10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDe ce joacă Tăriceanu cartea anti-Băsescu

De ce joacă Tăriceanu cartea anti-Băsescu

Cu o zi înainte de a-și lansa propria platformă politică, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ieșit la rampă. El a tăiat numele președintelui Traian Băsescu de pe lista invitaților la aniversarea a 150 de ani de la înființarea Senatului. Poziționarea lui Tăriceanu vine și în condițiile în care el ia în calcul o candidatură ca independent pentru Cotroceni.

“Nu vreau să creăm un moment penibil, ţinând cont că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului”, a fost justificarea lui Tăriceanu. El a susținut că nu a luat decizia de unul singur. „ Am discutat acest lucru în Biroul Permanent, a fost un consens în această privinţă, că nu are rost să facem invitarea preşedintelui. În final, sigur că pentru trimiterea invitaţiilor eu am semnat, am pus viza mea pe acea listă”, a precizat Tăriceanu.

Acțiunea lui Tăriceanu a provocat protestele democrat-liberalilor. Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a arătat că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu ”confundă instituţia Senatului cu persoana sa”. El a cerut în plen un vot prin care să se decidă dacă Senatul este de acord ca preşedintele României să vină la acest eveniment. Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusă la vot de preşedintele de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitrescu, care a explicat că invitaţiile la acest eveniment sunt trimise ”sub semnătura preşedintelui Senatului”. Dumitru Oprea a insistat cu propunerea sa. “E nepermis. Intrăm în istoria nebunilor României, la 150 de ani, cel mai important om din stat să nu fie invitat pentru că cineva a confiscat Senatul României”, a declarat Dumitru Oprea. El a adăugat că PDL ar putea lipsi de la ședința aniversară din 17 iunie, în semn de protest.

Strategia majorității

Pe o poziție similară s-au situat și liberalii. ”Ne place sau nu ne place, şi cred că toţi ştiţi relaţiile mele de simpatie faţă de preşedintele Băsescu, şi invers, dar este preşedintele României şi nu are cum să nu fie invitat la această manifestare”, a explicat liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti. În schimb, Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a spus însă că o asemenea propunere nu poate fi supusă votului plenului. ”Îmi amintesc că a fost la un moment dat o validare a Guvernului şi Traian Băsescu a spus foarte deschis, lejer, fără nici o problemă, că nu l-a invitat pe preşedintele Senatului (atunci când Senatul era condus de Crin Antonescu n.r.)”, a comentat Ilie Sârbu.

Cristian Dumitrescu a refuzat din nou să supună la vot această cerere a liderului senatorilor PDL. După o pauză de consultări între grupurile parlamentare, s-a decis convocarea unei şedinţe de Birou Permanent, pentru a se discuta această situaţie. De la ședință au lipsit însă reprezentanții coaliției majoritare, ceea ce a provocat lipsa cvorumului și rămânerea în vigoare a deciziei privindu-l pe Traian Băsescu.

Planurile lui Tăriceanu

Poziționarea lui Tăriceanu ca adversar al lui Traian Băsescu vine în contextul în care acesta este într-un punct de răscruce al carierei sale politice. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va lansa astăzi Grupul de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, din care vor face parte și parlamentari PNL. El a precizat că acest grup va avea un rol şi în interiorul PNL şi în exteriorul lui, în contextul unor declarații ale susținătorilor săi privind posibilitatea transformării grupului într-un partid. Tăriceanu a mai spus că în momentul de faţă este preocupat de ceea ce se întâmplă în PNL. „Mă refer la abaterile de la statut, la deciziile referitoare la fuziunea cu PDL, la părăsirea familiei liberalilor europeni şi trecerea în familia populară, la nivelul PE”, a spus Tăriceanu.

Pe de altă parte, Tăriceanu a declarat că poate lua în calcul o candidatură independentă la preşedinţia României, dar că este prea devreme să se pronunţe şi că acest lucru va fi discutat după lansarea Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale.

La sfârșitul lunii februarie, când PNL a ieșit din USL, fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat demisia din partid și a anunțat că va înfiinţa o nouă formaţiune liberală, care se va numi Partidul Reformator Liberal. După o lună de zile, Tăriceanu îi transmitea o scrisoare deschisă liderului PNL, Crin Antonescu, în care anunţa că nu va mai înfiinţa un nou partid liberal. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă