21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportDespre dreptul la nepotism

Despre dreptul la nepotism

Parlamentarii care ocupă şi poziţia de rector universitar mai au o lună să aleagă la ce renunţă. Unul dintre cei vizaţi anunţă război în justiţie.

Noua Lege a educaţiei, intrată în vigoare ieri, le interzice rectorilor să fie, în paralel, şi oameni politici. Deşi mai au la dispoziţie doar 30 de zile pentru a alege încotro se îndreaptă, cei vizaţi ameninţă deja că vor apela la justiţie dacă ministerul lui Daniel Funeriu îi va forţa să renunţe la una dintre calităţi.

„Nimeni nu poate fi mai presus de lege, iar Legea educaţiei spune la articolul 364, alineatul 2, că prevederea se aplică în cazul viitoarelor mandate. Nu mă poate nimeni constrânge să optez pentru una dintre cele două funcţii. Dacă va încerca cineva, vom merge în justiţie”, spune senatorul Nicolae Robu, rector al Universităţii Politehnice din Timişoara.

Oficialii din Ministerul Educaţiei resping acest tip de argumente şi trimit la articolul 130, potrivit căruia „persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”.

„Legea vorbeşte explicit despre incompatibilitatea între calitatea de conducător într-o universitate şi cea de om politic. Ea îi oferă celui în cauză dreptul de a alege”, afirmă Tudorel Urian, consilier al ministrului Funeriu.

Rectorul Nicolae Robu interpretează într-o manieră proprie şi articolul din lege care prevede că persoanele aflate în relaţie de rudenie nu pot ocupa concomitent funcţii care să îi plaseze într-o poziţie de conducere una faţă de cealaltă.

„Nici vorbă de aşa ceva! Legea spune că nu pot fi în relalaţie de subordonare directă, de genul: şef de catedră să aibă în subordine fiu, de exemplu. Sau rector să aibă în subordine prorector sau decan”, spune Robu, ai cărui doi copii ocupă poziţii de asistenţi în universitatea condusă de tatăl lor. Ministerul Educaţiei este însă tranşant: „Este clar, rectorul este într-o poziţie de conducere faţă de asistenţi, deci este un caz de incompatibilitate”, susţine consilierul Tudorel Urian. Şefii universităţilor care refuză să respecte legea nu vor scăpa nepedepsiţi. „Nu va fi permisă această stare de incompatibilitate. Practic, universitatea respectivă va funcţiona în afara legii şi va suferi consecinţele, care pot ajunge până la nerecunoaşterea diplomelor, oprirea tuturor finanţărilor sau demiterea rectorului de către ministru.”

Rectorii din Parlament

Ecaterina Andronescu, deputat PSD – Universitatea Politehnică, Bucureşti Nicolae Robu, senator PNL – Universitatea „Politehnica”, Timişoara Ştefan Drăgulescu, deputat PDL – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Timişoara Florian Popa, deputat PSD – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti.

Modificări:
*rectorii nu pot fi şi oameni politici
*persoanele aflate în relaţie de rudenie nu pot ocupa concomitent funcţii care să îi plaseze într-o *poziţie de conducere una faţă de cealaltă
*profesorii pot fi pensionaţi şi în timpul anului şcolar
*învăţământ obligatoriu de la vârsta de 6 ani
*clasa a IX-a trece la gimnaziu
*la cerere, şcolarul poate să nu frecventeze orele de religie
*în învăţământul preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor, toate disciplinele se studiază în *limba maternă, cu excepţia Limbii şi literaturii române
*istoria şi Geografia se predau în limba maternă
*universităţile renunţă la specializările şi programele de studii neacreditate sau neautorizate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă