11.5 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăSportCum vor democrat-liberalii să schimbe imaginea partidului

Cum vor democrat-liberalii să schimbe imaginea partidului

Adoptarea unui Cod de conduită în partid şi chiar remaniere guvernamentală. Acestea sunt primele propuneri prin care liderii democrat-liberali ar vrea să schimbe imaginea partidului.

După ce acum două săptămâni preşedintele Traian Băsescu îi avertiza pe pedelişti că nu vor păcăli pe nimeni cu o simplă rebranduire, democrat-liberalii îşi pun mintea la contribuţie să găsească noi metode de spălare a imaginii partidului, “pătată” în ultimii doi ani de guvernare.

Voinescu, supărat că PDL amână adoptarea Codului Etic al partidului

Sever Voinescu, deputat PDL, insistă pentru adoptarea Codului de conduită al partidului, care să reglementeze clar ce se întâmplă de exemplu cu membrii care au probleme cu legea. “Problema se pune în sensul stabilirii unor reguli de reacţie a partidului în raport cu anumite situaţii. Ce facepartidul dacă fruntaşii săi intră într-o anumită situaţie penală. Ar fi de aşteptat în general să facă acel om ceva. Dar dacă nu face, partidul trebuie să aibă o reacţie. Care e mecanismul prin care se stabileşte această reacţie? Ce facem? Cine reacţionează?”, a spus Voinescu pentru romanialibera.ro.

PDL s-a aflat într-o astfel de situaţie atunci când deputatul Dan Păsat a fost învinuit de DNA, şi apoi trimis în judecată, pentru că în calitatea sa de demnitar a şantajat mai mulţi primari din Giurgiu pentru a-i face să încheie contracte publice cu firmele sale sau ale apropiaţilor săi. Pe de o parte, colegii săi din Camera Deputaţilor nu au încuviinţat arestarea cerută de DNA, deşi aveau suficiente voturi, iar pe de altă parte, Păsat a amânat autosuspendarea din partid. La fel s-a întâmplat şi în cazul Monicăi Iacob Ridzi, de asemenea implicată într-un dosar de corupţie.

Sever Voinescu se arată astfel deranjat că în PDL adoptarea Codului de conduită este amânată de la o şedinţă la alta, în ciuda faptului că unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai documentului este chiar liderul PDL, Emil Boc.

“Una din promisiuni la Congresul din primăvară a fost că vom avea în partid un Cod Etic, pe care în BPN îl tot lucrăm şi îl tot moşmonim de nu ştiu când şi îl tot întoarcem şi iar nu ne mai convine câte un cuvânt, iar îl dăm să mai scriem un cuvânt în locul cuvântului care nu ne convine şi asa mai departe. Şi vă mărturisesc că această întârziere mă supără, şi pe mine, şi pe Monica Macovei şi pe alţi colegi. E vorba de o anumită inerţie, de raportarea unor oameni care au făcut politică 15-20 de ani într-un anumit fel. E nevoie de timp, în politică nu poţi forţa, trebuie să convingi”, a spus Voinescu.

Raluca Turcan propune remaniere

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a spus pentru romanialibera.ro că discuţiile despre Codul de conduită sunt în grafic în PDL. “Nu sunt probleme, nu ştiu să fie probleme. Personal susţin un Cod Etic care să statueze lucrurile în partid şi să funcţioneze ca o carte de conduită a membrilor PDL”, a spus el.

O altă idee de “curăţare” a partidului este remanierea guvernamentală, propusă de Raluca Turcan. “A trecut un an de la ultima remaniere guvernamentală. Şi mai avem 3 luni şi jumătate până intrăm în anul electoral 2012. Avem deci o perioadă în care trebuie să reflectăm asupra corecţiilor de parcurs, asupra obiectivelor încă neatinse ale guvernării”, a spus democrat-liberala, citată de NewsIn.

Până să ajungă la modificări de esenţă în partid, democrat-liberalii plănuiesc să renunţe la portocaliu pentru verde şi să modifice chiar numele partidului, una dintre variante fiind “Mişcarea Populară”, pe care Ioana Băsescu nu a reuşit încă să o înregistreze la OSIM.

“În momentul în care preşedintele mandatează pe fiica sa cea mare să înregistreze o marcă legată de un partid sau de o mişcare politică, e clar că are o semnificaţie. Ioana Băsescu nu s-a apucat ea, aşa, singură… şi, dacă s-ar fi apucat, preşedintele ar fi reacţionat. (…) Mai departe, dacă chestiunea asta va fi utilizată şi cum va fi utilizată nu am niciun comentariu, că nu ştiu. Ea s-ar putea să fie utilizată cât de curând – s-ar putea să nu fie niciodată utilizată”, a declarat senatorul PDL Radu Berceanu.

Cele mai citite

Procesul România-Pfizer, la prima înfățișare. ”Sper să avem succes”,

Azi, la Bruxelles, are loc prima întâlnire din procesul România-Pfizer, despre miza căruia ministrul Sănătății spune că ”este o sumă foarte mare și...

Ciolacu: Una dintre soluţii este o alianţă electorală sau politică între PSD şi PNL

Coaliţia de guvernare va lua miercuri deciziile cu privire la organizarea alegerilor, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, care a menţionat că una dintre soluţii...

Ecuadorul nu mai livrează arme din epoca sovietică Ucrainei

Ecuadorul a anunţat luni că renunţă să livreze arme din epoca sovietică Ucrainei, prin intermediul Statelor Unite, după o promisiune în acest sens care...
Ultima oră
Pe aceeași temă