9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportDeputații refuză să țină cont de deciziile instanțelor

Deputații refuză să țină cont de deciziile instanțelor

Consecvenți în strategia lor de ignorare și chiar sabotare a justiției, aleșii încearcă o nouă lovitură la adresa Agenției Naționale de Integritate și sunt la un pas de reeditarea „episodului Mora“. Beneficiar este, de data aceasta, deputatul PSD Constantin Adăscăliței, trimis în judecată, acum câteva luni, de procurorii DNA.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a discutat, ieri, la exact cinci luni de la formulare, cererea ANI de revocare a mandatului deputatului PSD de Iași Constantin Adăscăliței, declarat incompatibil, definitiv, de instanța supremă. Potrivit legii, odată constatată definitiv starea de incompatibilitate intra în vigoare interdicția de a mai ocupa, timp de trei ani, vreo funcție publică. Ei bine, ignorând total decizia Curții Constituționale din iulie 2014 – care spunea că interdicția de trei ani se aplică pentru „orice“ funcție publică, nu doar pentru cea care a generat incompatibilitatea -, deputații-juriști au susținut, ieri, cu seninătate, că nu există vreun temei pentru încetarea mandatului lui Adăscăliței. Părerea unanimă a aleșilor prezenți la dezbateri, inclusiv a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), a fost că social-democratului nu-i poate înceta mandatul deoarece nu s-a aflat în incompatibilitate în funcția de deputat, ci în cea de consilier județean.

Mai mult, în încercarea de a găsi tot felul de portițe pentru apărarea colegilor incompatibili, deputații-juriști au descoperit acum și un vid legislativ, ca și cum Parlamentul nu ar avea tocmai misiunea de a aproba, modifica și completa acte normative. „Există un vid legislativ în sensul că nu există în Constituție posibilitatea de încetare a mandatului de deputat pentru o interdicție și nu există în Statutul parlamentarului sau în Regulament o procedură de încetare a mandatului în cazul interdicției de a ocupa funcția de deputat“, a explicat Ciprian Nica (PSD), vicepreședinte al Comisiei juridice.

În cele din urmă, cu 11 voturi „pentru“ și 5 „împotrivă“, Comisia a transmis conducerii Camerei un punct de vedere potrivit căruia lui Adăscăliței nu îi poate înceta mandatul. Iar pentru ca sfidarea la adresa ANI și a instanței (repetăm, există o decizie definitivă a Curții Supreme privind incompatibilitatea deputatului PSD de Iași), Comisia a mai cerut conducerii Camerei să ceară Agenției să precizeze dacă are cunoștință că Adăscăliței -s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în timpul mandatului de deputat.

Pe cine apără

În iunie 2012, ANI a constatat că Adăscăliței, la acel moment consilier județean la Iași, s-a aflat în incompatibilitate, deoarece firma la care era asociat a încheiat un contract cu o societate comercială al cărei unic acționar era tocmai CJ Iași. După ce Curtea de Apel Iași a menținut raportul de evaluare al ANI, iar Adăscăliței a ajuns în Parlament, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, definitiv, pe 23 martie 2015, că social-democratul s-a aflat în incompatibilitate.

Patru luni mai târziu, în iulie 2015, același Adăscăliței avea să fie trimis în judecată, sub control judiciar, împreună cu fiul său și alți patru inculpați, deoarece ar fi efectuat operațiuni financiare incompatibile cu funcția de deputat. Potrivit procurorilor DNA, acesta ar fi și folosit cu rea-credință bunurile și creditul unei firme aflate în litigiu. 

Precedentul Akos Mora

Fostul senator PNL a primit, în septembrie 2013, o decizie definitivă de incompatibilitate de la Curtea Supremă. Avea să-și piardă funcția de abia în noiembrie 2014 și nu pentru că Senatul ar fi binevoit să respecte legile și ar fi luat act de încetarea mandatului, ci pentru că Mora și-a dat demisia, în urma scandalului izbucnit. Pe durata celor 14 luni scurse atunci, ANI a formulat nu mai puțin de patru cereri către Parlament de revocare a mandatului senatorului PNL, CSM s-a implicat printr-o sesizare la -Curtea Constituțională, iar judecătorii CCR s-au pronunțat de două ori, ultima dată în iulie 2014. Acum, o luăm de la început, doar că numele este altul.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă