19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportDilema la Buzau: "Geoana merita si nu prea sa fie reales"

Dilema la Buzau: „Geoana merita si nu prea sa fie reales”

Congresul PSD de sambata ii va gasi pe delegatii buzoieni impartiti intre gruparea lui Ion Vasile si cea a lui Constantin Boscodeala. Unii trebuie sa voteze cu Mircea Geoana, iar ceilalti, cu oricine impotriva lui Mircea Geoana. Mai deunazi il vroiau pe Nastase, acum l-ar sustine pe Victor Ponta.

Tabara de sustinatori ai lui Mircea Geoana la Buzau este usor de identificat: presedintele organizatiei, senatorul Ion Vasile, si primarii de pe Valea Buzaului, adica mai mult de jumatate din delegatii la congres. Decizia a fost luata la conferinta judeteana, unde liderul Ion Vasile detine majoritatea voturilor. Desi nu prea mai cred in Mircea Geoana, edilii locului se lasa pe mana sefului lor judetean. Primarul din comuna Sapoca, Laurentiu Manea, spune ca Geoana "merita si nu prea merita sa fie reales". "A pierdut alegerile. Dar acum nu noi decidem", a fost concluzia lui Manea. La randul sau, primarul de la Lopatari, Lefter, il sustine pe Geoana, cu o conditie: "Sa castige alegerile corect".

De cealalta parte, aripa anti-Vasile, formata din notabilitatile orasului (primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, si presedintele consiliului judetean, Victor Mocanu), se arata debusolata dupa retragerea din cursa a lui Adrian Nastase. Este posibil sa fie sprijinit Victor Ponta, dar nu este exclus sa se mearga si spre Cristian Diaconescu. Oricum, "opozitia" din filiala isi va negocia la sange votul dat la congres si va cere protectia  "centrului" in batalia dusa cu presedintele filialei buzoiene. "O sa vedem ce o sa facem. Este buna varianta Victor Ponta, dar ne trebuie garantii ca o sa fim protejati dupa congres", ne-a declarat viceprimarul Marcel Ceolacu, apropiat al primarului Boscodeala. De partea cealalta, senatorul Ion Vasile declara ca, la adunarea statutara care a decis cine sa fie cei 39 de delegati buzoieni care vor participa la congres, s-au inregistrat numai noua voturi impotriva din cei peste o suta de participanti.

Miza conflictului de la Buzau: institutiile locale
Povestea rupturii din PSD Buzau a inceput in 2009, moment in care liderii PSD Buzau s-au certat ca la usa cortului pentru impartirea functiilor de conducere in deconcentratele judetene, cand partidul a intrat la guvernare alaturi de PDL. Senatorul Ion Vasile, presedintele filialei, isi dorea painea si cutitul pentru controlul institutiilor locale. Dar ambitiile sale s-au impiedicat nu de PDL, ci de prietenii din PSD. Primarul Boscodeala avea clientii sai de la primarie pe care ii dorea in functii, iar seful consiliului judetean, Mocanu, astepta demult momentul  sa-si promoveze sotia in fruntea finantelor locale, unde era de prea mult timp  director adjunct. "L-ai pus pe fii’tu in Parlament, acum iti vrei si sotia la conducere? Nu da bine la imagine", ar fi reactionat Vasile, in primavara anului 2009, cand s-au impartit locurile in deconcentrate. Senatorul a confirmat pentru Romania libera ca s-a opus promovarii doamnei Mocanu: "Mocanu a ajuns presedinte al consiliului judetean dupa ce a plecat de la PDL si ar fi pierdut alegerile in fata democratului Cezar Preda daca nu-l ajutam noi. Eu l-am sustinut si pe Mocanu, fiul, sa ajunga deputat in forul statutar, dar cand a fost vorba de finante, n-am mai fost de acord. Erau multi colegi de-ai nostri care facusera performanta, care adunasera voturi la alegeri, care meritau sa fie rasplatiti cu ocuparea de functii publice".

Conflictul a lasat urme adanci. Campaniile PSD pentru europarlamentare si prezidentiale au fost practic duble la Buzau, existand o adevarata concurenta intre cele doua tabere, cu sponsori diferiti si staff-uri de campanie diferite. Lucrurile s-au agravat dupa ce Ion Vasile ar fi "aranjat", in vara anului trecut, o conferinta judeteana unde a fost reales, desi numarul dusmanilor sai crestea exponential. Sustinatori ai lui Mircea Geoana, chiar si deputatii Carmen Moldovan si Adrian Mocanu, ii devin inamici. Acestia au facut presiuni la centru pentru a-l inlocui din functie pe presedintele filialei. Dar Ion Vasile a rezistat si si-a recastigat functia la congresul extraordinar. Iar a doua zi a inceput reprimarea revoltei din organizatie: patru consilieri judeteni si doi municipali au fost dati afara din partid, iar Boscodeala si Mocanu, demisi din functiile de prim-vicepresedinte si vicepresedinte ale organizatiei Buzau.

Votul pentru Geoana nu se impiedica de un scaun rupt de perete
Comisia centrala de disciplina a PSD a refuzat sa judece excluderile de la Buzau, dar Mircea Geoana s-a grabit sa-i dea dreptate lui Vasile. Asperitatile dintre cei doi disparusera din senin in apropierea alegerilor din PSD. Aceste asperitati erau pe cale sa devina legendare la Buzau. Demn de luat in seama este un episod de anul trecut povestit de un lider PSD buzoian, martor la un conflict dintre Geoana si Vasile: "Ion Vasile era in biroul lui Geoana, s-au certat rau de tot. La un moment dat, presedintele filialei a luat un scaun si l-a rupt de perete. Apoi a urlat la el ca este chirurg si ca a doua oara nu mai rateaza". Ion Vasile nu confirma scena, acuzand povestitorul, care a tinut sa-si pastreze anonimatul, de "minciuna", "mitocanii" si "inventii", dar admite ca a avut mai multe discutii in contradictoriu cu Mircea Geoana. Unul dintre subiecte ar fi fost chiar seful consiliului judetean, Mocanu. "L-am sprijinit in administratie, dar acum nu poate sa hotarasca de unul singur, trebuie sa aplice politicile noastre social-democrate", isi sustine punctul de vedere Ion  Vasile, regretand asocierea cu fugarii din PDL. "Cand a venit la PSD, Mocanu a promis ca vine cu 30-40 de primari, dar a adus 11, din care patru au si pierdut alegerile", se plange seful de filiala. Cat despre sustinerea fara echivoc pentru Mircea Geoana, Ion Vasile se declara "impresionat" de felul in care actualul lider al PSD "a deschis niste cai de comunicare cu sefii de filiale, a inteles ca nu suntem niste simpli adunatori de voturi", astfel ca, acum, Ion Vasile s-a integrat intr-o echipa unde poate face reprosuri "fara probleme, fara consecinte".
De partea cealalta a baricadei, Adrian Nastase a sarit in ajutorul "prigonitilor" din organizatia buzoiana, pregatindu-si terenul pentru a castiga adepti prin tara. El i-a adus in sala, la sedinta Consiliului National de acum doua saptamani, pe primarul Boscodeala si viceprimarul Ceolacu, in calitate de delegati la acest for, dar netrecuti pe lista intocmita de seful de filiala, Ion Vasile.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă