Senatul a respins o ordonanță a Guvernului Cioloș privind managementul spitalelor. Actul normativ a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților, Guvernul Grindeanu a cerut respingerea sa.
Comisia de sănătate a Camerei Deputaților va decide, săptămâna viitoare, soarta unui act normativ care reglemen-tează modul în care sunt desemnați șefii spitalelor.
Ordonanța de Urgență privind managementul spitalelor (79/2016) a fost adoptată în noiembrie 2016 de Guvernul Cioloș. Actul normativ introducea o serie de restricții pentru ocuparea de funcții în conducerea spitalelor. Printre acestea se număra interdicția ca managerii de spitale să dețină funcții de conducere în partide politice. Era extins și conflictul de interese pentru managerii spitalelor, fiind interzisă deținerea de către rude a unor funcții de conducere în cadrul aceluiași spital. În plus, managerii sau membrii comitetului director nu au voie să primească finanțare pentru activitățile didactice sau de cercetare științifică din partea furnizorilor de bunuri și servicii ai spitalului.
Senatul a respins ordonanța de urgență pe data de 16 ianuarie, proiectul ajungând la Camera Deputaților, for decizional. După votul din Senat, mai multe sindicate din Sănătate s-au pronunțat în favoarea aprobării ordonanței, cerând Camerei Deputaților o „dezbatere atentă”. La Camera Deputaților, Guvernul Grindeanu a atașat un punct de vedere negativ, cerând, la rândul său, ca ordonanța de urgență emisă de Guvernul Cioloș să fie respinsă.
Dezbatere la Camera Deputaților
Ieri, Comisia de sănătate a Camerei Deputaților a organizat dezbateri generale pe acest subiect, la care au participat rectori ai universităţilor de medicină, reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniu, experţi. OUG 79/2016 referitoare la funcţiile de conducere din spitale va fi modificată, dar „lucrurile bune” vor rămâne, a promis preşedintele Comisiei pentru sănătate, Corneliu Buicu (PSD).
El a precizat că ”lucrurile bune” din ordonanţă se referă la ”modalitatea de plată şi plata membrilor comisiilor de administraţie”, precum şi la faptul că ”furnizorii de servicii medicale trebuie să fie autorizaţi şi evaluaţi pentru ca să poată încheia contracte în 2016-2017”.
În privința incompatibilităților, va fi cerut un punct de vedere al Comisiei de politică externă, pentru a vedea care sunt reglementările în alte state europene. La dezbaterile din Comisia de sănătate, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a afirmat că îi este „rușine” de Senatul țării sale pentru argumentele pe care le-a folosit în respingerea ordonanței. Votul din Comisia de sănătate este programat pentru săptămâna viitoare.