pe nimeni, dar nici nu putem aştepta la nesfârşit. PNL trebuie să înţeleagă faptul că nu poate acorda posturi de conducere PDL-ului, în administraţia publică locală şi în alte instituţii, pe locurile alocate PSD, prin Protocolul USL la nivel naţional. De asemenea, noi dorim o garanţie că resursele financiare de la Consiliul judeţean şi din surse guvernamentale vor fi distribuite către toate localităţile din Ilfov, nu doar acolo unde preşedintele CJ are amici”, a susţinut Gabriela Firea.
Citeşte şi: Antonescu, şedinţă cu membrii PNL
Prin pactul de neagresiune şi de colaborare între PSD şi PNL la nivelul judeţului Ilfov, în perspectiva alegerilor europarlamentare din 2014, Firea propune în primul rând organizarea unei şedinţe extraordinare sau de îndată a Consiliului judeţean Ilfov în vederea „aplicării Protocolului USL la nivel naţional, declinat la nivel judeţean, şi anume pentru revenirea în funcţii a vicepreşedinţilor CJ din partea PSD şi UNPR, în locul cărora au fost impuşi, împotriva Protocolului USL, vicepreşedinţi PDL şi PNL”.
De asemenea, acest document odată semnat va atrage după sine obligativitatea părţilor de a se consulta înainte de distribuirea oricăror resurse financiare, indiferent dacă ele provin de la Consiliul judeţean sau din surse guvernamentale, pentru a se asigura „dezvoltarea uniformă a tuturor localităţilor, inclusiv a celor conduse de primari din afara USL, şi o repartiţie corectă, echitabilă, partenerială a acestora”.