Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, provenit din PSD, a formulat luni o scrisoare deschisă către ambasadele acreditate la București, în care susține că se încearcă o "politizare serioasă" a Agenției Naționale de Presă, a Radioului și a Televiziunii naționale.
Alexandru Giboi consideră că această tentativă a pornit printr-un proiect legislativ care ar permite schimbarea lui din funcția de director general al Agerpres.
"În forma actuală, legea limitează influența politică asupra Agenției la numirea unui director general de către Prim Ministrul în funcție, o numire ce este urmată de către un vot în Parlament. Politizarea serioasă ar fi rezultatul noii legi, care va permite Parlamentului să demită directorul general AGERPRES după cum găsesc de cuviință factorii politici decizionali, deoarece proiectul ce se află la Parlament nu menționează criterii profesionale ce pot servi drept bază a votului împotriva raportului de activitate", spune actualul director general.
Alexandru Giboi îl contrazice pe ministrul Culturii, care susținuse că șeful Agerpres ar fi "singurul oficial inamovibil".
"Declarația ministrului Lucian Romașcanu, din care rezultă că directorul general AGERPRES este singurul oficial inamovibil din sistemul public este, de asemenea, greșită. O mai mare atenție asupra instituțiilor publice l-ar fi obligat pe ministru să ia în considerare, spre exemplu, Constituția României, mai specific articolul 140, paragraful 4, ce reglementează Curtea de Conturi: 'Consilierii de conturi sunt numiți de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Membrii Curții de Conturi sunt independenți în exercitarea mandatului lor și inamovibili pe toată durata acestuia. Ei sunt supuși incompatibilităților prevăzute de lege pentru judecători.' Dacă inamovibilitatea este o problemă, ar putea fi necesar ca ministrul să propună modificarea Constituției, pentru a fi 'modernizată' după placul său", comentează Alexandru Giboi.