19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportDin culisele Congresului: Geoana si Ponta s-au pandit reciproc, delegatii au numarat...

Din culisele Congresului: Geoana si Ponta s-au pandit reciproc, delegatii au numarat orele pana la plecare

Mircea Geoana si Victor Ponta, contracandidati pentru sefia PSD, s-au pandit reciproc pe parcursul integii zile, nerabdarea caracterizandu-i si pe delegati, dornici sa plece mai repede acasa, pentru a economisi banii ce ar fi platitj pentru cazarea la hotel, scrie NewsIn.

Pe langa discursurile de la tribuna, infruntarea Ponta-Geoana s-a dus si in sala pe un ton mai discret, dar la fel de intensa. La putin timp dupa ce Radu Mazare si-a anuntat sprijinul pentru Victor Ponta, Mircea Geoana a sesizat pericolul si a facut o plimbare prelungita prin sala pentru a-i convinge pe delegati sa-l voteze. Multe maini stranse, remarci glumete, dar totul cu o miza foarte serioasa. Cum Ponta nu era obligat sa stea priponit la prezidiu a avut o misiune mai usoara in peregrinarile sale prin sala in cautare de simpatie.

Cand si cand, drumurile celor doi s-au intretaiat si nu au lipsit sagetile aruncate cu zambetul pe buze. Astfel, la un moment dat, Geoana l-a reperat pe deputatul Emil Radu Moldovan, liderul filialei din Bistrita-Nasaud, una din principalele sustinatoare ale lui Ponta. "Or sa fie alegeri corecte, Radule. Ca la tine in judet", s-a adresat Geoana lui Moldovan. Niciun raspuns. "Ai o fata…", a continuat presedintele PSD. "Sunt obosit, domnule presedinte", a raspuns finalmente Moldovan, replica care nu l-a satisfacut pe Geoana: "Ei obosit. Te apasa ceva… Lasa ca vii la spovedanie".

Challengerul Victor Ponta era inconjurat, pe masura ce sansele sale cresteau, de din ce in ce mai multi reporteri si delegati. La un moment dat i s-a atras atentia ca era "monitorizat" din spate de chiar "campionul en-titre" al partidului. "Asta e rolul generatiilor mai tinere, sa ne urmareasca din spate", a raspuns Ponta.Geoana nu a ramas dator la capitolul intepaturi si cand a dat din nou peste un grup compact de sustinatori ai lui Ponta a remarcat cu voce tare: "Ce se da aici? Pentru ce se sta la coada?".

Senatoarea Lia Olguta Vasilescu si pesedistii doljeni l-au insotit pe Geoana cand a venit sa voteze. "Data viitoare poate votam si noi in ordine dupa scorul electoral, nu mai stateam atat la coada", a spus Vasilescu, facand referire la scorul bun al filialei. Pe Geoana asta l-a deranjat mai putin, avand timp sa converseze cu prietenii la telefon. "Da, ma vedeti la televizor?", a spus el inainte de a se intoarce spre camere.

Unul din sustinatorii lui Geoana, Marian Vanghelie, a avut grija sa-i mobilizeze partizanii. Cand delegatii de la Giurgiu se indreptau in bloc spre cabinele de vot, le spunea pe un ton vioi: "Cu Gionica, cu Gionica". Alti lideri de filiala erau mai putin increzatori in capacitatea lor de a-i face pe delegatii din judetele pe care le pastoreau sa voteze cum au decis ei. "Decizia a fost pentru Geoana, dar n-am nicio garantie ca-l vor vota. Majoritatea lor sunt tineri, mai aproape de varsta ca Ponta. In schimb, am in judet primari care chiar m-au intrebat ingrijorati daca dam partidul pe mana lui Ponta. Nici nu stiu ce sa le zic ca-i inteleg si pe unii si pe altii", a spus un lider de filiala din nordul tarii. Acesta era preocupat si de costurile pe care le presupune congresul. "Pana votam noi se prelungeste si mai trebuie sa-i mai cazez o noapte la hotel. Peste 40 de oameni. Inca un Congres si intram in faliment", a spus cu naduf pesedistul.

In schimb, unii dintre delegati erau mai putin preocupati de aceste aspecte. Unul dintre ei, cu puternic accent ardelenesc, si-a intrebat un coleg ce "notabilitati" ale partidului a mai vazut. "Pe Nichita, primarul din Iasi", a venit raspunsul. "Ei, saracie… Asta nici nu stie mere bine pa drum", a sosit imediat replica. In schimb, un moldovean in jurul a 60 de ani era preocupat mai degraba de formele colegelor de partid mai tinere. "Ai vazut si bucati buni is si pe-aisea?", isi intreba un coleg care friza si el andropauza.

Altii erau totusi ingrijorati de perspectiva de a-si petrece noaptea intreaga la Romexpo. Daca un pesedist lua in calcul varianta unui tur 2, un altul refuza sa admita o asemenea posibilitate: "Ce tur 2? Mai e doar Geoana, Ponta si doamna aia ciudatica. Sa dea dracu sa scapam."

Insa reuniunea de la Romexpo nu a fost doar Congresul lui Geoana si al lui Ponta, ci si al celor peste 60 de candidati la cele 15 posturi de vicepresedinte, multi dintre ei tiparind materiale publicitare in care isi faceau cunoscute ideile. Unii dintre ei, precum senatorul Dan Sova a trebuit sa indure si mici intepaturi din partea colegilor. "Sova, ce zici, iesi al saispelea?", l-a intrebat malitios un amic pe senator.

Insa Sova s-a luat in serios, in sala circuland fluturasi cu poza sa. Senatorul era doar unul dintre cei care au pregatit asemenea materiale. Chiar si liderul filialei belgiene a PSD, Dan Luca, s-a ocupat de promovarea candidaturii sale. Astfel la toaleta langa care au fost amplasate cabinele de vot era lipit un afis cu programul sau ce era imparti in trei sectiuni: "Dan Luca, cine este", "Dan Luca, ce vrea" si "Dan Luca, ce propune". Insa majoritatea acestor materiale au sfarsit prin a fi aruncate pe jos. Materiale programatice ale lui Geoana, Mitrea sau Nastase au ajuns sa fie calcate in picioare de cei peste 1600 de delegati. Copacii patriei transformati in hartie inscrisa cu idei, cu urme de talpi pe ele si amestecate printre peturi goale descriau peisajul ultimelor ore de congres.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă