19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCum vrea să schimbe PDL regulile de avizare a proiectelor

Cum vrea să schimbe PDL regulile de avizare a proiectelor

PDL doreşte să schimbe regulile în domeniul avizării proiectelor realizare de persoanele juridice sau de cele fizice. Iniţiativa îi aparţine deputatului de Mureş, Florin Urcan, care spune că noile reglementări, care vor impune crearea unui birou unic pentru avizarea proiectelor, vor încuraja investiţiile şi absorbţia fondurilor europene.

Deputatul PDL de Mureş, Florin Urcan, a precizat faptul că se impune, de urgenţă, realizarea şi implementarea unui cadru legislativ care să reglementeze modalitatea rapidă de avizare a proiectelor pe care atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, le întocmesc.

Acesta declară că a constatat faptul că cetăţenii şi firmele pierd foarte mult timp, stres şi nervi, cu procedurile legate de avizarea proiectelor tehnice de către deţinătorii de utilităţi ori avizarea specială eliberată de către instituţiile competente.

Florin Urcan doreşte înfiinţarea unui Birou unic de avizare, care să funcţioneze în cadrul primăriilor şi a consiliilor judeţene, unde cetăţeanul înaintează proiectul, plăteşte taxele aferente şi, ulterior, prin grija acestui birou, primeşte avizările necesare.

„Am constatat faptul că foarte multe proiecte tehnice, însoţite de cereri de finanţare pentru accesarea de fonduri europene, nu au fost depuse la termen, din cauza duratei îndelungate de obţinere a avizelor necesare. Trebuie să ne gândim serios la faptul că, înfiinţarea unui Birou unic de avizare, ar constitui un instrument serios în vederea îmbunătăţirii procedurilor de accesare a fondurilor europene nerambursabile, pentru exerciţiul financiar 2014-2020”, a declarat Florin Urcan.

Ce spun reprezentanţii mediului de afaceri

Reprezentanţii mediului de afaceri susţin ideea deputatul PDL. ”Orice simplicare a birocraţiei este binevenită. Înfiinţarea unui astfel de birou ar reduce din timpul şi din nervii pe care îi consumă un investitor în relaţia cu administraţia publică. Este un prim pas binevenit, însă această iniţiativă ar trebui completată cu altele, care să simplifice în general legislaţia referitoare la proiectele europene. Să ştiţi că, de foarte multe ori, complicaţiile nu vin de la Bruxelles, ci de la ministerele, organismele interemediare şi, în general, toată liota de şefi şi şefuleţi din România. De multe ori, aceşti birocraţi inventează noi documente, noi proceduri sau noi cerinţe doar ca să îşi justifice existenţa. De aceea, este imperios necesar ca acest proiect al domnului deputat Urcan să fie completat cu iniţiative ulterioare în sensul celor pe care le-am menţionat. Dacă aceste lucruri vor deveni realitate, ar fi un mare ajutor pe care clasa politică l-ar da mediului de afaceri din România”, a spus Viorel Ciurea, care conduce o firmă de consultanţă în domeniul fondurilor europene. De o părere asemănătoare este şi Marian Popa, care oferă consultanţă juridică pentru mai multe companii care au obţinut fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional. ”Este o propunere care ar uşura foarte mult activitatea companiilor care au nevoie de tot soiul de documente. Un astfel de model funcţionează deja în Occident şi este de mirare că, până acum, nimeni din clasa politică nu s-a gândit la un astfel de demers. Iniţiativa domnului Urcan merită să fie salutată şi susţinută”, a spus Marian Popa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă