13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportDeputatii au tinut cu dintii de bugetul lor marit

Deputatii au tinut cu dintii de bugetul lor marit

La Camera Deputatilor, criza va fi infruntata anul acesta cu masini si mobilier noi, dar si cu plimbari dese in tara si in strainatate, in conditiile in care "alesii" au refuzat sa tina cont de indemnul la retinere si si-au pastrat marirea de buget.

Criza economica se opreste la usa Camerei Deputatilor, au decis ieri "alesii", cand si-au votat un buget care numai de austeritate nu este. E vorba de 301,79 milioane de lei (circa 70,3 milioane de euro), cu 22,1% mai mare decat au avut in 2008, cand "economia duduia". Cresteri substantiale regasim la capitolele cheltuieli de personal (191,67 milioane de lei, cu 18,8% mai mult fata de anul trecut) si cheltuieli pentru bunuri si servicii (73,12 milioane de lei, cu 29,6% mai mult decat in 2008). Sume frumoase se pot observa si in ceea ce priveste sporurile si primele: 8,6 milioane de lei pentru sporul de vechime, 3,7 milioane de lei pentru sporul pentru conditii de munca, 12,1 milioane de lei pentru alte sporuri, 2,9 milioane de lei pentru ore suplimentare, 9,5 milioane de lei pentru fondul de premii si 2,8 milioane de lei pentru primele de vacanta. Pentru deplasarile interne, deputatii si-au acordat 30,9 milioane de lei, iar pentru cele in strainatate – 4 milioane de lei.

 

Pentru masini, echipamente si mijloace de transport s-au alocat 14,9 milioane de lei, iar pentru mobilier si birotica – 4 milioane de lei. In favoarea bugetului marit s-au pronuntat in plenul Camerei pedelistii si pesedistii, in vreme ce liberalii au inceput sa paraseasca sala in momentului votului, pentru ca ulterior sa-l conteste. Cu ocazia dezbaterilor generale, fostul ministru Eugen Nicolaescu a cerut intoarcerea proiectului de buget la comisia de specialitate pe motiv ca nu a fost inclus un amendament de-al sau, de reducere a cheltuielilor cu 70%. Propunerea PNL a fost insa respinsa, intrunind 118 voturi "impotriva", 42 "pentru" si 10 abtineri. "Sa votam acest buget, sub rezerva ca nu-l vom cheltui pe tot", a argumentat Mircea Toader, lider al grupului PDL din Camera Deputatilor. In lipsa liberalilor, care s-au ingramadit sa paraseasca sala in momentul declansarii procedurii de vot, bugetul marit a fost adoptat cu 134 de voturi "pentru".

 

Ulterior, liberalii si-au anuntat intentia de a contesta votul, pe motiv ca nu ar mai fi fost intrunit cvorumul de sedinta. "Neparticiparea la vot nu inseamna ca n-ai fost la sedinta (…) Asa ca puteau sa fuga cu doua maini si cu doua picioare din sala, n-au apucat sa fuga pana s-a incheiat votul", a replicat deputatul PDL Cezar Preda.
Ulterior, Biroul Permanent a amanat luarea unei decizii, dupa ce propunerea PNL de anulare a votului dat in plen asupra bugetului a intrunit patru voturi "contra" (PSD± PC si PDL) si patru voturi "pentru" (PNL si UDMR).
De altfel, si in sedinta de luni a Biroului Permanent al Camerei "alesii" si-au manifestat nemultumirea fata de ideea de a renunta la unele proiecte doar pentru a nu-si afecta si mai mult imaginea. Concret, nu au fost imbratisate propunerile de micsorare a sumei acordate pe luna pentru cazare si nici a sumei forfetare. "Un parlamentar american primeste anual un milion de dolari.

Faceti comparatie", si-a declarat nemultumirea udemeristul Marton Arpad-Francisc. Tot ieri, senatorii si-au aprobat propriul buget, in suma de 120,5 milioane de lei, cu circa 8 milioane de lei mai putin decat in 2008.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă